Как да избера обувки за сноуборд? Най-важните съвети за начинаещи сноубордисти

Sylwia Stwora-Petela 26.01.2023

Наред със сноуборда и връзките, обувките за сноуборд са една от най-важните части от екипировката за сноуборд. Ето защо, когато ги купувате, е важно да обърнете внимание на правилното прилягане по отношение на размера, гъвкавостта, способностите или стила на каране, а не да се ръководите основно от уникалния им дизайн. Предлагаме ви как да изберете обувки за сноуборд, така че да са удобни и да работят добре с вашите връзки и дъска.

Защо е важно обувките за сноуборд да пасват правилно?

Правилно оразмерените ботуши са от решаващо значение за функционалността, производителността и максималния контрол върху борда по време на каране. Ако дъската ви е твърде широка за размера на обувките ви, ще ви е по-трудно да маневрирате, а ако е твърде тясна, ще предизвика съпротивление на петата и пръстите, така че може да загубите контрол по време на завоите. Купуването на твърде малки или твърде големи обувки за сноуборд не само ще ви изложи на риск от дискомфорт и разочарование поради натиск или разместване на стъпалото и липса на напредък, което ще доведе до неуспешен ден на пистите. Но преди всичко, ако вземете неправилния размер, увеличавате риска от болезнени ожулвания, наранявания или травми. Не забравяйте, че ботушите са част от екипировката, в която ще прекарвате по-голямата част от времето си, така че когато ги избирате, не се водете основно от тенденциите и дизайна, а от удобството и индивидуалното прилягане. Също така не приемайте за даденост мнението на други сноубордисти, които имат свои любими марки и изпитани модели. Всеки човек има различна форма на стъпалото, различно ниво на опит или нужди, което означава, че обувката, която е идеална за един човек, не е задължително да е добра за вас. Да, съветите от опитни ездачи могат да бъдат полезни, но вие трябва да вземете окончателното решение въз основа на собствените си параметри и предпочитания.

Как да избера обувки за сноуборд? Размер и прилягане

Изборът на правилната дължина на стелката е един от основните фактори за комфорта и представянето на сноуборда, така че започнете с измерване на дължината на стъпалото си. Поставете левия си крак върху чист лист хартия А4 (сложете го до стената, за да не се движи случайно) и очертайте формата му. Направете същото и с десния крак. С помощта на шивашки метър измерете разстоянието между върха на големия пръст и края на петата. Увеличете резултата с 0,5-1 см.

Струва си да се има предвид, че макар да се използва традиционното европейско или американско номериране, действителният размер на обувките за сноуборд може да варира при различните производители и дори при различните модели в рамките на дадена марка. Затова винаги проверявайте таблиците с размери за всеки чифт обувки. Когато проверявате таблиците с размери, също така се уверете, че ширината на дъската и размерът на обувките ви се допълват взаимно.

Не е необходимо да оставяте допълнително място за дебел памучен чорап. Специализираните чорапи за сноуборд, изработени от технически материали, са проектирани да работят с краката и глезените ви и въпреки тънката си структура осигуряват достатъчен топлинен комфорт и ефективно отвеждат влагата. Освен това обувките за сноуборд са оборудвани с термоформируема стелка, която се адаптира идеално към формата на стъпалото. Понякога са необходими няколко сесии по пистите, за да се оформи правилният размер, така че когато поставяте обувките за сноуборд, трябва да усетите, че първоначално са доста тесни. Следващият елемент е да проверите дали ботушите държат правилно глезена ви. За да направите това, заемете позиция, която симулира преход към предния ръб – прехвърлете тежестта на тялото си върху пръстите на краката и леко се наклонете напред. Ако обувката не променя позицията си, но петата се повдига, това означава, че моделът не я държи правилно и освен всичко друго ще причини спазми в крака при каране, така че се огледайте за друг чифт. При правилно обута обувка пръстите на крака са близо до края на стелката и леко се допират до предната ѝ част. Обърнете внимание и на способността да движите пръстите на краката.

Струва си да се спомене, че дамските ботуши за сноуборд обикновено са съобразени със специфичната анатомия на женското стъпало, като например са по-тесни в областта на петата. Детските обувки за сноуборд пък могат да имат стелки с подвижни слоеве, за да се адаптират към растящите крака. Не забравяйте да не купувате на детето си чифт ботуши с няколко размера по-големи, за да му стигнат за няколко сезона. Неправилното поставяне на гумите може да откаже младия ездач от този зимен спорт, а освен това ще причини много дискомфорт и ще бъде опасно.

Flex или твърдост на обувката за сноуборд

Обувките за сноуборд имат различна твърдост или т.нар. гъвкавост. Няма стандартизирана оценка за степента на твърдост на ботушите – марките използват различни начини за класифициране на този параметър. Най-често се използва скала от 1 до 10, където 1 означава най-меката гъвкавост, а 10 – най-твърдата гъвкавост. Изборът на твърдостта на обувките за сноуборд е индивидуален. Начинаещите сноубордисти се съветват да изберат гъвкавост в диапазона 1-4.

