Футболна врата – размери, видове. Коя врата да изберем?

Sylwia Stwora-Petela 05.07.2024

Планирате ли да дадете пари, за да подкрепите страстта на детето си към футбола? Или искате място, където вие и вашите приятели да тренирате за развлечение? Една от ключовите ви инвестиции ще бъде футболна врата. Научете повече за видовете и размерите на футболните врати и за какво да внимавате, когато купувате тази част от оборудването на футболното игрище.

Футболна врата – основни характеристики

Футболната врата е проста и здрава конструкция с правоъгълна форма, оборудвана с:

  • рамка – състои се от две вертикални стойки и горна напречна греда. Тя може да бъде изработена от алуминий, стомана, дърво или пластмаса (например пластмасови детски вратички, надуваеми вратички за игра и развлекателни игри);
  • мрежа – има мрежа тип „пчелна пита“ (шестоъгълна мрежа) или квадратна мрежа. Нейната цел е да спре топката, след като тя попадне във вратата. Повечето мрежи се произвеждат от трайни, висококачествени материали, които са устойчиви на разтягане, износване и атмосферни условия, като полипропилен или полиетилен;
  • закрепване – куки, закопчалки, анкерни щифтове или други форми на закрепване, които позволяват бързо монтиране и демонтиране на портата и запазване на стабилно положение.;
  • base – прилага се за преносими цели. Нейната цел е да осигури стабилност, като предпазва от случайно преобръщане, например при силен удар или силен порив на вятъра.

Футболна врата – видове

Възрастовите категории и свързаните с тях измерения са един от основните критерии за разделяне на футболните цели. В този контекст различаваме голове:

  • професионален (пълен размер),
  • младежки,
  • за деца.

Друго разделение се отнася до мястото на използване:

  • врати за спортна зала (врати за футзал),
  • цели за спортни игрища на открито,
  • цели за орлите,
  • плажни порти.

Футболните врати се разделят и според начина на монтаж на:

  • Стационарни/насипни – да се бетонират в специални улеи/шахти. Подходящи за монтаж на клубни игрища, училищни игрища и др.;
  • Преносимост – свободно стоящите, леки модели позволяват да се разположи теренът навсякъде и по всяко време. Те са сгъваеми, лесни за сглобяване и разглобяване.

На пазара ще откриете и футболни отблъсквачи, известни още като мрежи за еластичен отскок, които се използват за подобряване на футболните умения (напр. техника на отскок, контрол на топката, подобряване на рефлексите и времето за реакция и др.). Нейното предимство е, че може да се използва за индивидуално обучение. Някои футболни врати са пригодени да изпълняват две функции – класическа врата и отскок, благодарение на възможността за монтиране на два вида мрежи (напр. Система за комбинирани футболни врати SKLZ Quickster ). Така наречените учебни стени се добавят към други модели под формата на лист с изрязани полета в определени точки (например горните ъгли на вратата). Те се използват за обучение на точността.

Какви са размерите на футболната врата?

Размерите на професионална футболна врата, препоръчани от ФИФА (на френски език: Международната федерация по футбол) са:

  • ширина: 7,23 м
  • височина: 2,44 м

По-младите юноши (16-17 г.) и играчите от групата „tramp“ (14-15 г.) също играят и тренират на пълноразмерни врати).

Детските футболни врати са с по-малък размер, за да отговарят на ръста, възрастта и уменията на малките футболисти и играчи. На орлите и по време на младежките състезания има врати с размери 5 x 2 м, а за децата на възраст 6-9 години се препоръчват мини футболни врати с размери 3 x 1,55 м.

За футболните врати на закрито (футзал), както и за тренировъчните врати, имаме универсален размер за младежи и възрастни, който е 3 x 2 m.

На какво да обърнете внимание при закупуването на футболна врата?

Когато избирате футболна врата, преди всичко е важно да съобразите вратата с възрастта, височината и уменията на потребителя(ите). Важно съображение е и предназначението на оборудването. Уточнете дали вратата ще се използва за ежедневно обучение и подобряване на футболните умения на начинаещи, опитни играчи или местния клубен отбор, или ще се използва за отдих или игра. Мястото, на което ще я използвате (спортно игрище на открито, парцел, градина, по време на семейни пътувания, у дома, на плажа и т.н.) и начинът на монтаж (изливане на бетон, закрепване с колчета, колчета, преносими саморазглобяващи се).

Професионалните врати са с размери 7,23 x 2,44 м и обикновено са произведени от здрав и устойчив на атмосферни влияния алуминий и са снабдени с висококачествена мрежа. Те са сравнително тежки, така че стоят стабилно дори при много силни удари.

Ако имате нужда от врата за по-аматьорска употреба (игри с приятели и т.н.), за тренировки или за младежи, изберете модел с размери 5 x 2 м. Изберете оборудване, изработено от висококачествен алуминий или стомана, което ще осигури достатъчна стабилност и ще устои не само на силни удари, но и на корозия (прахово покритие). Обърнете внимание на конструкцията на мрежата – тя трябва да бъде достатъчно здрава и устойчива, за да задържа топката и да не се деформира от удари или атмосферни влияния, и същевременно достатъчно гъвкава, за да сведе до минимум риска от нараняване. Изберете модел с гъста плетка и средно голяма мрежа, изработена например от полиестер или полиетилен. Проверете дали вратата има заоблени ръбове и правилно монтирано закрепване, което няма да представлява опасност по време на игра. Ако вратата е преносима, практично решение ще бъде специална чанта за пренасяне, която позволява бързо и ефективно преместване и удобно съхранение на вратата.

Коя детска футболна врата би била най-добра?

Детската врата трябва да бъде подходящо подбрана за възрастта, височината и нивото на тренираност на младите адепти на футбола, за да се осигури безопасно и приятно изживяване и да им се даде възможност да развиват уменията си.

За най-малките деца (до 7-годишна възраст) надуваемите или леките пластмасови врати със сгъваема конструкция са подходящи за игра както в градината, така и вкъщи. Уверете се, че подвижната врата е оборудвана с нехлъзгаща се, носеща тежест основа, например, за да бъде стабилна на едно място. Практично допълнение ще бъде и мека топка от пяна, с която детето ви може да играе успешно както у дома, така и в градината. Добре е изборът на конкретен размер детска врата да се основава на препоръките на производителя. На пазара ще откриете модели с размери: 40 x 30 cm, 60 x 30 cm, 90 x 70 cm, както и 150 x 100 cm.  

За по-големите деца са подходящи метални модели с размери 1,8 x 1,2 м, 2,1 x 1,3 м или 2,4 x 1,5 м, докато малчуганите могат да изберат модели с размери 3 x 2 м, предназначени за използване на открито.

Когато избирате футболна врата за детето си, е добре да проверите дали тя отговаря на необходимите стандарти за безопасност (напр. EN-71).

Препоръчани продукти