Как да изберем ски обувки? Измерване на дължината и ширината на стъпалото и най-важните параметри на ски обувките

Sylwia Stwora-Petela 03.01.2023

Правилно подбраните ски обувки са ключът не само към удобното и прецизно каране, но и към реализирането на потенциала на вашите ски. Научете как да изберете ски обувки с подходящ размер, гъвкавост и твърдост, за да направите началото на зимното си спортно приключение забавно и ползотворно.

Правилно измерване на дължината на стъпалото

При определянето на размера на ски обувките е важно да измерите правилно дължината на стъпалото си, особено ако сте решили да купувате онлайн. Производителите на ски обувки посочват този параметър в своите таблици с размери, като използват т.нар. скала Mondopoint (mondo). Дължината на стъпалото се измерва от петата до върха на големия пръст. Международната номерация се изразява в cm.

За да намерите правилния размер по скалата на Мондопойнт, трябва да измерите правилно дължината на стъпалото си:

  1. Пригответе си молив или химикалка, шивашки метър и чист лист хартия.
  1. Поставете листа хартия до стена (това ще предотврати случайното му преместване).
  1. Застанете боси с десния си крак върху листа хартия, така че петата ви да докосва стената, а коляното ви да е леко свито.
  1. Очертайте формата на стъпалото си, като държите молива/писеца изправен.
  1. Направете същото и с левия крак.
  1. И в двата случая измерете разстоянието от петата до върха на големия пръст.
  1. Закръглете резултата до най-близките 0,5 см (напр. 27,2 см = 27,5 см, 25,4 см = 25,5 см и т.н.) и сравнете с размера, посочен от производителя.

Какво трябва да имам предвид, когато избирам ски обувки?

Освен дължината на стъпалото, ширината на стъпалото, която съответства на ширината на корпуса на обувката (известна като Last), също е важна при избора на правилния размер на ски обувката. Този коефициент обикновено се посочва в мм в таблиците с размери на производителите. Друг важен фактор е гъвкавостта, т.е. твърдостта на обувката. При избора на подходящи ски обувки се вземат предвид елементи като:

  • вътрешната обувка (подплата) – трябва да има възможно най-малко шевове и да е изработена от издръжлив материал;
  • катарами – трябва да са метални (напр. алуминиеви) и регулируеми;
  • каишка с велкро – действа като допълнителна катарама, която позволява по-добро затягане на обвивката на обувката;
  • стелка – изберете анатомични или термоформируеми стелки (те се адаптират към формата на стъпалото под въздействието на топлината);
  • Система „ски/ходене“ – позволява бърза промяна на настройката на обувките от спускане към ходене и обратно.

Ширина

Измерете ширината на стъпалото си по следния начин:

  1. Застанете боси върху чист лист хартия, без да натоварвате крака си.
  1. Очертайте формата на стъпалото си.
  1. Измерете ширината на стъпалото си с шивашка ролетка в най-широката му точка (близо до метатарзалната кост).

Когато избирате ширината на ски обувката си, вземете предвид опита си в карането на ски, стила си на каране и нивото на контрол и комфорт, което ви е необходимо. Важно: колкото по-тесен е ботушът, толкова по-голям е контролът върху карането на ски и задържането на крака, но по-малък е комфортът, и обратното. Например:

  • като състезател или любител на спортното каране, изберете тесни и много тесни модели между 92 и 98 мм. Ако имате тесни крака или се нуждаете от висока прецизност при каране (за сметка на комфорта), тогава моделът с тясна черупка също ще е подходящ.
  • Диапазонът от 98 до 100 мм е идеален за каране с висока скорост, например;
  • диапазонът от 100-104 мм осигурява по-спокойно прилягане за повечето скиори, но трябва да очаквате малко по-слаб контрол. Размерът 102 мм е най-универсалният;
  • диапазонът от 104 мм и повече е предназначен за хора с много широки стъпала и прасци. Той е подходящ и за обучение по ски.

Някои марки (напр. Tecnica) използват допълнителни обозначения, които в допълнение към диапазона на широчината се отнасят до специфичния крак на скиора (тесен/широк) или до степента на прилягане:

  • HV (висок обем) – за много широки стъпала и висок комфорт;
  • MV (среден обем) – стандартна форма;
  • LV (low volume) – за тесни стъпала и прецизно прилягане.

Flex

Твърдостта на обвивката на ски обувките, или флексът, е степента на съпротивление, която обувката оказва, когато тялото е наклонено напред. Това зависи от теглото, възрастта, нивото на обучение или способностите на скиора. Така нареченият индекс на огъване помага да се подбере модел ски обувки по отношение на свойствата и предназначението, но не е универсален индекс. Ниската стойност означава по-добър комфорт, по-голяма ширина и по-мека обувка, и обратно – колкото по-висок е индексът на огъване, толкова по-твърда е обувката, по-прецизна и осигуряваща добра опора за крака. Струва си да се вземе предвид, че производителите на ски обувки използват различни съединения за обвивката на своите обувки, които имат различни свойства, така че моделите от няколко марки не трябва да се сравняват.

