Видове ски. Какви видове ски има и за какво се използват?

Sylwia Stwora-Petela 14.10.2022 ( 16.10.2022 )

Allmountain, allround, race, freestyle, carving или cross-country? Широката гама от ски за различните дисциплини и ски състезания може да затрудни начинаещите в избора на екипировка. При нас можете да научите повече за различните видове ски, техните характеристики и предназначение, за да намерите подходящата екипировка за вашите нужди и възможности.

Видове каране на ски или основните разлики между спускането и ски бягането

Преди да опишем най-популярните видове каране на ски, ще се съсредоточим върху разделянето на карането на две най-популярни форми, тъй като това оказва влияние върху вида на използваното оборудване:

  • Спускането със ски или алпийските ски включва каране по заснежени ски писти (естествени или с изкуствен сняг) или писти, състезания, спускане по върхове с висока скорост или въздушни трикове в снежния парк (специално място за скиори с препятствия и структури като боксове, халфпайп и друго оборудване, което им позволява да изпълняват различни видове трикове). Ските за спускане са тесни, къси (за карвинг или ски с талия могат да бъдат дълги само 1,5 м) и с остри ръбове, а използваните за тях връзки държат здраво крака. Това не важи за момента на падане, когато специален механизъм кара ските да се освободят, намалявайки риска от нараняване или травма.
  • класически ски – по-рано известен като северни ски – тук се прави разграничение главно при ски бягането, при което карането на ски се извършва по писта с обозначена пътека или по неподготвен низинен терен (ски по следа или back-country). В този случай движението наподобява естествения стил на човешкото движение (с участието на почти 90% от мускулите). При ски бягането се използват дълги и тесни ски и леки обувки, съобразени с повърхността и стила на каране (ски или класически). Специалната конструкция на ските помага да се запази сцеплението и да се компенсира подхлъзването или карането извън предвиденото трасе, например на заледени участъци. Що се отнася до връзките, те позволяват на крака да работи нагоре и надолу.

Видове ски за спускане

През последното десетилетие ските за спускане бяха доминирани от карвинг моделите, т.е. моделите с талия (средната част е по-тясна от върха и петата), които позволяват лесно каране в завои и по ръбове. В същото време те са много стабилни и ефективни, така че са идеални за начинаещи скиори.

Allround

Най-универсалният тип ски за спускане за начинаещи, които искат да научат основите на карането по пистата, както и за средно напреднали скиори, които искат да подобрят уменията си. Ските Allround се характеризират с висока гъвкавост, малък радиус на завой (около 13 м) и контуриран и повдигнат връх (frontrocker). Тази комбинация от характеристики прави завоите по-лесни и прощава грешките в техниката на каране или приплъзването.

Allmountain

Предназначени са за динамично каране по обработени писти или извън тях, но са подходящи и за каране на мъгли. Той е добър избор в началото на вашето приключение със ски за спускане. Ските Allmountain са леки, доста широки (80-105 мм), имат радиус на завиване от 15 до 21 м и повдигнат връх и пета, за да поддържат стабилността ви при високи скорости. Освен това те са с по-ниска твърдост и са оборудвани със собствени технологии (например EMC от Head), които премахват вибрациите за по-удобно и гладко каране.

Race/Race FIS

Вид ски за спускане за състезателни и напреднали скиори, които предпочитат да карат много бързо по добре подготвени писти. Разграничават се състезателните ски (известни също като клетъчни ски), използвани в професионалните състезания:

  • слаломните ски с малък радиус на завиване от 11 до 14 м са изключително маневрени;
  • Ските гигант с радиус на завиване от 15 до 23 м са бързи, но и много стабилни.

Състезателните ски ви позволяват да развивате главозамайващи скорости върху добре навалял сняг, но изискват отлични умения и много сила. Съществува и тип кръстосана резба с по-ниска твърдост, която улеснява работата и позволява развиването на високи скорости с по-малко енергия.

