Как да избера връзките за сноуборд? Ръководство за начинаещи сноубордисти

Sylwia Stwora-Petela 03.03.2023

Когато се сглобява комплект сноуборд, връзките често се разглеждат като прост елемент, за който не е необходимо да се мисли. Правилно подбраните свръзки обаче позволяват ефективно и ефикасно каране. Как да изберете подходящите сноуборд връзки за вашите умения, стил на каране и размер на обувките? Ето най-важните съвети.

Как да избера връзките си за сноуборд? Основни принципи

Връзките за сноуборд са връзката между вашето тяло, обувките ви и сноуборда. Казано по-просто, те отговарят за правилното усещане на екипировката и за предаването на енергията от мускулите ви към дъската. Ако са зле напаснати, трансферът на енергия е неефективен и неефикасен, което се отразява на комфорта и безопасността ви при каране. Ето защо е важно да обърнете внимание на въпроси като:

  • размер;
  • тип;
  • стил на каране и ниво на умения;
  • съвместимост с вашата система за монтиране на сноуборда – повечето системи за монтиране са 2х4 или 4х4. Отделна категория са системите с марката Burton (като The Channel™), които обикновено са пригодени за определен тип дъска.

Важното е първо да вземете подходящия размер дъска за вашите обувки, а след това да съобразите размера на връзките с размера на обувките. Ако тепърва започвате да се занимавате със сноуборд, не е необходимо веднага да инвестирате във високотехнологични връзки от висок клас. Изберете базов модел, който ще ви позволи да развиете правилната техника на каране и да придобиете увереност.

Конструкция на сноуборд връзки

Връзките за сноуборд се състоят основно от:

  • основата – плочата, към която са прикрепени горната част и ремъците. Тя най-често се произвежда от алуминий или пластмаса;
  • ремъци – има няколко вида ремъци, включително: ремък за регулиране в предната част на обувката (увива се над областта на пръстите за удобно и стабилно позициониране), ремък за глезена или еднокомпонентен ремък, характерен за връзките със задно влизане (един дълъг ремък, който се увива около обувката от мястото преди глезена до мястото преди пръстите);
  • Високи гърбове/пети – това са вертикални плочи, разположени в задната част на връзката. Те се простират от петата до прасеца. Тяхната цел е да предават енергията по време на завои и маневри с петата. По-твърдият хайбек (стига до прасеца) е подходящ за фрийрайд и агресивно каране. По-късият, по-гъвкав хайбек е опция за фрийстайл и джибъл каране. Повечето високи гърбове се въртят и имат опция за регулиране на наклона напред за по-добро прилягане;
  • базова плоча – известна още като рамка на връзката. Това е основната връзка между връзката и дъската;
  • стелки – отговарят за омекотяването и предаването на енергията. Най-често се произвеждат от пяна. Някои стелки са наклонени под лек ъгъл, което намалява натиска върху коленете и спомага за по-силно изскачане;
  • дискове – те са връзката между вас, връзките и сноуборда. Те ви позволяват да се адаптирате към всякакъв модел вложки и позиция на каране;
  • пета чашка – отговаря за задържането на петата в свръзката. Тя може да бъде част от връзката или да бъде отделен компонент.

Видове свръзки за сноуборд

Най-важните видове свръзки за сноуборд са:

  • това са най-популярните видове сноуборд връзки поради лесната им употреба, безопасността и бързата реакция. Те най-често са конструирани с две каишки – каишка за глезена и каишка за пръстите. Просто плъзнете крака си в тях, регулирайте ремъците според нуждите си и сте готови. Предлагат се в различни варианти на поддръжка и омекотяване и в широк ценови диапазон, така че са чудесен избор за всички стилове на каране и нива на умения;
  • Връзки със задно влизане/Rear Entry Bindings – Те се отличават с подсилена горна част (сгъваема или въртяща се) и една каишка при пръстите и глезена или един панел с катарама. Тези свръзки предлагат бърз и лесен начин за закрепване отзад – след като обувките са обути, просто издърпайте нагоре горната част на гърба и затворете лоста. От друга страна, в сравнение с връзките с ремъци има по-малко възможности по отношение на нивата на прилягане и поддръжка;
  • Връзки Step-On – създадени от Burton, които представляват модернизация на стария модел Step-in. Те ви позволяват да влезете в обувките си бързо и лесно, без да се налага да сядате и да закопчавате каишките – след като сте в обвързването, петата се затяга. Те ви позволяват да карате бързо;
  • Стъпващи връзки – системата за свързване K2 Clicker. Когато поставите обувките си в свръзките, ще чуете щракване. Просто регулирайте лоста в основата и сте готови да тръгнете.

