Боксови обвивки: за какво служат, кои да изберем, как да ги завържем?

Sebastian Dzuła 04.03.2024

Боксовите обвивки са неразделна част от тренировките и боевете на ринга и изпълняват много практически функции. Изборът на правилните боксови превръзки, умението да се връзват правилно и разбирането на ролята им за защита на ръцете и китките са от решаващо значение за всеки боксьор, независимо от нивото му. В тази статия разглеждаме по-подробно различните аспекти на боксовите бандажи – от видовете им до практическите съвети за връзване. Това ще ви помогне да научите как да се грижите за ръцете си по време на тренировки и двубои, като избягвате травми и подобрявате представянето и безопасността. 

Защо да носите боксови обвивки? 

В света на бойните спортове, където бързината, прецизността и силата играят ключова роля, защитата на ръцете и китките е приоритет за всеки боец. Боксовите бандажи предлагат редица предимства, които оказват значително влияние върху комфорта и безопасността по време на тренировки и спаринги. На първо място, те сковават ръката и китката, което се отразява на ефективността и безопасността на боксовите техники. Благодарение на правилното увиване на ръката китката се стабилизира, което помага за предотвратяване на наранявания, свързани с резки движения и разтягания. Освен това палецът, който е една от най-податливите на наранявания части на ръката, може да бъде допълнително обезопасен със специална връзка, което свежда до минимум риска от изкълчването му. 

Обвивките, известни още като боксови ремъци, осигуряват защита и на метакарпалните кости, които са обект на множество натъртвания и увреждания по време на интензивни тренировки. Благодарение на подходящата твърдост обвивките намаляват въздействието на ударите върху костните структури, което води до комфорт и здраве на ръката в дългосрочен план.

Струва си да се отбележи, че боксовите обвивки не само осигуряват защитна бариера за ръцете, но и допринасят за правилната хигиена по време на тренировка, като абсорбират влагата и предотвратяват прекомерното изпотяване на ръцете вътре в обвивката боксови ръкавици. Това намалява риска от поява на миризми и развитие на бактерии, което е важно за здравето на кожата на ръцете ви. За разлика от боксовите ръкавици, обвивките могат да се перат лесно и удобно в пералня, така че да поддържате подходяща хигиена след всяка тренировка.

Памук или ластик – кои боксови превръзки да изберете?  

Изборът на боксови превръзки е важно решение, което може да повлияе на комфорта, защитата и представянето по време на тренировка и бой. Сред различните варианти, предлагани на пазара, двете основни категории са памучни и еластични обвивки. Всеки вид има свои уникални характеристики, предимства и недостатъци, които си струва да се обмислят внимателно, преди да се направи избор. При избора на боксови превръзки си струва да се вземат предвид видът и интензивността на тренировката. За дълги и изтощителни тренировки еластичните бандажи може да са по-добър избор. За тежки спаринг сесии, при които правилното укрепване и солидната опора на ръцете и китките са от съществено значение, изберете памучни боксови бинтове.  

Памучни обвивки  

Памучните обвивки са по-издръжливи и устойчиви на износване от еластичните си аналози. Памукът отлично абсорбира потта, което допринася за поддържането на ръцете сухи и удобни по време на тренировка. Въпреки това те могат да бъдат по-твърди, което затруднява прецизното връзване и прилягане към ръката. Освен това, поради естествените свойства на материала, памучните обвивки могат да загубят първоначалната си форма и абсорбиращите си свойства, след като абсорбират голямо количество пот.

Гъвкави обвивки 

Гъвкавите обвивки се отличават с отлична разтегливост и лекота. Те се адаптират по-лесно към формата на ръката, което улеснява връзването и осигурява по-добро прилягане. Гъвкавите материали, като неопрен или еластан, са устойчиви на увреждане и запазват формата си за по-дълго време. Недостатъци: гъвкавите боксови ръкавици могат да абсорбират потта по-неефективно, което води до прекомерно изпотяване на ръцете вътре в ръкавиците.  

Вътрешни боксови ръкавици – моден аксесоар или практично решение? 

Традиционен боксови превръзки отдавна са незаменима част от екипировката на всеки боксьор, тъй като осигуряват подкрепа и защита по време на тренировки и битки. На хоризонта обаче се появява алтернатива, която набира все по-голяма популярност – вътрешни боксови ръкавици. Изработени от леки и дишащи материали, те се носят пред боксовите ръкавици, за да създадат допълнителен защитен слой.