Freeride

Предназначени са за девствени пътеки и каране в пресен и дълбок сняг. Ските за фрийрайд са широки, за да не потъват, което означава, че с тях можете да карате и в пудра. Те се отличават с дълга и подсилена конструкция, радиус на завиване над 18 м и рокер във върха и петата (повдигната задна част за движение напред и назад).

Freestyle

Тези ски имат здрава конструкция, устойчива на повреди, и т.нар. twintip (имат повдигнат връх и пета). Ските за свободен стил са предназначени за изпълнение на всякакви каскади (например смяна на посоката на движение или приземяване със задна част) в сноупарка с помощта на релси, боксове или скокове, или ви позволяват да карате на халфпайп.

Easycarver

Тези ски се отличават с къса и гъвкава конструкция, която е подходяща за леки и добре подготвени склонове. Ските Easy Carver са чудесни за усвояване на основите на карането поради леката и мека конструкция и лесното започване на завоите.

Видове ски за ски бягане

Ако в началото на ски приключението си предпочитате по-малък прилив на адреналин и по-спокойна (но не непременно по-малко интензивна) физическа активност, изберете популярните ски „крос-кънтри“. Сред ските за ски бягане имаме модели:

  • развлекателен/спортен – посветен на придвижването по определени, добре поддържани писти, като се използва класическият стил (успоредно движение на ските) или скейт стилът (използван от спортисти, включва широко разгъване на върховете на ските);
  • Tracked – оборудвани са с така наречените скали (нарези), разположени под връзката, които гарантират висока стабилност на карането както по маркираната писта, така и извън нея. Подходящ за тези, които се учат да карат ски;
  • за селски туризъм – характерната им особеност е метален ръб, който увеличава сцеплението със земята. Те са подходящи за опитни скиори с отлична техника, които предпочитат да карат по планински пътеки.

Ски Skitur, дамски ски и детски ски – с какво се различават?

Ските (skitoury) са вид ски, разработени за ски туризъм, които ви позволяват да преодолявате планински пътеки, стръмни изкачвания, спускания или равнинен терен. Те се отличават с лека и широка конструкция, която не позволява потъване в снега, и туристически връзки с подвижна пета за по-лесно изкачване. Към основата на ските се залепват специални кожи (ленти от плат, изрязани според дължината на ските), които позволяват каране нагоре.

В допълнение към множеството цветове и нюанси, които помагат на жените и децата да се открояват на пистите и извън тях, дамските (Lady) и детските ски са по-леки, което ги прави по-лесни за управление. Жените скиорки могат да се срещнат с връзки, фиксирани малко по-напред, а детската екипировка е по-къса от тази за възрастни. И в двата случая това е допълнително удобство при завиване, например.

Най-важните ски характеристики

Вече знаете видовете ски, но все пак си струва да разберете кои са най-важните характеристики на ските, за да улесните началото на този зимен спорт:

  • Дължина, широчина и надлъжна твърдост (флекс) – по-дългите, по-широките и по-меките ски са идеални за учене на каране на ски, тъй като осигуряват по-голяма стабилност, дават възможност за поддържане на правилната посока и улесняват усвояването на основните умения за каране на ски;
  • твърдост – изберете меки модели, които се движат по-бавно и изискват по-малко усилия за управление, като по този начин осигуряват по-голям комфорт при усвояване на техниката на каране;
  • Радиус на завиване – този параметър зависи от ширината на ските в горната част, под обувката и в петата. Колкото по-малък е радиусът на завиване, толкова по-тесни и бързи са завоите, и обратно, по-големият радиус позволява широки и дълги завои. За да се научите да карате ски, диапазонът от 13-18 м е достатъчен;
  • талията, т.е. стеснението на ските в средата, влияе върху радиуса на завоя при каране по ръба и маневреността. За начинаещите се препоръчва да използват ски с възможно най-малка странична извивка;
  • Рокер – възходящата извивка на върха и задната част на ските означава, че центърът на ските има най-голям контакт с повърхността и това помага при завиването. За начално каране на ски по добре поддържани склонове или пътеки за ски бягане е достатъчен къс рокер.

Polecane produkty