Меки или твърди връзки? Гъвкавост и стил на каране

Гъвкавостта или твърдостта на сноуборд връзките се определя по скала от 1 до 10, където 1 означава най-меките модели, а 10 – най-твърдите. Този параметър трябва да се регулира в зависимост от: нивото на уменията ви, терена, по който карате, и гъвкавостта на обувките ви за сноуборд. Комбинации като твърди ботуши и меки връзки или меки ботуши и твърди връзки няма да работят заедно, затова се опитайте да намерите ботуши и връзки с подобна твърдост.

За начинаещите карачи най-добрият вариант ще бъде мека (1-4) или средна гъвкавост (5-7), която осигурява добър комфорт, но все пак ще е отзивчива. Най-често това ще бъдат all-mountain връзки, които са подходящи, ако прекарвате по-голямата част от времето си по писти и обработен сняг. Меките връзки и връзките със средна твърдост са подходящи и за халфпайп, бокс или рейлинг в сноупарка или за фрийстайл. Струва си да споменем, че връзките с мека гъвкавост са по-щадящи за грешки и в тях се маневрира по-лесно при по-ниски скорости.

Средната гъвкавост при сноуборд връзките е идеална, ако разчитате на бърза реакция и гъвкавост и предпочитате да карате по разнообразни терени.

Твърдата гъвкавост (7-10) е за средно напреднали и напреднали сноубордисти и фрийрайд ентусиасти, които се нуждаят от надежден контрол, незабавна реакция, опора и ефективност на технични, предизвикателни терени и при каране с висока скорост.

Отделна категория са сплитборд връзките, посветени на беккънтри карането и витите завои в прясна пудра на т.нар. сплитборд. Те се отличават с по-твърда, но лека конструкция за добър контрол.

Какъв размер връзки за сноуборд да избера?

Размерът на връзките за сноуборд трябва да бъде съобразен с размера на обувките и дъската ви за сноуборд. Това ще предотврати плъзгането на краката ви в свръзките и ще създаде опасни ситуации, тъй като няма да имате достатъчен контрол. Ако свръзките са твърде малки, всяко движение ще предизвика дискомфорт. Връзките с правилен размер ще държат правилно ботуша, ще осигуряват гъвкавост, но без да налагат определена позиция или приплъзване. Петата трябва да приляга плътно към конструкцията. Когато са затегнати, ремъците на връзките не трябва да провисват прекомерно. Струва си да се спомене, че връзките за сноуборд за жени също са проектирани така, че да отговарят на анатомията на женския прасец и на специфичната конструкция на обувките за сноуборд за жени.

Вижте таблицата с размери на съответния производител (размерите на връзките не са стандартизирани). Ако размерът на обувката ви е в средата на диапазона на размерите на връзките, изберете точно този модел. Ако е в долната част на диапазона на размерите на връзките, по-добре е да изберете по-голям размер. Струва си да запомните, че повечето връзки предлагат различни възможности за регулиране (напр. дължината на ремъка), за да ви помогнат да получите най-доброто прилягане.

Връзките за сноуборд са изключително важна част от всяка сноуборд екипировка – ако са правилно монтирани, те ще ви позволят да се наслаждавате на снежните си приключения и да развивате уменията си, така че затова не подценявайте значението им, когато пазарувате.

Изберете доказаните сноуборд връзки за жени, мъже и деца от водещите производители: K2, RIDE, ROXY, Bent Metal, Drake, HEAD, Salomon или Union, които можете да намерите в нашия магазин Sportano.bg.

Polecane produkty