Подметка Vibram – какво е това, какви свойства има и защо трябва да имате планински обувки с известната подметка?

Sylwia Stwora-Petela 14.10.2022 ( 16.10.2022 )

Жълтото лого с името Vibram® върху гумената подметка е добре познато на любителите на планинския туризъм и катеренето. Подметката Vibram® е синоним на отлично сцепление със земята, независимо от условията, безопасност и комфорт. Каква точно е технологията на италианската марка, какви предимства има и защо трябва да я изберете за вашите планински дейности? Подробности по-долу.

Какво е подметка Vibram?

Подметката Vibram® всъщност представлява широка гама от гофрирани подметки за обувки за открито (трекинг, туризъм, катерене, бягане, колоездене и т.н.), военни, градски, но също и индустриални (например Vibram® Security е модел, създаден за работници в заводи), произведени от различни видове каучук и други материали (например полиуретанова пяна или еко смес от производствени отпадъци). Името на технологията, както и това на марката, е комбинация от първите букви от името и фамилията на собственика ѝ – италианския предприемач, планински водач и алпинист Витале Брамани.

История на марката Vibram

Италианската марка води началото си от 1935 г., когато талантливият алпинист Витале Брамани (член, наред с други, на Италианския алпийски клуб) отива с шестима приятели в Пунта Расика, където се случва трагедия. Приятелите му умират и той смята, че един от виновниците за това е неадекватната подметка. Две години по-късно се появява хибридна подметка от вулканизиран каучук (Брамани си сътрудничи с Леополд Пирели, производител на автомобилни гуми), оборудвана с дълбок протектор и устойчиви на износване пластини, която заменя използваните дотогава железни шипове. Заради шарката на подметката моделът е наречен „Carrarmato“, което означава „резервоар“. Обувките, оборудвани с уникални подметки, са тествани при изкачването на Пиц Бадиле.

Истинската слава на марката идва с изкачването на К2 през 1954 г. Италианците Ахиле Компаньони и Лино Лачедели са първите алпинисти, които успешно покоряват осемхилядника, и то с обувки с подметка Vibram. Оттогава насам италианската компания, базирана в Албизате Варезе, е спечелила уважението на ентусиастите на открито по цял свят и се е утвърдила като облекло, което ще премине изпитанието при всякакви условия. Сътрудничи си с водещи компании за обувки и производители на облекло, обувки и оборудване за дейности на открито. Логото на марката е създадено през 1969 г.

Свойства на подметката Vibram

Отличното сцепление с различни видове почва е основното предимство на подметката Vibram®, което зависи от вида на шарката, дебелината и гъвкавостта на дъното. Независимо дали преминавате по кални и мокри пътеки, дали сте изправени пред стръмно изкачване или дълъг и технически труден маршрут, или се катерите, правилно монтираната обувка с жълтото лого (не само за повърхността, но и за метеорологичните условия) гарантира безопасност и стабилност, като елиминира риска от подхлъзване или загуба на равновесие, което може да има сериозни последици в планината. Друго предимство на Vibram® е омекотяването на стъпалата, което увеличава комфорта при ходене и намалява риска от нараняване. Отличителна черта на подметките Vibram® е тяхната висока устойчивост на износване и механични повреди, което допринася за издръжливостта на обувките, независимо дали се използват за развлекателни екскурзии или са подложени на интензивна употреба. Освен това подметката не се деформира под въздействието на високи или изключително ниски температури, нито се напуква.

Други предимства на подметката Vibram®:

  • противоплъзгащо;
  • Протектор със самопочистващи се канали, който подобрява безопасността, например в сняг или кал;
  • гъвкавост за осигуряване на свобода на движението на крака..

Видове подметки Vibram и техните приложения

Повече от 80 години дейност на италианската марка са довели до разработването на над 100 вида подметки, които се различават по тегло, шарка на протектора (профил) или състав на каучуковата смес, използвана при производството им, и благодарение на които се представят добре при различни терени и метеорологични условия. Най-популярните видове включват Vibram® Megagrip, Arctic Grip, Mont, XS Trek, XS Edge и FingerFive.

Vibram®Megagrip

Разработената през 2013 г. смес Megagrip се счита за най-високия стандарт за обувки за открито. Тя се отличава с изключително високо сцепление върху сухи, мокри и хлъзгави повърхности, издръжливост, оптимален баланс между стабилност и гъвкавост и устойчивост на износване. Използването на по-лека и силно пореста смес е намалило теглото на подметката. Vibram® Megagrip се използва, наред с другото, в обувките за подходи.

Vibram® Arctic Grip

Тази зимна версия на подметката на италианската марка е разработена през 2016 г. и е предназначена за придвижване по заснежени пътеки, хлъзгави и заледени повърхности или дори мокър лед. Vibram® Arctic Grip се отличава с протектора си с грапави и плоски контактни повърхности, както и с променливостта на свойствата си и липсата на възможности за напукване при излагане дори на екстремни температури.

Vibram®Mont

Характеризира се с повишена стабилност и твърдост. Подметката Vibram® Mont се използва, наред с другото, във високопланински ботуши, където за движението е необходимо сътрудничество с раковини (полуавтоматични или автоматични).

Vibram® XS Trek

Тази подметка използва каучукова смес, която е изключително устойчива на износване и гарантира стабилност при стръмни изкачвания. Обувките Vibram® XS Trek са подходящи за дълги преходи по разнообразен терен.

Vibram® XS Edge

Използвана в обувките за катерене, тази обувка се отличава с по-твърда каучукова смес, която е устойчива на деформация или повреда при контакт с остри скали. Ръбът Vibram® XS позволява отлично усещане дори на малките ръбове, което оказва значително влияние върху ефективността на катеренето.

FiveFingers

Представени през 2006 г., обувките FiveFingers (буквално ръкавици за краката) направиха революция в концепцията за ходене „на бос крак“. Меката подметка с плътна текстура осигурява адекватно сцепление и усещане за земята, а свободата на движение на всеки пръст осигурява пълен комфорт.

Защо да имате планински обувки с подметка Vibram?

Предизвикателствата, които поставят технически сложните планински пътеки, скалите, калните или хлъзгави повърхности и променящите се метеорологични условия, означават, че се нуждаем не само от добри умения, физическа подготовка и мотивация. Правилното облекло също е ключът към безопасността и удовлетворението от движението по пътеките и извън тях. С обувка с подметка с жълто лого получавате увереност и комфорт, независимо от нивото на алпинизъм или трекинг. Нещо повече, гъвкавостта и подсилената конструкция (предотвратява огъването на долната част) ще се справят чудесно с неравния терен, за да намалят умората, а високата устойчивост на износване ще ви позволи да се наслаждавате на здрави обувки в продължение на няколко сезона.

Търсите ли висококачествени, доказани обувки с подметка Vibram® за трекинг, катерене, алпийски експедиции, бягане или любителски алпинизъм? Онлайн спортният магазин Sportano предлага модели на известни марки като Merrell, La Sportiva, Dolomite, Salewa, HOKA ONE ONE, Jack Wolfskin, SCARPA и Mammut.

Polecane produkty