Коя маса за тенис на маса? Препоръчителни маси за игра на открито и закрито

Sylwia Stwora-Petela 01.03.2024

Играта на тенис на маса е не само вълнуващ начин за прекарване на времето със семейството и приятелите, но и чудесна физическа активност, която помага за подобряване на физическата форма и двигателната координация. За да се насладите напълно на тази игра обаче, е важно да изберете правилната маса за тенис на маса. Има много възможности за избор – от модели, предназначени за игра на закрито, до такива, предназначени за игра на открито. За да намерите най-добрата маса за тенис на маса за вас, разгледайте нашите съвети за пазаруване.

Маса за тенис на маса – размери

Стандартни размери маса за тенис на маса, както е препоръчано Международна федерация по тенис на маса (ITTF), са следните:

  • дължина: 274 cm
  • ширина: 152,5 cm
  • височина: 76 cm
  • височина на мрежата: 15,25 см

Моля, обърнете внимание, че тези размери се отнасят за маси за тенис на маса, използвани в официални турнири и мачове, които отговарят на разпоредбите на ITTF. При масите, предназначени за домашна употреба, е възможно да има известни отклонения, но много производители се придържат към стандартните размери за качествена игра.

Маси за тенис на маса на открито и закрито или видове маси за тенис на маса

Масите за тенис на маса се разделят на две основни категории в зависимост от това къде се използват: маси на открито и закрито). Изборът на конкретен модел зависи от вашите предпочитания, наличното пространство и от това дали планирате да играете предимно на закрито или на открито. Масите за игра на открито са по-устойчиви на атмосферни влияния, докато моделите за игра на закрито често предлагат по-добро качество на играта. Не забравяйте да вземете предвид и качеството на изработката, нивото на стабилност, лекотата на съхранение и транспортиране.

Маси на закрито

Маси за тенис на маса за вътрешна употреба обикновено имат плотове, изработени от ПДЧ, дърво или висококачествени композитни материали, които осигуряват отличен отскок на топката. Върховете обикновено са с дебелина 16-25 мм и често са ламинирани със смола за по-голяма издръжливост и устойчивост на надраскване. Маси на закрито са стабилни конструкции със здрави крака, които благодарение на специални опори например могат да се регулират, което позволява височината на конструкцията да се адаптира към индивидуалните нужди. Колелата на масите за тенис на закрито обикновено са по-малки и са пригодени да се движат плавно по дансинга. Поради липсата на защита от атмосферни влияния тези видове маси не са предназначени за използване на открито.

Маси на открито

Маси за тенис на маса на открито да имате работни плотове, произведени от устойчиви на атмосферни влияния, UV лъчи и влага материали, като алуминий или неръждаема стомана. Те могат да предлагат и ламинирани плотове със специално покритие (например меламин) за защита от влага. Дебелината на плота може да бъде по-малка от тази на масите за вътрешно ползване, обикновено 4-6 мм. Маси на открито Обикновено те са оборудвани със здрави, защитени от корозия колела, което позволява лесното преместване и съхранение на оборудването. Опорите за краката на масата позволяват изравняване на конструкцията върху неравна повърхност, а наличието на спирачки предпазва оборудването от случайно преместване.

Какво да търсите при избора на маса за тенис на маса?

Когато избирате маса за тенис, е важно да я съобразите с индивидуалните си нужди и очаквания по отношение на пространство за игра, издръжливост и съхранение. Започнете с уточняване на мястото, където ще използвате масата най-често? Масите за тенис на закрито са идеални за употреба на закрито, където атмосферните условия не влияят на тяхната издръжливост. Масите за игра на открито са предназначени за игра на открито, където благодарение на специалните материали не са изложени на променящите се метеорологични условия.

