OCR бягане – какво представлява и как да започнете? Съвети за начинаещи

Sylwia Stwora-Petela 01.03.2024

Runmaggedon, Spartan Race или Survival Race – вероятно сте чували за тези състезания за оцеляване, в които участниците се борят с препятствия и собствените си слабости? Или може би искате да се запишете, но се колебаете дали бяганията с препятствия са подходящи за вас? Разберете какво всъщност представляват бяганията OCR и защо трябва да участвате в тях, както и как да се подготвите за първото си събитие OCR.

OCR екипировка – какво е това?

Състезания с препятствия (OCR), известни още като курсове с препятствия, екстремни курсове или състезания с препятствия, е форма на физическа активност, състояща се в преодоляване на определено разстояние, изпълнено с естествени и изкуствени препятствия, като катерене по стени, стълби, кални басейни, бягане през гуми, въжени препятствия, висящи конструкции и др. Бяганията с препятствия се провеждат на различни разстояния – от няколко километра до няколко десетки километра. Броят на препятствията по даден маршрут и тяхната степен на трудност зависят от избраната дистанция (напр. за деца, за начинаещи, за напреднали) и от организатора на състезанието по OCR. Възможно е да се състезавате в състезания с препятствия индивидуално, както и в отбори.

OCR бягания – за кого?

Бягането с препятствия е спорт, който може да се практикува независимо от възрастта, пола или нивото на физическа подготовка.. Маршрутите и видът на препятствията са съобразени с различните нива на умения, което позволява на всеки да намери подходящото за него предизвикателство. OCR бяганията са чудесен начин да тествате физическите и умствените си умения и да преодолеете собствените си слабости и ограничения.

Бягането с препятствия е идеално както за начинаещи и напреднали бегачи, така и за любители на различни физически дейности, които търсят разнообразие в тренировките си или се нуждаят от алтернатива на дългогодишните си спортни битки. Хората, които обичат вълнуващи и необичайни предизвикателства, съчетаващи спорт и приключения, могат да решат да участват в този вид спортно събитие.

OCR бяганията създават уникална атмосфера на общност, в която участниците споделят своя опит, мотивират се взаимно и празнуват предизвикателствата, които са преодолели заедно. Това е чудесна възможност да срещнете нови хора и да създадете много приятели. Бяганията с препятствия често насърчават сътрудничеството и подкрепата между участниците, напр. при преодоляване на трудни препятствия спортистите често си помагат един на друг, което укрепва социалните връзки, но и положителните социални нагласи. Освен това при състезанията по OCR често се организират различни съпътстващи събития, като пикници, срещи за сплотяване на екипа или партита след състезанието. Това е отлична възможност за по-нататъшно изграждане на взаимоотношения и развитие на спортната общност.

Препятствия в OCR бягането – какви предизвикателства ви очакват на трасето?

По маршрута на бягането за оцеляване могат да се срещнат различни препятствия, които предизвикват участниците както физически, така и психически. Ето някои примери за препятствия, които можете да срещнете по време на OCR бягане:

  • стени за катерене – изискват изкачване по вертикални или наклонени стени с помощта на ръце и крака;
  • стълби – изискват изкачване, изминаване на определено разстояние в надвес и т.н;
  • басейни с кал или вода – Участниците трябва да преминат през пълни с кал или вода басейни, като често се блъскат или плуват;
  • въжени препятствия като въжени мостове, спускане по въже и др;
  • балансиране – балансиране върху тесни греди или балансиране върху специални платформи.;
  • пречки пред захранването – може да включва преместване на тежки предмети на определено разстояние, като дървени трупи, чували с пясък, тежки камъни и др;
  • тунели – те трябва да бъдат преодолени чрез пълзене;
  • резервоар за ледена вода;
  • трасе с препятствия – специално проектирани трасета с препятствия, на които участниците трябва да демонстрират своята ловкост и скорост, например бягане с гуми.

Всеки организатор на OCR събитие може да въведе свои собствени уникални препятствия, за да направи събитието по-вълнуващо и предизвикателно за участниците.

Как се подготвяте за бягане с препятствия?

Бягането с препятствия не е просто обикновено бягане, а истинско приключение на открито, което изпитва както физическата сила, така и психическата издръжливост на участниците. За тези, които се подготвят за своите първо бягане на OCR важно е да сте наясно с предизвикателствата, които могат да възникнат по маршрута.

