Заключващи устройства за велосипеди – как да изберем най-доброто?

Sebastian Dzuła 26.07.2024

Обезопасяването на велосипеда срещу кражба е важен въпрос за всеки велосипедист, но изборът на подходяща ключалка или верига не е лесен, тъй като на пазара се предлагат много модели и марки. Запознайте се с различните видове заключващи устройства за велосипеди – от U-образни ключалки през сгъваеми ключалки до вериги – и разберете какви критерии трябва да вземете предвид, когато избирате най-доброто решение за вашия велосипед.

Защо са важни заключващите устройства за велосипеди?

Велосипедните катинари са един от най-важните елементи, които помагат за предпазването на велосипедите от кражба. Всеки велосипедист трябва да обърне внимание на избора на подходящо устройство за сигурност, за да избегне финансови и емоционални загуби, свързани с изчезването на велосипеда. За съжаление броят на кражбите на велосипеди в Полша е много висок. По данни на полицейското управление през 2021 г. са били откраднати повече от 13 500 велосипеда.

Защо си струва да обезопасите велосипеда си? На първо място, това е инвестиция в нашия портфейл. Велосипедите не са евтини, като цените им варират от няколко до дори десетки хиляди злоти. Ако велосипедът ни бъде откраднат, ще трябва да похарчим много пари, за да си купим нов или да поправим щетите, които крадецът може да причини. Второ, кражбата на велосипед е огромен стрес и загуба на време. Доста хора се придвижват в града по този начин, пътувайки до работа или до университета. Загубата на велосипед в такъв случай означава не само загуба на пари, но и трудности в ежедневието.

Правилно обезопасените велосипеди са по-трудни за кражба, което от своя страна означава, че рискът от загуба на велосипеда е много по-малък. Струва си да се помни, че не всяко устройство за обезопасяване на велосипеди е еднакво ефективно. На пазара се предлагат различни видове ключалки, вериги и други устройства за сигурност, които се различават по здравина, лекота на използване или цена. Затова е важно внимателно да проучим характеристиките и свойствата на различните модели, за да изберем най-доброто устройство за сигурност за нашия велосипед.

Най-често срещаните видове заключване за велосипеди

Изборът на правилния тип устройство за сигурност е от решаващо значение за безопасността и удобството при използване на велосипеда. По-долу ще разгледаме най-популярните устройства за закрепване на велосипеди и ще обсъдим най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при закупуването им.

Заключващи устройства тип U-Lock

Те са един от най-популярните и сигурни видове устройства за заключване за велосипеди на пазара. Изградени от закалени и темперирани стоманени пръти в комбинация със здрава ключалка, те са ефективен начин за обезопасяване на велосипеда срещу кражба. Ключалките U-Lock са особено препоръчителни за велосипедисти, пътуващи в големи градове, където има специални паркинги за велосипеди и кражбите са ежедневие. Въпреки че U-образните ключалки са много ефективни, използването им понякога може да бъде трудно поради ограниченията на техните размери. Тъй като ключалката трябва да бъде достатъчно широка, за да побере рамката на велосипеда, те могат да бъдат неудобни за транспортиране, а също и трудни за закрепване, ако няма подходящи компоненти, към които да бъдат прикрепени. Струва си да разгледате модели, които се предлагат с допълнителен кабел. Това решение дава възможност да се обезопаси предното колело, което често е лесна мишена за крадците. Чрез комбинирането на U-заключване с кабел се създава най-оптималната защита от кражба. Ключалките със скоба или ключалките за велосипеди U-Lock се характеризират и със своята устойчивост на пробиване и рязане. Това означава, че за крадците е трудно да прокарат такива защитни устройства с помощта на инструменти.

Вериги за велосипеди

Благодарение на гъвкавостта и дължината си те позволяват закрепване на велосипеда към различни предмети и конструкции, поради което са често срещан избор сред велосипедистите. Веригите са изработени от комбинация от материали, включително метал, което ги прави устойчиви на режещи инструменти.

Веригите за велосипеди предлагат различни нива на защита в зависимост от дебелината на звената и използваните материали. Най-безопасните вериги се отличават с втвърдени звена, които са устойчиви на рязане и пробиване.

Друго предимство на велосипедните вериги е тяхната гъвкавост, която им позволява да закрепват велосипеда към различни видове предмети. Поради горепосочените причини те често се използват за обезопасяване на велосипеди на места, където няма фиксирани стойки или предмети, към които могат да бъдат закачени.

Има различни видове ключалки, използвани във веригите за велосипеди. Най-популярни са комбинираните и цилиндричните ключалки. Комбинираните ключалки позволяват задаване на индивидуален код и са лесни за използване, но могат лесно да се повредят. Цилиндричните ключалки са по-трудни за използване, но са по-устойчиви на повреди.

Много вериги за велосипеди се предлагат и с допълнителни елементи, като например катинари, които позволяват веригата да бъде обезопасена срещу срязване. Освен това те могат да бъдат покрити с гума или пластмаса, за да предпазят велосипеда от надраскване.

