Панталони за планината през есента, зимата и лятото. Какви панталони да изберете за ходене в планината?

Sylwia Stwora-Petela 21.10.2022

Правилните панталони за трекинг са в основата на екипировката на всеки любител на пешеходните преходи. Благодарение на бързосъхнещата, дишаща материя с функционална кройка, подкрепена от съвременни технологии, никакви условия по пътеката няма да ви изненадат. При нас ще разберете какви панталони за планина да изберете в зависимост от сезона и какво да търсите при покупката им.

На какво да обърнем внимание, когато избираме панталони за планината?

Независимо дали ще преодолявате трудни участъци по виа ферата, ще се движите по леки пътеки между хижите или ще се подготвяте за няколкодневна алпийска експедиция, добрият чифт панталони трябва да ви осигурява защита от влага и вятър, да поддържа високо ниво на топлинен комфорт и да ви позволява да се движите свободно. От голямо значение тук са използваният материал, кройката, функционалността и технологиите, използвани за увеличаване на водоустойчивостта, ветроустойчивостта, дишането, гъвкавостта или бързото съхнене.

Материали и технологии

За производството на панталони за трекинг и туризъм се използват предимно синтетични материи, които са издръжливи и гарантират достатъчна циркулация на въздуха, а освен това са леки и бързосъхнещи, като полиестер, найлон, полиамид или Primaloft® (синтетична изолация). Еластичността и разтегливостта (в 2 или 4 посоки) са важни характеристики, така че при проверката на състава се уверете, че избраният модел съдържа еластични влакна, например еластан/спандекс/ликра. Степента на дишане трябва да бъде съобразена със сезона (по-ниската е най-добрият избор през есента, зимата и ранната пролет, а високата – през лятото). Заслужава си да изберете материали, поддържани от иновативни технологии, които гарантират специфични свойства, като например:

  • AdvancedSkin Shield или Quick Moisture Control – висока дишаемост и ефективно отвеждане на влагата (Salomon и Jack Wolfskin);
  • FlashDry™ – подпомага терморегулацията на тялото (The North Face);
  • Durastretch – повишена устойчивост на механични повреди (Salewa);
  • DWR (Durable Water Repellent) – водоотблъскваща импрегнация;
  • Function 65 – ветроустойчивост (Jack Wolfskin);
  • Omni-Shield™ – импрегниране за защита срещу бързо попиване и замърсяване (Columbia);
  • TirolWool® Responsive – запазва топлината по-дълго, повишава ефективността и помага за по-бързото възстановяване след умора (Salewa).

Струва си да се обърне внимание на гъстотата на тъканта, използвана при планинските панталони, която влияе на нивото на топлоизолация и циркулация на въздуха. Като цяло, колкото по-плътна е тъканта и колкото по-дебела е тя, толкова по-дълго е времето за съхнене и толкова по-лоша е дишаемостта, и обратно.

Изрежете

Когато си купувате панталони за преходи, е добре да обърнете внимание на добре прилягащата кройка (напр. regular fit, athletic fit) и високия ръст, който предпазва долната част на гърба от излагане. Практично решение са ластиците на талията, които позволяват на панталоните да се приспособяват към движенията ви, без да ги ограничават, както и примките за колан и шнуровете на крачолите. Последното ще позволи да се регулира ширината на долната част на панталона, което ще осигури възможност за промяна на обхвата на вентилация, по-добро прилягане към обувки, например обувки за подходи, по-лесно спускане през ботуши и повишаване на комфорта по време на преходи в студени и дъждовни дни. Освен това кройката трябва да позволява на крака да се издига свободно до високи позиции, така че внимавайте за профилирани колене и наличие например на еластан в състава.

Функционалност

Това свойство на панталоните за планината се отнася преди всичко до многобройните детайли, включително просторните джобове с цип (например на бедрото), в които можете да поставите неща от първа необходимост (например мобилен телефон, енергийно блокче, компас, джобно ножче/мултифункционален инструмент и т.н.), така че да не се налага всеки път да посягате към раницата си. Когато се катерите, е важно да можете да прикрепите алпинистко оборудване (въже за катерене и др.) и да имате добри обувки за катерене.

Функционалността на панталоните за открито включва и специални подсилвания в областта на разкрача и на коленете, задните части, вътрешната страна на бедрата или краищата на долните части на краката, които не само осигуряват допълнителна защита на чувствителните зони, но и спомагат за удължаване на живота на панталона. Подсилванията също така спомагат за удължаване на живота на панталоните, като ги правят по-устойчиви на износване или механични повреди (скъсване, протриване или напукване). Планинските панталони трябва да имат и висококачествени ципове, като например YKK на японския производител Yoshida Kogyo Kabushiki Kaisha.

