Как да съхранявам ските и ски оборудването си извън сезона?

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

С края на зимния сезон идва и необходимостта да се погрижите за ски оборудването си, така че то да е в добро състояние и да е готово за следващата зима. В края на краищата, нали не искате да откриете ръжда по ръбовете на ските си или мухъл по дрехите си ден преди да тръгнете по пистите? Как съхранявате ските си извън сезона? Събрахме най-важните съвети за почистване, поддръжка и правилно съхранение на ски оборудване и дрехи.

Почистване и поддръжка на ските след зимата

Почистването и поддръжката на ските е първата стъпка към удължаването на живота на оборудването ви и подготовката ви да тръгнете по пистите, когато лифтовете започнат да работят отново през новия сезон. Степента на работа, която ще трябва да извършите, ще зависи от това колко и колко интензивно са били използвани ските ви и как сте се грижили за тях след всяко бяло спускане. Най-лесният начин да подготвите ските си за съхранение ще бъде да ги занесете в професионален ски сервиз, където ще направят преглед и настройка на оборудването ви (вакса, заточване, отстраняване на повреди). Ако обаче сте от типа „направи си сам“ и сте обслужили ските си сами през сезона, просто следвайте няколко съвета и се придържайте към препоръките на производителя.

Започнете, като почистите ските си от замърсявания като кал, сол, прах или пясък. Изплакнете ги обилно с вода (напр. под душа) и отстранете останалите замърсявания с мека кърпа. Можете да използвате препарат за почистване на пързалки или течност за миене на съдове. За отстраняване на по-силни замърсявания може да се използва месингова четка. Оставете ските да изсъхнат на въздух – избягвайте да ги поставяте до радиатор или на пряка слънчева светлина. След като ските изсъхнат, преминете към работата по поддръжката – отстраняване на ръждата и старата вакса и ваксиране на основата и кантовете, за да ги предпазите от влага и ръжда. Най-добрият метод е горещото ваксиране. Когато подготвяте ските за съхранение, избягвайте течни восъци. Не забравяйте да изстържете излишната вакса преди следващия ски сезон (преди първия ден на каране през новия сезон).

За повече информация относно поддръжката на ски вижте нашите ръководства: Смазване на ските и Заточване на ските.

Какъв е най-добрият начин за съхранение на ските?

Съхранявайте ските на сухо място, далеч от източници на топлина, слънчева светлина и влага. Топлината ще изсуши ските, а влагата може да причини корозия. Добри места за съхранението им са в гардероб, свободна стая или място под леглото. Избягвайте бетонни подове, тъй като бетонът има пореста структура и може да отделя влага. Не подрязвайте извивката и средната част на ските (освен ако препоръките на производителя не са различни). Можете да поставите ските хоризонтално или вертикално, така че плъзгачите да не се допират един до друг. Завързването на върховете заедно с велкро от здрави материали може да помогне за задържането на ските в едно положение. Избягвайте да поставяте други вещи върху ските или сноуборда, за да избегнете повреда или деформация.

Важно: Не съхранявайте оборудването си в непромокаема чанта за ски или сноуборд, за да избегнете повреди от натрупване на влага в затворената чанта. Ако решите да съхранявате в калъф, не закопчавайте ципа напълно, а го оставете леко отворен, за да се осигури възможност за проветряване.

При каква температура трябва да съхранявате ските си?

Оптималната температура за съхранение на ските е стайната температура.

Как да се грижа за ски връзките си след края на зимата?

Започнете, като почистите свръзките и ги напръскате със специален продукт за защита на пружините. Съществуват две мнения относно съхранението на ски свръзките извън сезона. Първата препоръчва да освободите напрежението в свръзките (възможно най-ниско по скалата DIN), за да удължите живота им. Втората предлага да оставите свръзките във вида, в който са. По този начин ще се избегне, наред с други неща: необходимостта от пренастройване преди следващата употреба. В случай на сноуборд връзки – можете да ги отвиете от дъската.

Съхраняване на ски дрехите след края на сезона

Преди да съхранявате ски дрехите и аксесоарите си (ръкавици, многофункционален шал, балаклава и др.) в гардероба или да ги опаковате в специална чанта, уверете се, че всичко е чисто, сухо и неповредено. Ако оставите замърсените дрехи неизпрани, бактериите и влагата ще увредят тъканта и нейната водоустойчивост. Изперете най-необходимото или отстранете замърсяването на места с влажна кърпа и специален препарат за почистване на зимни дрехи. Когато почиствате, не забравяйте да следвате инструкциите на производителя, тъй като препоръките могат да варират в зависимост от материята. След като дрехите ви са напълно сухи, сгънете ги и ги поставете в гардероб или чанта. Добавете ароматизирани пликчета или торбички (например с лавандула), за да придадете на дрехите си свеж аромат и да възпрете молците.

Съхраняване на ски обувки след края на сезона

Преди да приберете ски или сноуборд обувките си в гардероба за топлите месеци, почистете ги добре, подсушете, проветрете и ги хидроизолирайте. Ако обувките ви са мокри, извадете вътрешните обувки (подплати) и ги поставете на проветриво място, докато изсъхнат напълно. Можете също така да изсушите ски обувките си с помощта на специална сушилня. Внимателно огледайте обувките си за пукнатини, счупени катарами или скъсани каишки. Направете необходимите поправки или заменете повредените части. Ако неприятните миризми продължават, напръскайте вътрешността на обувките с любимия си спрей за крака или антибактериален продукт за борба с бактериите и плесените.

Затегнете хлабаво катарамите, завържете връзките, за да избегнете деформация, и поставете обувките в специален калъф. Съхранявайте ги на чисто и сухо място.

Как да съхранявам скиорската си каска, скиорските си пръти и лавинното оборудване?

Когато подготвяте ските си за съхранение за месеците без сняг, не забравяйте да се погрижите и за допълнителното ски оборудване, което сте използвали на пистите или в планината. Как съхранявате останалото си ски оборудване?

  • Ски каска – проверете структурата на каската си за повреди. Ако забележите малки драскотини или признаци на износване, изберете да си купите нов модел. Ако всичко е наред, извадете и изперете вътрешната подплата, изсушете я добре и я поставете обратно. Поставете каската в платнена торба и я съхранявайте на сухо място.

  • Ски очила – подсушете ги и внимателно избършете външната леща с мека кърпа. Не правете нищо по вътрешната страна на лещата, за да не повредите покритието Anti-Fog (против замъгляване). Поставете очилата си в защитен калъф или торбичка в ски каската си.

  • ски палки – след като ги почистите и подсушите от всякаква мръсотия, ги закачете за ремъците на дръжките или ги поставете например в калъф и ги приберете на сигурно място;
  • лавинен детектор – направете му сервизно обслужване, за да проверите дали оборудването работи правилно или да актуализирате софтуера. Извадете батериите, преди да ги съхранявате в шкаф.
  • Ски уплътнения – почистете ги добре, подсушете ги, залепете ги на специална защитна лента или мрежа и ги съхранявайте в калъфа.

Правилното съхранение на вашите ски и ски оборудване след края на сезона е от ключово значение, за да ги запазите в добра форма и да се радвате на тяхната надеждност през следващата зима. Струва си да направите всичко внимателно, за да избегнете разочарование и необходимост от закупуване на нов ски или сноуборд комплект.

Polecane produkty