За да се научат да карат ски, добър избор за начинаещи жени е флекс от 40-60, а за мъже – между 70-80. Напредналите скиори могат да изберат флекс от 60 до 70 (жени) или 80-90 (мъже). При голям опит и за професионалисти, стойности над 70 (жени) и над 90 (мъже) ще бъдат най-добрият вариант.

Персонализиране на ски обувки

Ако имате нестандартни стъпала или се нуждаете от модел обувки със строго персонализирани параметри, можете да се възползвате от съвременните решения, които позволяват персонализиране на ски обувките, като например термоформовани черупки или огъване на подложката.

Термоформируеми черупки

Технология, която позволява твърдата обвивка да бъде оформена така, че да приляга идеално към анатомията на стъпалото на скиора, като по този начин осигурява максимален трансфер на енергия и отзивчивост. Това решение е предложено за първи път от марката Fischer под името Vacuum. Черупката и вътрешната част на обувката се оформят под налягане към стъпалото на скиора в специална машина, така че да се вземат предвид всички несъвършенства на стъпалото, което помага да се намали дискомфортът при каране на ски. Друг метод за термоформоване на черупката е Custom Shell (фирма Salomon) или Memory Fit (марка Atomic).

Отопляеми облицовки

Подложката, т.е. вътрешната част на обувката в най-усъвършенстваните модели, е термоформируема, което означава, че може да се адаптира оптимално към стъпалото, когато се нагрява, като по този начин по-добре запълва обувката и увеличава комфорта. Интуитивното/персонализирано прилягане например осигурява оформяне при по-високи температури и натиск върху стъпалото, докато ботушите с инжектиране използват специална пяна, която се освобождава по време на прилягането.

Как да избера ски обувки, които да отговарят на моето ниво и стил на каране?

Когато търсите правилно пасващи ски обувки, трябва да вземете предвид и стила си на каране и нивото на каране. Ако сте любител скиор на ниво начинаещ, най-добрият избор ще бъдат моделите с огъване под 90, леки и удобни. Вие сте средно напреднал или напреднал скиор, който предпочита да кара по добре подготвени писти? Необходими са ви по-твърди (дамски flex 70-110, мъжки 90-130) и по-тесни обувки със силно изпъкнала форма за прецизни движения. За каране извън пистите (напр. фрийрайд) добре ще се справят моделите със средна широчина (100-102 мм) и флекс от 100 нагоре. При Skittering се използват обувки, които държат добре глезена при спускане и същевременно позволяват свобода на движението при изкачване. Обикновено обувките са оборудвани със система за ходене/скачане, която позволява бърза смяна на предназначението (от ходене към каране). Ски обувките за ски туризъм се отличават с ниско тегло и добра изолация.

Най-често срещаните грешки при избора на ски обувки

Основната грешка, която допускат скиорите, не само начинаещите, е да карат ски с твърде големи обувки, което се дължи, наред с други неща, на остарялото убеждение, че трябва да избираме обувки с два размера по-големи, за да можем да обуем допълнителен чифт вълнени чорапи. С днешните технологии и методи за производство на ски обувки не е необходимо да оставяме толкова голям марж – 0,5 до 1 см са достатъчни. Освен това подметката на ски обувките е твърда и не се огъва, което автоматично означава, че не се нуждаем от допълнително пространство, за да движим пръстите си.

Голяма грешка е също така да избирате сами ски обувки, без да имате елементарни познания за видовете обувки, тяхната употреба или най-важните параметри. Препоръчително е да се потърси професионална помощ, например от обущар или от експертите в ски магазина Sportano, които благодарение на своя опит и знания ще адаптират модела към индивидуалните параметри, умения или стил на каране.

Най-добрите ски обувки за начинаещи и напреднали скиори в Sportano.bg

Правилно подбраните ски обувки означават не само усещане за комфорт при всяко движение по пистите или извън тях, но и сигурност и удовлетворение. Ако карате ски с неподходящи обувки, няма да можете да контролирате оборудването си, движенията ви няма да са прецизни, ще получите болезнени ожулвания (в най-лошия случай – нараняване или травма) и няма да видите напредък.

В Sportano.bg ще намерите широка гама от ски обувки с различни ширини, дължини и твърдост на черупката, подходящи за различни видове спускане или ски бягане, както и за ски туризъм. Изберете висококачествени и издръжливи ски обувки от водещи марки: HEAD, Rossignol, Salomon, ATOMIC, Fischer, Nordica, Tecnica или Dalbello. Благодарение на авангардните технологии и иновативните решения (като например подложката SensiFit™ за лесно поставяне на обувката, изолацията Stretch Thinsulate® за допълнителен комфорт на краката, системата FORM FIT или термоформоването на външната обвивка) можете да усъвършенствате уменията си, да преминете на следващо ниво в карането на ски или да подобрите рекордите си.

Polecane produkty