Размери на велосипедните гуми – как да изберем и как да разчитаме маркировката върху велосипедните гуми?

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Намирането на идеалния размер на гумите за вашия велосипед е от ключово значение за постигане на оптимално представяне, комфорт и безопасност при каране. Въпреки това разнообразието от системи за маркиране – ETRTO, английска и френска – може да направи избора на подходящи гуми да изглежда сложен. От нашето ръководство можете да разберете как да разчитате размера на гумите на велосипеда си и как да изберете правилния размер гуми за вашия велосипед и стил на каране.

Как да проверя размера на гумите на велосипеда си?

За да разберете какъв е размерът на гумите на вашия велосипед, просто проверете маркировката, изписана върху страничната стена на гумата. Това може да е обозначение като 35-622 или 700x35c. Тези цифри показват ширината и диаметъра на гумата. Размерите на велосипедните гуми могат да бъдат в съответствие със стандарта ETRTO, метрична (френска) или имперска (английска) система).

Какво да правите, ако необходимата информация се е изтрила или гумата е толкова замърсена, че не можете да разчетете маркировката? Трябва сами да измерите ширината и диаметъра на гумата, както и диаметъра на джантата, например с шивашки метър. Друга възможност е да се консултирате с ръководството за експлоатация или с документацията на велосипеда, където можете да намерите информация за препоръчителния размер на гумите.

Система ETRTO, на английски или френски език, т.е. методи за етикетиране на размерите на велосипедните гуми

В случай на покупка велосипедни гуми, можете да срещнете три основни системи за маркиране: ETRTO в милиметри, английска, измервана в инчове, и френска (метрична), измервана в милиметри.

Стандарт ETRTO

Стандарт ETRTO (Европейска техническа организация за гуми и джанти) е система за стандартизация, която улеснява недвусмисленото определяне на размерите на гумите и тяхната съвместимост с велосипедните джанти. В тази система обозначението на размера на гумата се състои от две цифри, разделени с тире, например „35-622“. Разчитането на маркировката ETRTO е сравнително лесно: първото число показва широчината на гумата, а второто число представлява диаметъра на джантата в милиметри.

Ето няколко примера за разчитане и тълкуване на маркировката ETRTO:

  • 35-622, т.е. ширина на гумата: 35 мм, диаметър на джантата: 622 мм (700c);
  • 25-559, т.е. ширина на гумата: 25 мм, диаметър на джантата: 559 мм (26 инча);
  • 40-622, т.е. широчина на гумата: 40 мм, диаметър на джантата: 622 мм (700c);
  • 47-559, т.е. ширина на гумата: 47 мм, диаметър на джантата: 559 мм (26 инча).

Английска система

Английската система е популярен начин за етикетиране на размерите на гумите в англоговорящите страни, но често се среща по целия свят върху различни видове велосипеди, включително планински, шосейни, градски и туристически. В английската система размерите се посочват в инчове, а велосипедните гуми се обозначават по два основни параметъра:

  • външния диаметър на гумата – е първото число, посочено в обозначението на размера на гумата. Например, гума с обозначение „26×2.0“ има външен диаметър 26 инча;
  • ширина на гумата – е втората цифра в обозначението на гумата. Широчината на гумата влияе върху нейното сцепление, комфорт и способност да преодолява различни видове терени. В примера „26×2.0“ ширината на гумата е 2,0 инча.

Гумите в английската система могат да бъдат маркирани по различни начини, например 26×1.95, 29×2.25 или 700x35c. Наличието на буквата „c“ означава, че гумата е съвместима със системата ETRTO.

Френска система

Във френската система размерите на гумите се посочват в милиметри. Обикновено първо се посочва ширината на гумата, а след това – външната средна стойност на гумата. Например, гума с етикет „700-35C“ има външен диаметър 700 mm и широчина 35 mm.

Френската система не е толкова разпространена, колкото системите ETRTO и английската, поради най-сложната си форма. Тя включва: допълнителна буква, напр. A, B или C, която указва размера на вътрешния диаметър на гумата. С други думи, гуми с етикети 700-40C, 700-40B и 700-40A няма да бъдат съвместими с една и съща джанта.

Как да избера правилната ширина на гумата за ширината на джантата?

Освен че трябва да можете да разчитате маркировката за размера на гумите, когато купувате тази част от велосипеда си, е важно да изберете правилния широчина на гумата към широчина на джантата. Това е важно за безопасността, производителността и комфорта при пътуване. Например, твърде тясна гума върху твърде широка джанта може да доведе до нестабилност на велосипеда, особено в завоите или при каране по неравен терен.

И така, как да съобразите ширината на гумата с ширината на джантата?

Започнете с проверка на препоръките на производителя на велосипеда или джантата за максималната ширина на гумата, която може да се монтира на тях. Тази информация може да бъде намерена в ръководството на велосипеда или на уебсайта на производителя. Освен това обикновено има диапазон от ширини на гумите, които могат да бъдат монтирани на джантата. Например джанта с широчина 17 мм може да бъде съвместима с гуми с широчина между 23 и 28 мм.

Също така е важно да съобразите ширината на гумата с предпочитания от вас стил на шофиране. Ако карате предимно по гладки градски пътища, по-тясна гума ще бъде подходяща. Ако карате по асфалт, където преобладава равнинен терен, велосипедистите често предпочитат по-тесни гуми (напр. 23-28 мм). Те са по-аеродинамични и осигуряват по-ниско съпротивление при търкаляне, което се изразява в по-висока скорост.

При планински терени с неравни пътеки, камъни, корени и кал по-широките гуми (напр. 2,1-2,5 инча или дори повече) ще работят по-добре, като осигуряват по-добро сцепление, омекотяване и стабилност върху неравния терен, което води до по-удобно пътуване.

При градски и туристически пътувания, при които велосипедистите могат да срещнат различни видове настилки, популярни са гумите със средна ширина (например 28-35 мм). Те осигуряват компромис между комфорт и ефективност при различни видове пътища.

Също така е важно да съотношение ширина/височина на гумата, който се изразява в проценти. Колкото по-високо е съотношението, толкова по-висок е профилът на гумата, което може да се отрази на нейното представяне и характеристики при шофиране. Гуми с по-висок профил (по-голямо съотношение ширина/височина) са склонни да осигуряват по-добро омекотяване на неравния терен и по-добро абсорбиране на ударите, което води до по-удобно пътуване. Въпреки това те могат да бъдат по-малко маневрени и да имат по-голямо съпротивление при търкаляне. Гуми с по-нисък профил (по-малко съотношение ширина/височина) обикновено имат по-добро сцепление, маневреност и по-висока скорост, особено на равни повърхности. Въпреки това, те могат да предлагат по-малко омекотяване и комфорт на неравен терен.

Ако все още се съмнявате какъв размер гума е подходящ за вашия велосипед, потърсете помощ Специалисти от Sportano.bg, които се предлагат онлайн и в магазина за канцеларски материали във варшавския Homepark Targówek. Нашите експерти ще ви помогнат да направите правилния избор, като вземат предвид типа на велосипеда, стила на каране и други ключови фактори. Освен това в нашия магазин за стационарни автомобили можете да се възползвате от монтаж на велосипеди и сервиз на велосипеди например: регулиране на дерайльорите и спирачките, центриране на колелата, проверка на болтовите връзки, смазване на задвижването, подмяна на износени или повредени части и т.н.

Polecane produkty