Кои ски очила да изберем? Всичко за правилното прилягане на очилата за ски и сноуборд  

Sylwia Stwora-Petela 15.02.2023

Очилата са важна част от екипировката за ски и сноуборд, която предпазва от вятър, студ и слънчева светлина, осигурява добра видимост и същевременно изглежда стилно. За да изберете правилния модел, си струва да се съсредоточите върху няколко ключови параметъра, като типа и цвета на лещите, размера на рамката и прилягането на каската. Ако се чудите какви ски очила да изберете, разгледайте нашето ръководство.

Очила за ски – какви са техните приложения?

Очилата за ски са съставени от:

  • леща, която предпазва очите ви;
  • рамка, която ги поддържа на лицевата страна и свързва останалите елементи;
  • 1, 2 или 3 слоя пяна за комфорт и прилягане към лицето;
  • вентилационна система за осигуряване на въздушен поток и предотвратяване на замъгляването;
  • регулируема каишка, която ги държи на главата или на каската.

Основната функция на очилата е да предпазват очите ви от различните опасности, които ви очакват на пистите, като правят карането на ски или сноуборд забавно и безопасно. На голяма надморска височина въздухът е по-рядък и следователно филтрира по-слабо ултравиолетовите (UV) лъчи, така че очите ви са по-изложени на вредното им въздействие. Освен това слънчевите лъчи, отразени от снега, са по-ярки и по-интензивни (снегът отразява 85 % от ултравиолетовите лъчи, дори когато небето е облачно) и следователно могат да доведат до прекомерно сълзене и умора на очите, а при екстремни условия дори до т.нар. снежна слепота (фотокератит или дразнене на конюнктивата и роговицата). Това от своя страна води до намалена видимост и може да причини опасни инциденти, водещи до болезнени наранявания или травми. С очила, оборудвани с подходящи филтри и лещи, намалявате риска от това. Когато карате ски с висока скорост или във ветровит ден, ски очилата предпазват от вятъра, като предотвратяват разкъсването и замъгляването на зрението.

Очилата също така служат като бариера срещу студа, тежкия сняг, ледените частици от други скиори, стърчащите клони край дърветата и механичните наранявания, причинени например от лошо боравене с пръчките.

Очилата работят добре и в облачно време – правилният цвят на лещите ще усили светлината и ще увеличи контраста, така че да виждате по-добре и по-добре какво се случва около вас. Подходящият цвят на лещите също така ще предотврати възможността сняг или мъгла да променят възприятието ви за терена и да ви накарат да паднете върху неравности или заледени места, които не сте могли да видите.

Защо очилата са по-добри от ски очилата?

Като цяло очилата са по-добър, по-безопасен и по-често препоръчван избор за каране на ски и сноуборд, отколкото слънчевите очила. Със сменяемите обективи можете да ги регулирате, за да отговарят на конкретните метеорологични условия. Освен това те прилягат по-плътно към лицето ви, което намалява риска от изплъзване или падане, а благодарение на регулиращите ленти могат да се регулират оптимално. Освен това те покриват по-голяма част от лицето, осигуряват по-широко зрително поле, имат вентилационни отвори или специални решения за предотвратяване на замъгляването на стъклото (система против замъгляване) и са по-устойчиви на различни видове повреди, като по този начин гарантират оптимална защита на очите.

От друга страна, слънчевите очила са идеални за по-топлите, слънчеви дни и когато сте планирали други дейности или между спусканията по пистите. Предимството им е големият зрителен ъгъл, ниското тегло и възможността за адаптиране на лещите към вашето зрително увреждане. Що се отнася до недостатъците на слънчевите очила, трябва да се отбележи, че те се губят по-лесно и е по-вероятно да се счупят или повредят при падане и да причинят наранявания на лицето. Решението може да са слънчеви очила с гъвкави визьори, които гарантират, че те ще останат на мястото си и ще са удобни за носене с каска. Можете също така да изберете фотохромни очила с лещи, които автоматично се адаптират към променящите се условия на осветеност.

Размер и прилягане на ски очилата

Ето защо изборът на правилния размер на ски очилата е най-важният критерий при вземането на решение за покупка на определен модел. На пазара се предлагат редица решения, които ви помагат да изберете и напаснете очилата към специфичната форма и размер на лицето си:

  • Малък размер – малките размери обикновено се произвеждат за деца, тийнейджъри или хора с доста малка глава и лице, като по този начин се избягва ненужната разлика между каската и рамката;
  • Medium Fit – предназначен за повечето хора със среден размер на главата и лицето. Най-универсален;
  • Голяма/голяма форма – големите и големи рамки на очилата осигуряват по-голямо зрително поле, което е важно например за ездачите и скиорите, които разчитат на висока периферна (странична) видимост;
  • OTG – (Over the glasses) – посветена на хората, които носят очила;
  • дамска кройка – съобразена с по-тясната форма на женското лице, например чрез по-малък обем над носа;
  • съобразени с конкретната анатомия на лицето, например по-високи скули и ниско разположен нос.