Панталони за планината – дълги, къси или може би 2 в 1?

Изборът на панталони за планината трябва да бъде продиктуван не само от това къде отивате, но и кога: през зимата, през лятото или в преход. За по-студените месеци и ниските температури са подходящи дълги панталони за походи с регулируеми крачоли, които позволяват да променяте нивото на вентилация по желание. Късите шорти за планината са летен вариант, въпреки че могат да се използват и през преходния период, например с термоактивни гамаши или гети.

Универсално решение, което е подходящо за ходене в планината през лятото, както и през преходния период, са панталоните за трекинг 2 в 1 или така наречените панталони с цип. Това е опция с подвижни крачоли, така че можете свободно да избирате дължината им в зависимост от условията по пътеката – носете ги къси през топлите дни и ги удължавайте, когато времето се влоши. Освен това спестява място в раницата ви. Не е необходимо да опаковате два чифта, за да сте готови да ги сменяте при честа смяна на надморската височина и при преминаване към все по-високи части на планината, където температурите са по-ниски.

Кои панталони за трекинг да изберете за есента?

Туристическите панталони за есента, както и за ранната пролет, трябва да предпазват от дъжд, вятър, променливи температури, а понякога да се справят и със сняг (пресен или престоял). Панталоните от софтшел са идеални за това време, тъй като ще поддържат достатъчен топлинен комфорт. За дъждовно време и многодневни преходи оптимални са панталоните с мембрана или водоотблъскващо покритие, например DWR. В по-студените дни и при температурни колебания добро решение е да носите термоактивно бельо под по-тънките панталони за трекинг.

Панталони за ходене в планината през зимата

През зимата е най-добре панталоните да имат добра защита от вятър и да са водоустойчиви, така че софтшел или хардшел моделите ще са подходящи. Първите са подходящи за трекинг и зимно катерене, а вторите са подходящи например за ледено катерене или ски туризъм (циповете в крачолите позволяват свободно да се променя обхватът на вентилацията). За високопланински райони и зимно къмпингуване си струва да изберете модели с изолация от естествен пух или Primaloft®. Както и през преходния период, допълнителен топлинен комфорт може да се осигури чрез носене на термоактивно бельо.

Кои панталони за лятото в планината?

Панталоните за туризъм/трекинг за лятото са изработени предимно от найлон, който е лек и издръжлив, а освен това осигурява отлична дишаемост и изсъхва бързо. Това е важно не само за повишеното изпотяване при високи температури, но и за неочакван дъжд или буря.

През летните месеци панталоните за преходи или туризъм, оборудвани с технология UPF Protection (фактор за защита от ултравиолетовите лъчи – определя степента на пропускане на UV лъчите от тъканта), ще преминат успешно теста. Това са специални филтри, които предпазват от слънчевите лъчи. Подходящ е модел, при който този коефициент е поне +40 или +50.

Когато става въпрос за дължината на панталоните за планина през лятото, от значение е не само температурата, но и теренът, по който се движите. Ако теренът е много каменист или обрасъл, е препоръчително да носите дълги панталони, за да намалите риска от болезнени ожулвания от остри ръбове, клони или растения с бодли. Те ще осигурят добра защита и в периоди на висока активност на кърлежи, комари и др. Не бива да забравяте, че температурата между долината и върха може да варира значително, така че дори в слънчеви дни трябва да имате в раницата си чифт панталони с дълги крачоли.

Най-добрите мъжки и дамски панталони за планините в Sportano

Когато търсите доказани и функционални панталони за трекинг, които ще ви осигурят комфорт и защита при всякакви условия, разгледайте гамата на Sportano. В нашия онлайн спортен магазин ще намерите качествени продукти от известни марки като Black Diamond, Columbia, Jack Wolfskin, La Sportiva, MAMMUT, Marmot, Peak Performance, Rip Curl, Salewa или Salomon. Можете да избирате между панталони за трекинг, софтшел, дъждобрани или мембрани и функционални туристически шорти в зависимост от планинския район, към който сте се насочили, и времето на годината. Широката гама от панталони и къси панталони за мъже и жени ви позволява да намерите подходящата кройка, материал и иновативни решения за избраната от вас дейност на открито.

Polecane produkty