Футбол: видове, размери, как да изберем? Ръководство за пазаруване

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Начинаещ футболист ли сте или родител на млад ученик и сте изправени пред избора на футболна топка, но разнообразието от видове и размери ви затруднява да вземете правилното решение? Трябва ли да изберете футболна топка с размер 5, 4 или може би с размер 3? Има ли значение нивото на уменията и видът на повърхността? В тази статия ще разгледаме как да изберете най-добрата футболна топка за вашия крак, която ще окаже правилното въздействие върху усвояването на техниката, контрола над топката и цялостното удоволствие и удовлетворение от играта. 

Футбол – видове 

Футболните топки се разделят на няколко вида поради: 

  • на каква настилка играете (естествена трева, изкуствена трева, на закрито, твърди настилки като бетон, асфалт или пясъчен плаж); 
  • за каква цел ги използвате (за тренировки, за официален мач, за приятелска игра/разговор/развлечение).  

И двата сайта футболни топки за мачове, както и тренировъчни футболни топки могат да бъдат предназначени за игра на естествена или изкуствена трева. В първия случай те най-често са изработени от кожа, докато във втория са от синтетична кожа, полиуретан или са хибридни модели (при производството им се използват различни материали). 

Футболни топки за мачове 

Те се използват в официални мачове, международни турнири (например FIFA World Cup™, UEFA Euro, CONMEBOL Copa America) и състезания на лигата (например английската Висша лига, испанската Ла Лига или германската Бундеслига). Те се характеризират с внимателна и висококачествена изработка от синтетична кожа, която гарантира отлични летателни характеристики, запазване на формата и контрол. Футболните топки за мачове отговарят на международните стандарти FIFA (Международната футболна федерация) или NCAA (Национална колежанска атлетическа асоциация) и NFHS (Национална федерация на асоциациите на държавните гимназии). Последните две организации издават сертификати за топки за колежанска и гимназиална игра съответно в САЩ.

Футболни топки за обучение  

Както подсказва името, те са предназначени за тренировки по футбол. Тренировъчните футболни топки предлагат много високо ниво на издръжливост, за да издържат на изискванията на честата употреба. Те също така са чудесен избор за развлекателна игра или за опитни футболисти, които искат да подобрят уменията си с топка. Тренировъчните топки също така са сертифицирани за качество от ФИФА.

Футболни топки на закрито 

Топки на закрито може да се използва за игра на места, които не са предназначени за футбол, като баскетболно игрище или тенис корт. Сред футболните топки за игра на закрито все още има модели за футзал (закрит вариант на футбола), изработени от пяна, които са доста тежки и не отскачат много високо.  

Футболни топки за изкуствена трева 

Въпреки че класическите топки за мачове и тренировки могат да се използват на изкуствена трева, за тази повърхност е разработен специален модел. топка за трева. Характеризира се с по-лесно отскачане и по-бързо движение. 

Топки за твърди повърхности 

Уличният футбол изисква топка, изработена от трайна и устойчива на подхлъзване или надраскване, свързано с игра върху бетон или асфалт. Препоръчваме модели, изработени от PVC и снабдени с бутилов мехур, който поддържа правилното ниво на въздуха за дълго време. 

Футболни топки за плажа 

Топки за плажен футбол са със същия размер като класическата топка за крака, но са много по-леки, по-меки и допълнително подплатени, за да осигурят пълен комфорт при ритане с боси крака.  

Размери на футболните топки 

Съществуват 5 размера футболни топки, които трябва да бъдат съобразени основно с възрастта на играча и неговите умения. Прекалено голяма или тежка топка спрямо физическите възможности и нивото на обучение на играча може да доведе до наранявания и травми, най-вече до разтягане на сухожилия и връзки. Най-малките топки за крака са леки, по-лесни за управление и по-безопасни по отношение на силата на удара, което насърчава правилното развитие на техниката и увеличава удоволствието от играта, поради което са предназначени за най-малките и начинаещите футболисти. Когато става въпрос за размера на топките за крака, избрани за клубни тренировки за различните възрастови групи, си струва да се обърне внимание на препоръките и изискванията на местните лиги или футболни организации, които може да имат свои собствени насоки в това отношение. 

Футболни размери: 

  • размер 5 – са най-големите балове, предназначени за младежи от 12-годишна възраст и възрастни. Това е стандартният размер, използван в професионалните състезания; 
  • размер 4 – предназначен за млади футболисти на възраст 8-12 години; 
  • размер 3 – подходящ за деца на възраст между 5 и 8 години; 
  • размер 2 и 1 – за използване от деца в предучилищна възраст (3-5 години) или в ранните етапи на обучението по футбол. 
РАЗМЕР НА ТОПКАТА ОБИКОЛКА НА ТОПКАТА ТЕГЛО НА ТОПКАТА  ВЪЗРАСТ НА ИГРАЧА 
68-70 см (27-28 инча) 410-450 g 12 години и повече 
63,5-66 см (25-26 инча) 310-395 g 8-12 години 
58,5-61 см (23-24 инча) 280-320 g 5-8 години 
2 i 1 46-51 см (18-20 инча)приблизително. 200 g Под 5 години 

За футзал се използват три размера: 

  • размер 4 – предназначен за младежи на възраст над 13 години и за състезания за възрастни; 
  • размер 3 – младежки модел за играчи на възраст 8-12 години; 
  • размер 2 – мини топка за деца под 7 години. 

Как да изберете най-добрата футболна топка?  

Изборът на идеалната топка за вашия крак не се изчерпва с размера, вида на повърхността или нивото на игра. Фактори като използваният външен материал, конструкцията, видът на подплатата и мехура, изпълнението на съответните стандарти или производителят също играят роля.