Как да проверя дали ски очилата ми пасват?

За да сте сигурни, че очилата ви пасват правилно, ги пробвайте със ски каската си, а ако под нея носите шапка или балаклава, сложете и тях. След като поставите очилата си, рамката трябва да приляга плътно към лицето ви и да е удобна. Не трябва да се образуват точки на натиск, например около очните ямки или по бузите, и не трябва да се усеща никакъв въздушен поток (за да се избегне замъгляване на очилата и изсушаване на очите), т.е. не трябва да има пролуки между тях, особено на челото или отстрани на лицето. Добре прилягащите очила осигуряват по-голямо зрително поле, включително встрани, и трябва да са добре прилепнали към лицето. Търсете рамки с отвори, покрити с пяна, които осигуряват подходящ въздушен поток, за да не се замъгляват. Важна е подложката от пяна във всички точки на натиск – например подложките от полар работят добре, за да абсорбират удара и да отвеждат добре потта.

Проверете как се държат обективите на открито при естествена светлина. Ако си купите прозрачни лещи, добре е да ги тествате в тъмна стая с една включена крушка, за да разберете дали няма да предизвикат изкривяване и отблясъци, когато гледате светлината на игрището.

Всички очила се доставят с каишка, която ви позволява да регулирате дължината с помощта на катарама или щипка. Изберете по-широка каишка, която ще държи по-добре очилата на мястото им, или вариант с тънка силиконова лента от вътрешната страна, за да се предотврати плъзгането на каишката върху каската. Обърнете внимание на това колко лесно се променя дължината на каишката – ако е трудно да се регулира, сменете модела на очилата си.

Стъкло за ски очила. Най-важните параметри

Елементарна част от ски очилата са стъклата с подходящ цвят, изработени от устойчиви и трайни материали и оборудвани с филтри и технологии, които увеличават функционалността им. Ето кои са най-важните параметри, които трябва да вземете предвид, когато купувате ски очила.

UV филтри

Те са проектирани така, че да спират UVA, UVB и UVC ултравиолетовите лъчи, като по този начин намаляват риска от увреждане на зрението и увеличават комфорта ви. Търсете ски очила, които блокират 100% от ултравиолетовите лъчи, отразяващи се от снега, дори в облачни дни.

Цвят на обектива

Цветът на очилата е тясно свързан с метеорологичните условия, контраста на средата, в която се намирате, и степента на VTL (Visible Light Transmission), която показва процента на пропускане на светлина през лещата (дава се в проценти). В ден със синьо небе най-добре ще работи нисък VLT, докато в облачен или мъглив ден най-добре ще работи по-висок VLT. За съжаление не съществува универсално остъкляване, което да гарантира перфектно зрение при всякакви условия, така че когато се насочвате към показателя VLT, изберете модел, при който той е около 30 %.

Освен това на пазара се предлагат технологии, които подобряват зрението при различни условия, като например:

  • Variomatic на марката UVEX, която може да регулира оттенъка на стъклото според променящите се метеорологични условия;
  • Prizm™ от марката Oakley – който използва разделянето на светлината на различни цветови спектри и след това усилва тези, които са необходими за зрението при дадени условия, и филтрира други;

  • ChromaPop на марката Smith, който подобрява видимостта и осигурява по-добро възприемане на дълбочината.

Цветове на стъклото, подходящи за различни метеорологични условия – от много ярка светлина на голяма надморска височина до много тъмни места и снежни дни. Обективите са категоризирани от S0 до S4 – колкото по-голямо е числото, толкова по-тъмен е обективът. S0 е предназначен за нощни условия. Най-универсалните обективи са S2-S3 , докато S4 е за най-ярките условия и много големи височини.

Обикновено се използва деление:

  • S3-S4 (8-18% и 3-8% VLT) – за много ярки и слънчеви условия. Предлагат се в черно, кафяво, сиво, синьо или червено;
  • S3 (8-18% VLT) – за светли условия. Те са с кафяви, червени, сини или сиви лещи;
  • S2-S3 (18-43% и 8-18% VLT) – за променливи условия. Основният цвят на очилата обикновено е оранжев или розов;
  • 1-2 (43-80% и 18-43% VLT) – за слаба светлина и снежни условия. Предлагат се с розов, оранжев или жълт оттенък.