Един от най-големите недостатъци на веригите за велосипеди е тяхното тегло и размер. Често те са тежки и големи, което ги прави трудни за пренасяне или транспортиране. Освен това някои вериги могат да бъдат трудни за закрепване в сравнение с други видове ключалки.

Въпреки тези недостатъци веригите за велосипеди остават един от най-безопасните и издръжливи видове заключващи устройства за велосипеди, предлагани на пазара.

Велосипедни въжета

Те са най-простият и евтин вариант за закрепване на велосипед. Обикновено са изработени от тел или стоманени въжета, покрити с пластмаса. Велосипедните въжета най-често се използват като допълнителна сигурност в комбинация с други видове крепежни елементи, като например U-ключалки или вериги. Те могат лесно да бъдат прикрепени към рамката на велосипеда, което ги прави много практични за използване. Важно е обаче да се помни, че дори най-добрите велосипедни кабели са податливи на срязване с ножици за рязане на метал или специални инструменти.

Някои велосипедни въжета имат допълнителни защитни елементи, като например комбинирана ключалка, за да се затрудни достъпът на крадците до тях. Въпреки допълнителните защитни елементи обаче, остават един от най-слабо защитените видове заключващи устройства.

Ако оставяте велосипеда си за дълги периоди от време или на обществени места, по-добре е да инвестирате в по-съвършена ключалка, като например U-образен катинар или верига. Въпреки това кабелите за велосипед са добър вариант за кратки пътувания или когато просто се нуждаете от допълнителна сигурност в комбинация с друг вид закопчалка.

Сгъваеми заключващи устройства

Те са със сгъваем конструкция, която позволява лесното им съхранение и пренасяне в джоб или чанта. Сгъваемите ключалки са устройства, изработени от закалени метални сегменти, съединени помежду си с панти, които позволяват сгъваемата ключалка да се сгъва в компактен размер, който е лесен за пренасяне.

Едно от основните предимства на сгъваемите ключалки е лесната им употреба. Просто ги разгънете до достатъчна дължина и ги закрепете към велосипеда и фиксирания компонент. Въпреки лекия си дизайн сгъваемите ключалки са в състояние да осигурят високо ниво на сигурност. Обикновено те имат множество сегменти, което ги прави невъзможни за рязане с режещи инструменти. Освен това са устойчиви на опити за пробиване, което увеличава стойността им като средство за защита на велосипеда.

Струва си да се обърне внимание на дължината на сгъваемата ключалка – твърде късата може да не е достатъчна за закрепване на велосипеда към фиксиран компонент. Броят на сегментите и дебелината на материала също са от значение при избора на този вид закопчалка.

Frame lock

Това е вид закопчалка, която се закрепва директно към рамката на велосипеда. Обикновено заключването на рамкатае лесно за използване, тъй като може да се затвори с едно щракване и велосипедът е обезопасен, дори без да се използва допълнителна верига или въже.

Рамковите ключалкис а най-ефективни, когато се използват в комбинация с други защитни елементи, като верига или въже, тъй като сами по себе си не осигуряват достатъчно ниво на сигурност. Те са предназначени по-скоро за кратки престои, като например бързо посещение на магазин. Рамковата ключалка е добър избор за хора, които не искат да носят тежка охрана.

Заключващи устройства за скутери

Електрическите скутери, както и велосипедите, са доста скъпи, така че собствениците им трябва да се уверят, че са добре обезопасени срещу кражба. С помощта на вериги или ключалки скутерите могат да бъдат надеждно заключени и да се намали рискът от кражба. Някои модели закопчалки за велосипеди дори са предназначени за използване с електрически скутери, което позволява още по-добра сигурност. Трябва да се има предвид обаче, че не всяка заключваща система е подходяща за използване със скутер. Трябва да обърнете внимание на дължината и вида на използваната конструкция.

Сигурното обезопасяване на електрическия скутер може да бъде особено важно, ако планирате да го използвате на места с висока концентрация на хора, като например градски центрове или паркове, където рискът от кражба е висок. В заключение, крепежните елементи за велосипеди са инструменти, които могат да се използват за обезопасяване не само на велосипеди, но и на други едноколесни превозни средства, като например електрически скутери.

Независимо дали сте почитатели на извънградските велосипедни обиколки или използвате велосипеда си само за придвижване до работа, в Sportano.bg ще намерите широка гама от заключващи устройства за велосипеди , които са не само сигурни, но и удобни за използване. Асортиментът ни от заключващи устройства за велосипеди варира от традиционните U-образни ключалки и вериги до по-модерни и иновативни заключващи устройства от реномирани производители, сред които: ABUS, GERDA, Hiplok, Kryptonite, OnGuard, Trelock или Zefal. Асортиментът ни включва заключващи устройства за велосипеди в различни размери и цветове, които да отговарят на вашия стил и нужди.

Препоръчани продукти