Трекинг пръти – класация 2024

Rafał Czarnecki 04.03.2024

Туристическите пръти са част от оборудването, което днес е задължително за туристите. Много любители на пешеходния туризъм и преходите дотолкова са свикнали с тях, че изобщо не излизат на пътеката без такава опора. Аутдор марките непрекъснато разработват този продукт, така че на пазара се предлагат много интересни версии, включващи нови технологии. За да ви улесним в избора, сме подготвили списък, който включва най-интересните, модели от офертата на магазин Sportano.pl. Това са най-добрите туристически пръти – класация 2024.

1.   Поляни за трекинг на LEKI Черна серия Carbon

Този хибриден модел ще се хареса на любителите на планината, които търсят леко, но издръжливо оборудване. Трекинг пръти LEKI Черна серия Carbon са изработени от комбинация от два висококачествени компонента: горната част е изработена от алуминий HTS 6.5, а долната и средната част са изработени от твърди въглеродни влакна. Ниското тегло (приблизително 470 г/пар) прави тези тояги много приятни за използване, което е особено ценено при по-дълги маршрути.

Походните пръти LEKI Black Series Carbon са 3-сегментен модел. Когато са сгънати, те заемат малко място, което ги прави лесни за транспортиране, когато са закачени на раницата. Потребителите оценяват високо гладко работещата система за регулиране на дължината Speed Lock 2. Външните закопчалки са лесни за работа, дори когато тази операция се извършва с ръкавици. Това означава, че ще можете да регулирате дължината на сегментите в движение, за да отговаряте на наклона на терена.

Производителят е оборудвал този модел с удобна и приятна на допир коркова дръжка – Aergon Air Cork. Тя е проектирана така, че да гарантира сигурен захват. Удължителят на дръжката е изработен от пяна, което ви позволява бързо да променяте позицията на ръката си, когато нямате време да скъсите пръчките си. Тази версия има твърд карбиден връх, който се държи здраво за земята.

2.   Поля за трекинг GABEL IBEX XTS

IBEX XTS са походни пръти от гамата на италианската марка GABEL, с 3-сегментна конструкция. Производителят е създал този модел въз основа на иновативната технология „Snake Carbon“. Тя включва използването на материал със седемслоен състав, съставен от въглеродни влакна и кевлар. Резултатът е изключително лек (теглото на чифт тояги е приблизително 342 г), но същевременно изключително издръжлив материал. И не само това, теглото е намалено с цели 20% в сравнение с моделите, които са изработени от типичен карбон. Сгъваеми трекинг пръти GABEL IBEX XTS се характеризират и с 18% по-висока устойчивост на удар. Освен това те са оборудвани със здрави карбидни накрайници с повишена устойчивост на износване. Това ги прави идеални за преходи в скалисти местности.

Интересно решение е хибридната система за заключване на сегменти. Тя се състои от два механизма: технология Wired, която представлява вътрешна система за закрепване с помощта на кабел, който преминава през всички модули, и Fast Lock, заключваща система, базирана на външни катарами, която позволява плавно регулиране.

Тоягите за планински преходи GABEL IBEX XTS могат да се разгънат много бързо с натискането на един бутон. Тези, които ценят комфорта, ще харесат и приятното на допир покритие на дръжката „SOFT Touring“. Тази част е умишлено удължена, за да осигури различни възможности за захващане. Освен това удобните ремъци, прикрепени към дръжката, са със специално антибактериално покритие.

3.   Поля Black Diamond за трекинг Трек по пътеката

Модел Трек по пътеката Американска марка Black Diamond е изработена от здрав алуминий и се състои от три солидни сегмента. С недостъпно тегло (приблизително 480 г/пар) тези туристически пръти са много здрави. Освен това производителят ги е оборудвал с доказани технологии.

Системата за регулиране FlickLock® позволява лесно и бързо адаптиране на дължината към височината на потребителя. Тя използва ергономични външни клипсове, които могат да се управляват лесно дори със зимни ръкавици.

Удължената дръжка, изработена от приятна EVA пяна, е проектирана така, че при необходимост пръчките да могат да се хващат на различна височина. Изпитан начин да реагирате бързо на променящия се терен.

Предимството на тази версия е нейната висока гъвкавост. За по-доброто адаптиране на трекинг стиковете към конкретните условия производителят е включил алтернативни накрайници, предназначени за различни видове почва.

4.   Викингски походни пръти Lumi Pro

Viking Lumi Pro е представител на семейството 2-сегментни полюси. Тази сравнително проста конструкция е известна със своята надеждност и осигурява отлична стабилност на пътеката. Тя обаче е вариант за хора, които не се нуждаят от модел с минимални размери в сгънато състояние. Тези тояги за планината са изработени от карбон – лек материал, който се характеризира с висока твърдост и твърдост. В резултат на това теглото на комплекта е само около 450 г.

Viking Lumi Pro е карбонов трекинг стик с висока степен на гъвкавост, тъй като се използва не само от туристи, но и от скиори. Потребителите на този модел ще оценят както лесния за използване механизъм Fast Lock System, състоящ се от външни закопчалки и отговарящ за заключването на сегментите, така и много удобната удължена дръжка. Тя е облицована с EVA пяна и е оформена така, че да осигурява сигурен захват, дори когато променяте позицията на ръката си. За безопасността по пътеката отговаря и твърд вилков накрайник, който е подходящ за най-различни терени. Трекинг стиковете Viking Lumi Pro разполагат и с пластини за сняг, с регулируем ъгъл. Отличителното им оцветяване ще ви направи по-видими на пътеката.