Фотохроматични или сменяеми очила?

Променливостта на метеорологичните условия съвсем не изисква да имате няколко чифта очила с лещи в различни цветове. Можете да изберете:

фотохромни очила – те автоматично променят цвета си на по-светъл или по-тъмен в зависимост от метеорологичните условия;

очила със сменяеми лещи – специалният им дизайн ви позволява да реагирате бързо на промените във времето. Най-често тези видове очила се продават в комплект с 2-3 лещи.

Сферично или цилиндрично стъкло – разликите

При ски очилата се разграничават два вида форма на лещите – сферична и цилиндрична (плоска). Първата е извита вертикално и хоризонтално (тя е сферична), което осигурява адаптиране към формата на ретината, широко зрително поле и по-малък риск от отблясъци. Той ще работи чудесно за фрийрайд. Недостатък: по-лесно се поврежда. Цилиндричното стъкло е извито хоризонтално и плоско вертикално, за да следва извивките на лицето. Той е по-устойчив на повреди и не се замъглява толкова лесно и бързо, но от друга страна стеснява полето на странично виждане (периферното зрение) и може да доведе до повече светлинни отражения.

Материал

Повечето очила за зимни спортове имат лещи от поликарбонат (PC), който е много по-устойчив на удари и сътресения от обикновената пластмаса. Освен това той е много лек и удобен и се предлага в различни нюанси и цветове. На пазара има и очила с иновативното стъкло NXT, произведено от Trivex. Той се образува при ниски температури и е изключително лек.

Технологии

За да направят карането на ски или сноуборд по-ефективно и да осигурят още по-голяма безопасност и комфорт, производителите на ски очила са разработили най-съвременни решения:

  • поляризиращ филтър – намалява отраженията на светлината от слънчевите лъчи, които се отразяват от склоновете, и подобрява визуалния контраст;
  • Покритие REVO или огледално покритие – това е слой, покриващ външната част на стъклото, който, отразявайки слънчевите лъчи, предпазва от вредното им въздействие;
  • Покритие против замъгляване – тънък слой е разположен от вътрешната страна на очилата и е предназначен да предотврати замъгляването. Той е вграден в почти всички модели от среден и висок клас. Поради деликатната му структура и факта, че очилата са оборудвани с него, те изискват специални грижи със специални продукти;
  • двойни лещи – осигуряват термична бариера, за да се намали замъгляването.

Как да избера ски очила вместо очила?

Всекидневно носите очила с корекция и се чудите дали те ще са достатъчни на пистите или ще трябва да носите лещи по време на пътуването? Оптималното и по-безопасно решение за вас биха били ски очилата OTG (over the glasses), които са с по-голям размер и имат специален изрез от пяна на нивото на слепоочията, така че очилата ви да се поставят под тях без проблеми. Когато поставяте очилата OTG, обърнете внимание да не се плъзгат навътре и да причиняват дискомфорт или натиск върху носа или слепоочията.

Как да се грижа за ски очилата си?

След като сте си купили перфектния чифт ски очила, трябва да се грижите за тях, за да запазят качествата си и да ви служат възможно най-много сезони. Ето някои основни съвети за грижа за очилата:

  • винаги ги прибирайте, като ги поставяте откъм страната с пяна и с лещата, обърната нагоре;
  • използвайте мека кърпа, вода и мек препарат за почистване на очила, за да почистите моделите без покритие против замъгляване, докато очилата със специализирано покритие изискват специален препарат за почистване и кърпичка от микрофибър или микрофибър. Избърсването на очилата с хартиена кърпа или парче дреха може да повреди покритията и да причини драскотини;
  • след напускане на пистата оставете очилата си да изсъхнат добре на въздух, преди да ги приберете в калъфа/чантата. Избягвайте да сушите директно на слънце или в близост до източник на топлина;
  • когато не ги използвате, съхранявайте очилата в специален калъф или мека торбичка (обикновено се доставят в комплекта).

Изборът и правилното поставяне на ски очила е един от най-важните аспекти, които влияят на комфорта, ефективността и безопасността при каране на ски или сноуборд. Те ще ви помогнат да предпазите очите си от вредното UV лъчение или други опасности, така че си струва да заложите на висококачествени продукти от марки, ценени от любителите на зимните спортове по цял свят: Oakley, UVEX, Smith, Alpina, Rossignol, Salomon, ATOMIC, HEAD, POC, Sweet Protection, Dragon или Julbo. В Sportano.bg ще намерите широка гама от ски очила.

Polecane produkty