Как връзвате обувките си за бягане? Практични начини

Sylwia Stwora-Petela 01.03.2024

Завързването на обувките за бягане е не само технически детайл, но и личен ритуал, който може да повлияе на настроението и подхода ви към тренировките. Когато обувките са правилно завързани, придобивате уверена крачка и естествено движение на краката, което прави тренировките по-ефективни и приятни. Ще представим различни методи за връзване на обувки за бягане, които могат да бъдат полезни в зависимост от, наред с други неща: спецификата на вашето ходило.

Обувки за бягане – защо да се грижим за правилното им завързване?

Начинът и здравината на свързване на обувките за бягане играят важна роля както за комфорта, така и за безопасността на тренировките.. Правилните връзки могат да поддържат крака стабилен по време на бягане. Това е важно, особено за хора с прекомерна пронация или супинация, които се нуждаят от допълнителна опора за краката си.

Връзките, които прилягат добре на крака и позволяват свободно движение, могат значително да подобрят комфорта при бягане. Твърде свободно завързани обувки може да доведе до подхлъзване на стъпалото, което може да доведе до образуване на мехури, опасни ситуации и да увеличи риска от нараняване (напр. навяхване, разтягане или нараняване на ставите). За разлика от тях, твърде плътно обвързани обувки за бягане стимулира натиск и дискомфорт, което от своя страна води до по-ниска ефективност на упражненията и пречи на по-естествените и плавни движения..

Някои методи за свързване обувки за бягане са проектирани за тренировки в различни теренни условия, като планински, кални или заснежени терени. Изборът на правилните връзки може да ви помогне да се адаптирате по-добре към конкретния терен и да подобрите сцеплението и стабилността.

Как връзвате обувките си за бягане? Доказани методи

Има много различни методи за връзване на обувки за бягане, Всеки от тях има своите предимства и приложения. Тук ще опишем някои доказани техники, които ще ви помогнат да адаптирате връзването към индивидуалните си нужди и предпочитания.

Методът „цикъл на бегача“

Ако се борите с проблема, че кракът ви се измества в обувката, докато бягате, и тренировките ви често завършват с мехури по краката, опитайте метода за връзване на обувки, известен като „примка за бегача“. Това е едно от най-популярните решения и осигурява допълнителна стабилност, която ще оцените при трудни терени. Как да завържете обувките си по метода на примката стъпка по стъпка?

  • Започнете с традиционното връзване на обувките отдолу нагоре, като редувате връзките през дупките.
  • Когато стигнете до предпоследния чифт дупки, вместо да продължите с обичайното връзване, издърпайте връзката през последната дупка от същата страна. Направете същото и от другата страна на обувката.
  • Издърпайте връзката през примката, образувана от противоположната страна на обувката. Тя трябва да минава от вътрешната към външната страна на обувката. Повторете този процес от другата страна, като създадете симетрична примка от противоположната страна..
  • След като примките са оформени от двете страни на обувката, завържете ги с класически възел или друга предпочитана техника.

Подвързване с „прозорец“ за високо повдигане

Нуждаете се от удобно шнуроване за висока поддръжка? Този метод на връзване на обувките за бягане ще ви помогне да намалите натиска върху средната част на стъпалото.

  1. Започнете с прокарване на конеца през първия ред от капси по класическия начин.
  2. След това поставете въжето напречно на втория ред мрежи.
  3. Като се намирате в средата на обувката, промушете връзките през страничните дупки (от същата страна на).
  4. Върнете се към кръстосаното връзване и завържете обувките си както обикновено.

Подвързване с „прозорец“ за широк крак

Имате ли широко предно стъпало? Този начин на връзване на обувките за бягане ще ви осигури повече пространство в тази област.

  1. Прекарайте шнурчето през първия ред отвори.
  2. След това издърпайте връвта през страничните отвори (от същата страна).
  3. Продължете да връзвате, като прекарвате връзките през дупките напречно.
  4. Връзвайте обувките си по желания начин.

Паралелна връзка

Ако усещането за прекалено тесни обувки не преминава по време на бягане, опитайте да ги завържете успоредно, за да получите равномерен натиск за цялото стъпало.

  1. Прекарайте шнурчето през първия ред от капси (краищата на шнурчето са насочени навътре).
  2. Нанижете краищата на шнурчето успоредно, като прескачате всяка втора дупка за всеки край, т.е. прокарайте единия край през нечетните, а другия – през четните дупки. Двата края се изправят от вътрешната страна, като прескачат едно око и излизат с две очички по-високо, след което ги промушете през съседните дупки.
  3. Връзвайте обувките си по класическия начин.

Диагонално свързване за намаляване на болката в пръстите

Болят ли ви пръстите на краката, когато бягате, и често ли увреждате ноктите си (посиняват или почерняват и често се чупят)? Тази техника на връзване ще ви даде повече свобода в областта на пръстите.

  1. Започнете да завързвате връзките по класическия начин, като издърпате връзките през първото дупче, като единият край е издърпан така, че да е с около 10 см по-дълъг от другия.
  2. Издърпайте по-късия край на връзката през цялата дължина на мястото за връзване и я прекарайте през дупката от противоположната страна на обувката.
  3. Вкарайте по-дългия край на конеца във второто око отгоре напречно, след това издърпайте конеца през успоредното око и продължете да преплитате до края.
  4. Накрая завържете обувката по любимия си начин.

Колко плътно връзвате обувките си за бягане?

Как завържете здраво обувките си за бягане, може да окаже значително влияние върху комфорта, стабилността и безопасността на бягането. Как да завържете правилно връзките си? Това е въпрос на лични предпочитания и може да варира в зависимост от вида на обувките, терена, по който бягате, и конкретния ви крак. Например, ако бягате по планински пътеки, може да се нуждаете от по-здрава връзка, за осигуряване на допълнителна стабилност при неравен терен. Твърдата подвързия на обувките може да бъде полезна, ако имате склонност към свръхпронация или супинация.. Макар че стабилността е важна, не забравяйте да бъдете гъвкави.

Когато завързвате обувките си за бягане, се старайте да равномерно напрежение по цялата дължина връзките на обувките, за да избягване на точки на натиск или прекомерна хлабина в определени области. Добре завързаните обувки трябва да са удобни, но не трябва да ограничават естественото движение на стъпалото.

Обувките за бягане трябва да са достатъчно плътно свързани, така че кракът ви да е стабилен и да не се плъзга вътре, докато се движите. Въпреки това,, твърде тесните обувки могат да причинят дискомфорт и натиск, особено в областта на метатарзалите и глезените, и водят до ожулвания. Затова е важно да се намери баланс между стабилност и комфорт.

Не забравяйте, че няма един-единствен идеален метод за връзване, който да е подходящ за всички. Изборът на правилния метод за връзване на обувките за бягане зависи от индивидуалните ви предпочитания, вида на обувките и специфичните характеристики на краката ви. Изпробвайте различни техники, за да откриете метода на връзване, който най-добре отговаря на вашите нужди и ще подобри комфорта и ефективността на вашето бягане. Тествайте избрания от вас метод и здравината на връзване на обувките за бягане, преди да тръгнете на по-дълга тренировка или състезание. Направете няколко кратки бягания, за да проверите дали обувките ви са правилно завързани и дали няма точки на натиск или дискомфорт. Ако сте изпробвали различни техники на връзване, но нито една от тях не е решила проблемите ви, уверете се, че обувките ви за бягане са правилно пригодени към ширината и анатомията на стъпалото ви и са с правилния размер.

Polecane produkty