Къси разстояния

На първо място, като начинаещ, започнете с участие в бягания на по-къси разстояния (обикновено 3-5 км) в категорията Open. Това е чудесна възможност да разберете естеството на този тип състезания. Можете да се запознаете с разнообразието от препятствия, стила на трасето и атмосферата на OCR бяганията. Като бягате на по-кратко разстояние, можете по-добре да оцените способностите си и да напреднете в подготовката за бъдещи предизвикателства. Освен това по-кратките маршрути са по-малко натоварващи за тялото, което е важно особено за тези, които са нови в бягането с препятствия или в спорта като цяло. Можете да избегнете твърде голямото натоварване на мускулите и ставите, което помага да се избегнат травми и претоварване. Освен това успешното завършване на кратко OCR събитие може да се превърне в мотивация да продължите да тренирате и да развивате уменията си. След като постигнете първата си цел, ще се почувствате по-уверени и готови да приемете повече предизвикателства.

Физическа подготовка

Един от елементите на подготовката за курсове с препятствия трябва да бъде редовни тренировки по бягане, за предпочитане на място. Като начало заложете на маршируващи – редуване на ходене с бягане и работи, което ще ви позволи да работите върху подобряване на издръжливостта си. С течение на времето добавете към това интервална тренировка и спринтове.

Защото OCR бяганията изискват както сила, така и издръжливостструва си да го включите в плана си силово и функционално обучение, което ще ви помогне да укрепите мускулите на краката, гърба, корема, ръцете и раменния пояс и ще ви подготви за преодоляване на препятствия. Необходимо е да се подсилване на сцеплението, да се справят ефективно с въжета или стени и подобряване на мобилността и гъвкавостта.

Опитайте се да работите върху основни умения за преодоляване на различни препятствия., Например катерене, прескачане, скачане, търкаляне или балансиране. Добавете тези видове упражнения към тренировките си, за да ги направите по-естествени за вас по време на бягането. Ако не се чувствате готови сами да съставите тренировъчен план, да се запишете за групови занимания, като например кръгови тренировки, тренировки с ленти TRX, функционални тренировки, или да получите помощ от личен треньор.

Струва си да запомните, че по време на OCR бягането в категория Open може да се възползвате от помощта на други участници, за да преодолеете някои от препятствията. Не се страхувайте да поискате помощ или да се притеснявате да я дадете на другите. Споделяйте мотивацията си с другите и се подкрепяйте взаимно. Също така не забравяйте да бъдете в безопасност. Бъдете внимателни, когато се справяте с препятствията, и не рискувайте здравето или безопасността си, за да постигнете по-добро време. Ако дадено препятствие ви се струва твърде трудно или опасно за вас, по-добре го избегнете, отколкото да рискувате да се нараните. Вместо да се справяте с неудобно препятствие, можете да изберете наказателно упражнение, като например бърпита и др.

Костюми и обувки

Един от ключовите елементи на екипировката за бягане с препятствия е обувки за бягане офроуд, оборудван с агресивен протектор с добро сцепление с различни видове терени.

Когато става въпрос за Облекло за бягане OCR, тя трябва да бъде съобразена със сезона и метеорологичните условия. Изберете технически материали Отпускащите и бързосъхнещите материи ще ви помогнат да се чувствате комфортно както в по-топло, така и в по-хладно време. Тъй като по маршрута ще ви очакват препятствия, пълни с вода или кал, избягвайте памучни дрехи, които, когато са мокри, съхнат дълго и стават тежки, неудобни и могат да увеличат усещането за студ. Добре е също така да облекла за компресия, което допълнително ще подпомогне мускулите и ставите по време на интензивни упражнения.

През топлите месеци ще е подходящо Техническа тениска с къс ръкав, потник или спортен топ, заедно с къси панталони или тънки гамаши (7/8 или дълги). При по-студени дни за стартиране многопластово облекло (т.нар. „лук“), чието отношение ще бъде термооблекло. Можете да го съчетаете с леко дъждобран или яке за бягане. Цялото си струва да се допълни с Високи чорапи за бягане или компресия и спортни ръкавици с нехлъзгащо се покритие от вътрешната страна на ръката. В зависимост от метеорологичните условия може да е полезно да многофункционален шал, шапка или лента за глава.

Не забравяйте, че в началото участието в OCR бягане трябва да бъде свързано с приключението. Бъдете отворени за нови преживявания, учете се от грешките си и се наслаждавайте на всеки момент по трасето. Не се обезкуражавайте от първоначалните трудности. Важно е да поддържате положителна нагласа, систематично да работите върху уменията си и да се наслаждавате на всяка стъпка по пътя към постигането на целите си в бягането с препятствия.

Polecane produkty