Обувки за сноуборд и стил на каране

Ако разберете какъв тип сноубордист сте и какъв е вашият стил на каране, това ще ви помогне да изберете идеалния чифт обувки. Обувките имат различни характеристики в зависимост от предназначението им, спецификата и условията на каране. В началото на сноуборд приключението си обикновено избирате да карате по обработен склон, така че трябва да изберете гъвкави обувки за всички планински спортове с мека до средна гъвкавост за добра подвижност. Те улесняват управлението на борда, тъй като не позволяват да се ускорява много бързо. Те също така прощават много грешки. Меките до средно меки обувки са подходящи и за любителите на сноупарка и фрийстайла (халфпайп, рейлове, скокове, джиббинг и трикове), тъй като са по-лесни за маневриране. За напреднали ездачи, които предпочитат беккънтри, фрийрайд или технично каране по пистите, се препоръчва гъвкавост от 6 до 10, за да се поддържа достатъчен контрол върху дъската при високи скорости, неравности и трудни условия.

Система BOA®, Quicklace или традиционни връзки – какъв тип връзка за сноуборд обувки да изберете?

Съществуват три основни вида системи за връзване на обувки за сноуборд: традиционни връзки, „бързи връзки“ и системата BOA®. В някои модели се използват хибридни решения, които съчетават характеристиките на две системи. Всеки вид подвързване има своите предимства и недостатъци, така че крайният избор зависи от индивидуалните предпочитания и бюджета.

Традиционни връзки

Класическите връзки са евтини, предлагат голяма гъвкавост по отношение на настройката на нивата на натиск, замяната и персонализирането (например по отношение на цвят, дизайн). Основният им недостатък обаче е, че връзването им отнема доста време, а през деня се разхлабват и изискват чести корекции, което налага например сваляне на ръкавици или затруднява работата, когато ръцете са замръзнали.

Система за закрепване BOA®

Системата за закопчаване BOA® се състои от копче и тънки въжета от неръждаема стомана. Той предлага бърза, точна и лесна микрорегулация, която може да се извършва с една ръка, дори когато носите ръкавици. Системата BOA® се предлага и като двойна или тройна система, при която едно копче се използва за регулиране на обхвата на налягането в предната част на крака, а едно или две – за регулиране на обхвата на горния маншет.

Бързо издърпващи се връзки

Така наречените връзки с бързо издърпване са междинно решение между традиционните връзки и набирането на BOA®. Работи подобно на корсет и дава възможност за бързо и лесно закопчаване на обувката, дори когато носите ръкавици. Най-често системата Quick-pull Lances позволява зонално пристягане, т.е. индивидуално регулиране на степента на компресия за предната част на стъпалото и долната част на крака и глезена.

Вътрешна обувка и подметка – важни компоненти на обувките за сноуборд

Така наречената подложка или стелка се намира във вътрешността на обувката за сноуборд, може да се сваля и се разделя на 3 вида:

  • без оформяне – рядко се използва. С течение на времето подложката ще се адаптира към крака, но това обикновено е дълъг процес, който в крайна сметка няма да осигури перфектно прилягане;
  • Термоформируеми – този тип стелки използват естествената топлина, отделяна от тялото, за да осигурят отлично прилягане към глезените, прасците и стъпалата. Колкото по-често използвате обувките си, толкова по-прецизно е прилягането им;
  • термоформоване – тези стелки първо се поставят в специална фурна, нагряват се, след което краката ви се поставят в тях и се изчаква да изстинат. По този начин те се адаптират към индивидуалната форма на стъпалото и намаляват риска от повдигане на петата, като позволяват цялата енергия да се предава от обувката към връзката.

Подметката, която е в пряк контакт с дъската, също е много важна при избора на обувки за сноуборд. Най-често той е изработен от EVA пяна, гума или комбинация от двете. Наред с други неща, подметката влияе върху нивото на сцепление или обхвата на усещане на дъската, така че тя трябва да бъде избрана според стила ви на каране. Подметката от EVA пяна е мека и лека и осигурява добра омекотяваща способност, докато гумената версия е по-издръжлива и осигурява по-добро сцепление.

Подходящият чифт сноуборд обувки за вашия стил на каране, вашите умения, дъска и връзки не само осигурява комфортно и безопасно каране, но и играе важна роля, когато усъвършенствате следващия си трик или подобрявате нивото си на опит. Изберете изпитани модели от най-добрите производители на екипировка за ездачи: K2, HEAD, RIDE, DC, THIRTYTWO, DEELUXE или Salomon, които ще намерите в електронния магазин Sportano.bg.

Polecane produkty