Как да избера ски стикове? На какво да обърнем внимание, когато купуваме ски палки?

Sylwia Stwora-Petela 03.03.2023

Тази зима ще дебютирате на ски пистите или може би искате да опитате силите си в ски бягането? Каквато и да е причината, ще ви трябват ски палки. С нас ще разберете как да изберете ски палки за вашия ръст и какво да търсите при покупката им, за да карате стабилно, с добър ритъм и без да се уморявате прекалено.

За какво се използват ски тоягите?

Ски палките са основна част от екипировката на скиорите, които се занимават със спускане, бягане и backcountry. На първо място те са опора за равновесие и спиране, не само когато правите първите си стъпки със ски, но и на напреднали писти. Със стабилна позиция е по-лесно да се поддържа увереност по пистите и добра пространствена ориентация, особено по време на завоите.

Освен това ски палките ви позволяват да се движите по равни участъци и помагат да придадете на ските си правилния ритъм и траектория. Те се използват и за развиване на скоростта и по-ефективно придвижване по снега. Те могат да се използват и за опора и оттласкване при изкачване с лифт. Когато са правилно подбрани, за да отговарят на вашия ръст и стил на каране, те отговарят за поддържането на правилна стойка, включително изправен гръб, така че карането на ски да не натоварва тази част на тялото и да е безопасно.

Ски палки – основни видове

Височината е един от най-важните, но не единственият фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на подходящи ски палки. Стилът на каране на ски също е важен, затова правим разлика между пръти за спускане, фрийрайд, ски туризъм и състезания, т.е. гигантски слалом.

Спускане по склона

Класическите пръти за ски спускане имат проста конструкция и се използват главно за отблъскване. Поради тази причина те трябва да са дълги.

Състезателни

Този тип пръти за ски, обикновено с извита форма, са предназначени за каране на слалом (гигантски слалом или слалом). Оборудван е с чашковидни пластини за допълнителна здравина и безопасност (например при преминаване през вратички).

Freeride

Характерна особеност на този тип ски писти е големият размер на пластината. Прътовете за фрийрайд също така нямат каишка за китката и са по-дълги от прътовете за спускане.

Пръти Skitur

Ски палките, съчетаващи планинарство и ски, се отличават с регулируема дължина, което ги прави лесни за поставяне и транспортиране. Телескопичните модели обикновено имат 2-3 диапазона на регулиране.

Конструкция на прътите

Скиорските тояги имат проста конструкция, състояща се от компоненти като дръжка, ремъци, предпазители, дръжка и плочка. При избора на ски палки си струва да се обърне внимание и на материала, от който са изработени, така че екипировката да се представя добре при всякакви условия и да бъде функционална в продължение на няколко сезона.

Ремъци

Те ви предпазват от изгубване на пръчките. Каишките могат да бъдат трайно прикрепени, свалящи се или да се освобождават сами при падане.

Предпазители за ръце

Предпазителите осигуряват допълнителна защита, например срещу наранявания, причинени от прекомерни удари на оборудването в земята.

Дръжки

Те се използват за придържане на прътовете и помагат за намаляване на удара, предизвикан при забиване на пръта в земята. Ръкохватките трябва да са ергономични и покрити с материал с висока степен на сцепление, за да осигуряват максимален комфорт по време на каране.

Дръжка

Основната част на пръта за ски. Дръжката обикновено се произвежда от алуминий (например моделите за ски спускане), докато в по-скъпите и усъвършенствани версии се използват въглеродни влакна (за фрийрайд).

Талон

Частта от пръта, поставена в края, за да улесни отскачането. За добре обработени писти са подходящи по-малки размери, докато големите размери са по-добри, ако планирате да карате ски по силно заснежени терени.

Материал

Ски прътите се произвеждат от алуминий или въглеродни влакна. В първия случай предимството е ниската цена и високата устойчивост на удар или повреда. Недостатъкът на ски палките, изработени от алуминий, е сравнително високото им тегло. Карбоновите тояги се отличават с ниско тегло, по-висока амортизация и по-тесен диаметър, което се изразява в комфорт при държане, особено при дълги и трудни писти, и лекота на управление.

Как да съобразя ски палките с ръста си?

Ски палките могат да се адаптират към височината ви по няколко начина. Един от методите е да измерите оборудването директно в стационарен магазин и в обувките, които ще носите на пистите или по трасетата за ски бягане. Изберете интересуващия ви модел ски писта, обърнете я с главата надолу, хванете я под плочката (тази част на ски пистата се забива в снега, докато карате ски, затова не се взема под внимание) и опрете върха на дръжката до паркета. Позиционирайте горната част на ръката близо до тялото си. При това положение ъгълът между предмишницата и рамото ви трябва да е 90 градуса.

Можете също така да изчислите правилната стойност за вашия ръст, като използвате проста формула:

Дължина на ски палките = височина (в см) х 0,7

Важно: Закръглете получения резултат до най-близките 5 см (обикновено производителите използват осреднени дължини на ски пистите в интервали до 5 см).

Например:

  • Ако сте високи 178 см, подходящата за вас ски екипировка трябва да е с размери 124,6 см (175 x 0,7 = 124,6 см), а закръглянето нагоре дава 125 см.
  • Ако сте високи 160 см, изберете тояги с размери 117 см (167 x 0,7 = 116,9 см), като при закръгляне се получава 120 см.

Горната формула не е много точна, тъй като не взема предвид например пропорциите на тялото на скиори със същия ръст.

Друг метод за избор на дължината на ски палките е да извадите 50 см от височината си, така например, ако сте високи 165 см, ще ви трябва оборудване с дължина 115 см, а ако сте високи 190 см, ще ви трябва 140 см.

Друг вариант за избор на ски палки са таблиците на производителите със средни стойности на дължините на оборудването в зависимост от височината ви. Ски палките за деца се избират по подобен начин на моделите за възрастни

Правилните скиорски пръти са ключът към удобното и безопасно каране на ски. Твърде късите пръти ще ви накарат да се наведете прекалено напред. От друга страна, твърде високите пръти ще затруднят контрола върху карането или ще забавят реакцията ви на събитията по пистата. И в двата случая ще се стигне до нестабилно каране и прекомерна умора. Посягайте към ски палки от доказани марки, като например: HEAD, Rossignol, Salomon, ATOMIC, Elan, LEKI, Nordica, Völkl или Dynastar или ски туристически пръти от: Black Diamond, K2, Dynafit или Komperdell, за да сте сигурни, че екипировката е изработена от висококачествени и издръжливи материали. В онлайн магазина Sportano.bg можете да намерите ски палки за възрастни и деца. Ако имате някакви съмнения относно това коя дължина на ски палките ще е подходяща за вас, можете да се свържете с нашето обслужване на клиенти, което ще ви помогне да изберете оптималното оборудване.

Polecane produkty