5.   Поля за трекинг Fizan Prestige Antishock

Списъкът ни не би могъл да бъде пълен без продуктите на италианската марка Fizan, която е специализирана в производството на походни тояги. Модел Prestige Antishock Състои се от три сегмента, които са изработени от висококачествен алуминий 7075. Използваните материали гарантират не само висока якост, но и ниско тегло (приблизително 460 g/пар). Тази версия използва вътрешна система за заключване на стълбовете. Това означава, че сегментите се заключват на място чрез усукване на съседните сегменти.

Походните тояги Fizan Prestige Antishock са оборудвани с вътрешната система Flexy. Тя е отговорна за абсорбирането на ударите, което не само увеличава комфорта, но и оказва влияние върху здравето, тъй като намалява натоварването на мускулите и ставите. Ергономичната дръжка е завършена с приятна на допир EVA пяна, която позволява удобен захват. Практичният полиестерен ремък предотвратява случайното разхлабване на пръчките, което може да има катастрофални последици при често използвани пътеки по стръмен терен. Тоягите са „въоръжени“ с твърд карбиден връх, който осигурява сигурна опорна точка.

6.   Поляни за трекинг на LEKI Khumbu AS

Трекинг пръти LEKI Khumbu AS е модел, изработен от здрав алуминий (сплав с твърдост HTS 6,5). Популярната 3-сегментна конструкция осигурява компромис между стабилност по време на употреба и удобство при транспортиране. Немският производител е създал оборудване с умерено тегло (приблизително 568 г/пар), което осигурява солидна опора по планинските пътеки. Изпитаната система Speed Lock+, базирана на външни лостове, е отговорна за бързото и здраво заключване на сегментите. Разработчиците са включили патент, който предотвратява загубата на гайките.

Профилираната дръжка на Aergon CorTec е създадена въз основа на ергономични принципи. Благодарение на факта, че е изработена от естествен корк, тя е приятна на допир и осигурява правилен захват. Вградената в дръжката каишка е изработена от приятен за кожата и дишащ материал.

Комфортът при пътуване се повишава и от най-модерната антишокова система DSS Antishock. Тя намалява вибрациите, генерирани при контакта на туристическите пръти със земята, с до 40%. Това намалява натоварването на мускулите и ставите, което е от съществено значение за здравето.

7.   Поля за трекинг GABEL Cilaos Lite

В нашия списък беше включен и бюджетен модел – Cilaos Lite – предлагани от марката GABEL. Това са стълбове за изкачване, състоящи се от 3 сегмента, произведени от алуминий. С умерено тегло (приблизително 516 г/пар) те осигуряват добра опора по планинските пътеки и са здрави.

В тази версия се използва вътрешен заключващ механизъм – системата за заключване Light Locking System. За удобство на потребителя производителят е оборудвал прътовете с ергономична дръжка LM36, изработена от приятна пяна. Вградената регулируема примка предотвратява изплъзването на тоягата от ръката. Върхът от твърд карбид осигурява висока степен на стабилност, независимо от характеристиките на терена.

8.   Поля за трекинг Fizan Explorer

Трекинг пръти Fizan Explorer е за туристи, които търсят оборудване от реномиран производител, но се ръководят предимно от атрактивната цена. Италианската марка е заложила на универсална конструкция, състояща се от 3 алуминиеви сегмента (устойчива сплав: 7075) и вътрешния заключващ механизъм на вътрешната система Flexy. Прътите се регулират чрез завъртане на сегментите според нуждите.

Предимството на тези тояги е тяхното ниско тегло (около 460 г/пар), което се отразява на удобството при употреба. Гумените дръжки Hard Grip+ са проектирани така, че да осигуряват удобен захват. Поставените до тях полипропиленови ремъци предотвратяват изпадането на тоягите от ръката. Този модел е оборудван със стоманени шипове, които осигуряват на трекерите сигурна опорна точка, независимо от вида на терена.

9.   Поляни за трекинг на LEKI Кресида

Телескопични полюси LEKI Cressida е лек модел (приблизително 474 г/пар), изработен от висококачествена алуминиева сплав HTS 6.5. Тази версия има 3 сегмента, които се заключват с помощта на механизма Speed Lock 2+, базиран на система от външни лостове. Към прътите е включено специално предпазно устройство, което предотвратява загубването на гайките. Подобни решения улесняват и ускоряват регулирането, което ще оцените особено през зимата, когато сте с по-дебели ръкавици на ръцете.

Друга иновация е технологията Aergon Air. Под това име се крие патент на марката LEKI, благодарение на който, изработени от естествен корк, дръжките са изключително удобни и ергономични, а ръцете придобиват пълен контрол над пръчките. Тази система се допълва от Lock Security Strap Skin 4.0, който предпазва прътите от случайно изпускане. Разклоненият връх Flex Tip е отговорен за адекватното сцепление.

10.  Физън Compact 4 походни пръти

Трекинг пръти Fizan Компактен 4 е модел, състоящ се от четири кратки сегмента. Този дизайн ще се хареса предимно на туристите, за които е важно удобството при транспортиране. Производителят е избрал да използва олекотена алуминиева сплав 7001, в резултат на което е постигнато изключително ниско тегло (приблизително 338 г/пар). Сегментите се заключват заедно с помощта на вътрешен механизъм, базиран на технологията Flexy Internal System.

Туристите, които ценят комфорта, ще харесат ергономичните дръжки, изработени от приятна EVA пяна, която предотвратява изпотяването. Полиестерните ремъци, прикрепени към дръжките, също осигуряват сигурен захват. Безопасността на пътеката зависи и от здравината на пръчките, поради което производителят е решил да добави издръжливи и твърди остриета от карбиден връх E-basket.

Polecane produkty