Вътрешните ръкавици, известни също като боксови тензори, могат да се поставят много по-бързо от традиционните превръзки, което е безценно, когато трябва да се подготвите за тренировка за кратко време. Освен това, благодарение на по-прилепналия към тялото дизайн, вътрешните ръкавици осигуряват стабилизиране на китката и правилно позициониране на ръцете в ръкавиците, което води до подобряване на техниката и повишаване на комфорта. Боксовите носилки могат да бъдат добър избор за любители или начинаещи ученици по бойни изкуства, които все още не са усвоили изкуството на връзване на боксови превръзки. За много интензивни тренировъчни единици и спаринги изберете подходящи модели вътрешни ръкавици, оборудвани със специални системи за отвеждане на влагата, за да поддържат боксовите ръкавици хигиенични и да не се изпотяват прекалено.  

За да осигурят подходящо ниво на комфорт, вътрешните ръкавици на марката Everlast, използва се технология EverCOOL®. Това е системата, която регулира температурата в ръкавиците Everlast. Това става чрез вентилационни камери и дишащи материали. В резултат на това ръцете остават сухи през целия период на обучение. На свой ред иновативната защитна структура EVERGEL™ Осигурява твърда амортизация и разсейва енергията на удара, като подобрява защитата на ръцете, кокалчетата и китките.

Каква дължина на боксовите превръзки да избера? 

Правилната дължина на боксовите превръзки осигурява адекватна защита и удобство на ръцете и китките както по време на тренировки по бокс, така и в спортове със смесени бойни изкуства като ММА. Стандартната дължина на боксовите превръзки е приблизително. 4 m. Той е универсален размер, който пасва идеално на повечето боксови ръкавици. Този размер превръзка е достатъчен, за да обгърне адекватно ръката, китката и палеца, създавайки солиден слой подкрепа и защита. За разлика от тях, при смесените спортове, като ММА, предпочитаната дължина на превръзките обикновено е малко по-къса и попада в диапазона от 2-3 m. В ММА е важно да се поддържа известна свобода в ръцете и китките, за да може да се изпълняват разнообразните хватки и техники, характерни за тази дисциплина. Твърде скованите китки могат да ограничат подвижността и ефективността при изпълнението на лостовете, особено в боевете на земя. 

Как се връзват боксови опаковки? 

Връзването на боксови превръзки е ключово умение за осигуряване на подходяща защита и подкрепа по време на тренировки и битки. Ето ръководство стъпка по стъпка за правилно връзване на боксови бинтове: 

  1. Разтворете широко всички пръсти и поставете примка от лентата върху палеца. Тази примка ще бъде началната точка за увиване на. 
  1. Увийте лентата около китката два или три пъти, като осигурите първоначална стабилизация.. 
  1. Преминете към палеца и увийте превръзката около него веднъж, като започнете от външната страна на пръста. 
  1. Върнете се към китката, като я увиете веднъж, за да подсилите опората. 
  1. Продължете да увивате палеца два или три пъти, за да осигурите допълнителна стабилност. 
  1. Увийте лентата около китката си за последен път. 
  1. Продължете да увивате метакарпалната кост, като започнете от външната страна на метакарпалната кост. Увийте превръзката два или три пъти около метакарпуса. 
  1. Прекарайте превръзката 2-3 пъти около глезените. 
  1. Водейки превръзката от вътрешната страна на метакарпалната кост, увийте я веднъж около китката, като съедините ръцете и китките в едно.
  1. Прекарайте лентата между всеки пръст, като я закачите от външната страна на основата на палеца, за да им осигурите допълнителна опора.
  1. Увийте два пъти превръзката около кокалчетата и основата на четирите пръста, като поддържате цялата ръка. 
  1. Обвийте останалата част от материала около китката си, като закрепите всички обвивки. Сега сте готови да тренирате. 

Не се притеснявайте, ако увиването на ръцете ви с боксова лента не ви се отрази добре в началото. Практиката ще ви помогне да усъвършенствате процеса. Ако не сте убедени, че превръзките са увити правилно, потърсете съвет от треньора си или от опитен партньор в тренировките.  

Професионалният екип на Sportano.bg ще ви помогне да изберете най-подходящите боксови превръзки, за да гарантирате безопасността си по време на всяка тренировка. Получете експертна помощ и изберете оборудването, което отговаря на вашите нужди.

Polecane produkty