Външен материал 

Външният корпус на топката за крак се произвежда основно от: 

  • синтетична кожа – са най-качествените и скъпи модели, използвани в професионалните игри. Те осигуряват отлична прецизност и контрол на играта. Те обаче се представят зле върху твърди повърхности (улица, бетонна алея и др.) поради високия риск от надраскване или повреда на; 
  • PU (полиуретан) – е добро съотношение между качество и издръжливост, мекота и отзивчивост; 
  • PVC (поливинилхлорид) – най-достъпните, издръжливи и сравнително твърди топки с по-ниска устойчивост на интензивна употреба; 
  • хибрид – съчетават свойствата на няколко от горепосочените материали.  

Тип пикочен мехур  

Топките за футбол се състоят и от мехур, който представлява вътрешна част, пълна с въздух и отговаряща за поддържането на налягането. Най-често срещаните видове мехури са: 

  • латекс – се характеризират с еластичност и мекота, които позволяват на топката да отскача правилно, и със сравнително кратко време за задържане на въздуха (трябва да се надуват доста често); 
  • бутил – се отличават с добра въздухозадържаща способност и висока твърдост.; 
  • гума – осигуряват висока издръжливост и устойчивост на вибрации. Отлични за използване върху твърди повърхности; 
  • хибрид – съчетава свойствата на бутил и латекс, което води до висока здравина и гъвкавост, и може да се използва върху различни повърхности. 

Топките за футбол на закрито са пълни с пяна, за да се намали отскачането им.

Подплата 

Подплатата се поставя между външната обвивка и мехура на стъпалото. Обикновено тя е от много слоеве, чието качество определя издръжливостта на конкретния модел. Тя може да бъде изработена от синтетични влакна (обикновено полиестер) или памук. Често, за да се направи топката по-мека, се използва подложка, изработена от пяна.  

Дизайн 

Най-популярният дизайн на топката за крака е моделът с 32 панела, който най-добре представя полета на топката при много силен удар. На пазара се предлагат и топки с 18, 26 или дори 6 панела. Като цяло, колкото по-малко са панелите, толкова по-бърза е топката, а колкото повече, толкова по-лесно се контролира. Конструкцията на панелите също може да има значение за полета на топката, например някои топки са с по-гладка повърхност за по-добра аеродинамика. Най-висококачествените футболни топки са с ръчно зашити панели. С един клас по-ниско са топките с машинно шиене, а за тренировки, игра за развлечение или промоционални дейности обикновено се използват топки със залепени панели.  

Стандарти  

За да може дадена топка да се използва в мачове или състезания, тя трябва да отговаря на определени критерии и да е одобрена от съответната организация, а именно гореспоменатите FIFA, NFHS и NCAA. В случая на ФИФА има три нива на стандарти: FIFA Basic, FIFA Quality и FIFA Quality Pro. Топките за игра на открито, футзал и плаж трябва да преминат през строга процедура на изпитване в лабораторни условия, където се подлагат на 7 теста при най-трудни условия. Тестовете се провеждат в области като тегло, обиколка, закръгленост, отскок, абсорбция на вода, загуба на налягане и запазване на формата и размера. Топките са снабдени и с логото IMS (Международен стандарт за мачбол). Това е стар сертификат, който може да се дава на топки, преминали по-малко строги тестове от тези, използвани от ФИФА. 

Производител 

Друг фактор, който трябва да вземете предвид при избора на футболна топка, е реномиран производител. Добре познатите и уважавани от професионалистите по цял свят марки са гаранция за внимание към качествената изработка и подходящите технически параметри. Сред най-популярните производители футболни топки принадлежност: adidas, PUMA, SELECT и Nike. Тези марки често разработват иновативни технологии, например за повишаване на устойчивостта на поглъщане на вода, поддържане на подходящо налягане, осигуряване на висока якост или запазване на формата. Например, марката SELECT използва здрава вътрешна тръба Нулево крило гарантиране на оптимална кръглост или двойно уплътнен клапан Двойно заключване™. Nike от своя страна разработи специални канали Aerowsculpt за повишаване на прецизността на завъртане на топката, а PUMA предлага здрав вентил PUMA Air Lock

Коя топка е по-добра за шиене или лепене? 

Изборът на шита или лепена топка зависи от индивидуалните ви предпочитания, вида на играта и предназначението на топката. Струва си също така да вземете предвид нивото на игра и вида на повърхността. Шитите топки, при които панелите са съшити ръчно или машинно със здрави конци, са популярен избор поради цената и традиционния си вид. Отличителните видими шевове могат да повлияят на дълготрайността на топката и на някои аспекти на играта, като например: контрола или ротацията. Зашитите футболни топки също така могат да абсорбират повече вода, така че ще предлагат по-лоши характеристики на полета при влажни условия. От друга страна, лепените топки за крака имат обвивка от панели, залепени заедно със специализирано лепило, което се изразява в по-гладка повърхност, чудесен контрол на топката и характеристики на полета и по-малко абсорбиране на вода. Алтернативно решение с висока якост са топките за крака с панели, слепени помежду си чрез термичен метод. 

В обобщение, при избора на футболна топка е изключително важно да се съобрази моделът с конкретната цел (мач, тренировка, игра на закрито и т.н.) и да се избере продукт, който е сертифициран от ФИФА или други регулаторни органи, което гарантира правилното функциониране на топката. Преди да изберете най-добрата за вас топка за крака, която отговаря на вашите нужди и стил на игра, си струва да тествате различни видове футболни топки. 

Polecane produkty