Преди да купите маса за тенис, помислете за, колко място можете да заделите. Ако разполагате с голяма стая, може да изберете пълноразмерна маса за тенис със стандартни размери, за да се насладите на автентична игра. От друга страна, ако пространството е ограничено, помислете за модели със сгъваеми плотове или маси, които могат лесно да се съхраняват, когато приключите с играта. Това ви позволява да използвате пространството в стаята по по-гъвкав начин. Изберете маса, която има здрава и лесна за използване система за сгъване. Много модели се предлагат със система за сгъване наполовина, което я прави лесна за съхранение, но също така позволява игра един на един (сгънатата част на плота позволява на топката да отскача от него). От друга страна, масите за тенис на маса на открито често имат лека, но издръжлива конструкция, което ги прави лесни за пренасяне и съхранение на открито. Струва си също така да се има предвид допълнителното пространство, необходимо за свободна игра около масата. Осигуряването на достатъчно пространство за движение може да подобри комфорта на играта и да избегне опасни ситуации.

Други важни въпроси включват дебелината на работния плот и вида на материала, използван при производството му. Масите за тенис с по-дебели плотове осигуряват по-добро отскачане на топката, което води до по-динамична и ползотворна игра. Дървените плотове са най-често срещаният избор заради отличното качество на отскачане на топката. За маси за игра на открито е изключително важно материалът да е устойчив на различни атмосферни условия, включително дъжд, сняг или градушка и UV лъчи.

Уверете се, че таблицата има стабилна основа и здрави крака (напр. стомана или алуминий), което ще го задържи на мястото му по време на игра. Ако планирате да преместите оборудването, обърнете внимание на вида на колелцата. Транспортните колелца със заключване са полезни за лесното преместване на масата и за предпазването ѝ от случайно преместване.

Също така е важно да мрежа в маси за тенис на маса, която очертава границата между игралните зони на играчите и спомага за поддържането на стандартите за игра. Обърнете внимание на качеството на изработката на мрежата и възможността за нейното регулиране (например чрез специално копче), за да сте сигурни, че тя отговаря на очакванията ви и осигурява удовлетворяваща игра.

За игра на закрито или на открито, допълнителни аксесоари като: джоб за топки или държачи за ракети за тенис на маса.

Най-добрите маси за тенис на маса – качествени модели в Sportano.co.uk

Независимо дали искате да започнете да се занимавате с тенис на маса, или сте опитен играч, който търси висококачествена маса за интензивни тренировки, в спортния магазин Sportano.co.uk ще намерите висок клас маси за тенис на маса от марки като: Cornilleau, Schildkröt, KETTLER или Hudora.

Сред масите на открито си струва да се отбележи Cornilleau 300X на открито. Тази сгъваема маса е с размери 74 x 164 x 155 см и има плот с дебелина 5 мм, покрит със смолист ламинат. В допълнение, патентована Покритие SOFTMAT®, което предотвратява отразяването на слънчевите лъчи от масата, както и Система за сигурност DSI (Double Security Integree)® и двойни колела със солидни спирачки.

Масата за тенис на маса също е добър избор Hudora мач на открито С размери 274 x 180 x 76 cm и ламиниран плот от меламинова смола с дебелина 5 mm. Благодарение на възможността си за сгъване, тя позволява на един човек да играе – когато е сгъната, топката ще отскочи от другата част на плота (опция Един играч). Масата за игра на открито Hudora предлага също джоб за топка, джоб за ракета и колелца за транспортиране..

Ако имате нужда от маса на закрито, препоръчваме KETTLER Indoor K5, Това е сгъваема маса за тенис със здрав многослоен дървен плот с дебелина 19 мм и алуминиева рамка с профил 50 мм. Масата предлага опция за един играч, колелца със спирачки, джоб за ракети и топки и автоматично заключване на частта при разгъване. Този модел може да се съхранява вертикално, така че заема много малко място. Размерът в сгънато състояние е 152,5 x 66,5 x 187 cm.

Сгъваемите маси за тенис са идеални и за употреба на закрито:

  •  Schildkröt SpaceTec Indoor с плот от ПДЧ с дебелина 16 мм, опция за един играч, приспособление за ракета, джоб за топка и транспортни колела;
  • Cornilleau 500 на закрито с плот от ПДЧ с дебелина 22 мм, регулируеми крака, табла за топчета и система за двойна защита DSI (Double Security Integree)®.
Polecane produkty