Облекло за йога: как да се обличаме за час по йога?

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Мислите да се запишете за първия си клас по йога или да започнете самостоятелна практика у дома, но не сте сигурни какво да облечете? Йога е не само полезна за тялото и ума, но и ви помага да намерите вътрешна хармония. Въпреки това, за да се възползвате напълно от предимствата на практиката на асаните, е от решаващо значение да се уверите, че се чувствате удобно и свободно да се движите с подходящото облекло за йога, което ще ви позволи да се съсредоточите върху дишането, позите и медитацията. Предлагаме ви как да се обличате за занимания по йога, за да извлечете максимума от всеки миг, прекаран на постелката. 

Правилното облекло за йога – защо е важно? 

Йога се фокусира върху голямо разнообразие от движения, от леки до по-напреднали пози, затова е важно позата да ви позволява да изпълнявате асаните в пълния им обхват, без да се притеснявате за дискомфорт, например от прекомерен натиск върху кожата и ограничаване на свободата на движение. Удобното и добре прилягащо облекло ще ви позволи да се съсредоточите върху практиката си по йога и да избегнете разсейването, причинено от неудобни или дразнещи ситуации с облеклото. Например твърде свободна тениска или твърде дълги крачоли на панталоните могат да се заплетат, което да доведе до нараняване, а твърде стегнатото облекло ще предизвика протриване и дразнене на кожата и може да ви попречи да заемете правилна позиция по време на по-сложни или динамични движения. Добре прилягащото облекло намалява до минимум риска от тези ситуации и спомага за по-дълбока концентрация. Като се обличате подходящо, ще се чувствате по-уверени и ще бъдете по-съсредоточени. Определени части от облеклото, като спортен сутиен или гамаши с висока талия, могат да ви помогнат да поддържате правилна стойка по време на упражнения. Освен това тъканите с подходяща дишаща способност за тениска, къси панталони или костюм за йога ще ви помогнат да предотвратите прекомерното изпотяване и свързаната с него влага, което спомага за поддържането на хигиена по време на тренировка. 

Упражненията за дишане са съществена част от практиката по йога, затова избягвайте дрехи, които обгръщат твърде плътно гърдите и корема ви, така че се уверете, че сутиенът или спортното горнище не ограничават възможността ви да поемете дълбоко въздух. 

Освен това, като избирате облекло за йога с кройка, цвят и модели, в които се чувствате комфортно, можете да затвърдите позитивното си мислене и готовност за упражнения.  

Как да се обличаме за йога? 

Когато планирате какво да облечете за йога, си струва да отделите малко време, за да проверите профила на класа и какво може да включва той. Това може да ви улесни при подбора на подходящо облекло за йога. Ако ще прекарвате много време в легнало положение, отпускайки се на постелката, си струва да изберете режим на многопластово облекло. Също така, в по-студените дни и през зимата, „обличайте се в лук“, което означава да носите няколко по-тънки слоя дрехи вместо един, като например йога клинове с горнище и горнище с дълъг ръкав върху тях. След загрявката можете да свалите допълнителните слоеве, за да поддържате комфортна температура, а при по-спокойни асани, почивки или когато се прибирате вкъщи – да покриете тялото си и да предотвратите загубата на топлина.  

В горещ летен ден, в загрято йога студио или по време на практики като Бикрам йога определено не е препоръчително да носите памук или дебели материи. Опитайте се да изберете дрехи с технически материали (напр. полиестер, полиамид, найлон, еластан, ликра, спандекс, Tencel™). Търсете тениски и панталони с мрежести панели (напр. на раменете, отстрани, под коленете, на гърба), които позволяват на въздуха да се движи свободно, или тъкани, поддържани от съвременни технологии (напр.. Dri-FIT, dryCELL). За повечето стилове йога, като ащанга, виняса и хатха, е подходящ комплект от клинове за йога и горнище на анцуг. За мъжете са подходящи къси спортни шорти, потници с дълги крачоли или гамаши за тренировки в комбинация с тениска с къс ръкав или тениска без ръкав от дишащи материали. 

Тениска за йога 

Съществуват много различни видове тениски за йога – от посветени горнища, през горнища и горнища за кроп до боксерки и класически тениски с къси ръкави. Горнища и тениски за йога Обикновено имат прилепнала кройка, която не пречи и остава на мястото си, независимо от заеманата позиция. Струва си да се отбележи, че материята е дишаща, отвежда ефективно влагата и съхне бързо. Тя не трябва да се повдига, когато раменете ви са вдигнати високо, нито да се спуска, когато сте обърнати с главата надолу или във V-образна форма (например при изпълнение на куче с главата надолу). Може да е добра идея да изберете и горнище с високо деколте, за да се чувствате удобно, когато се навеждате много напред. Избягвайте памука, който задържа влагата, кара ви да се чувствате горещи и влажни, а след това ви прави податливи на протриване или хипотермия, когато занятията приключат. 

Гащеризони/панталони/шорти за йога 

Специално проектирани панталони за йога, гамаши или къси панталони, ще ви позволи да се огъвате и разтягате с лекота, независимо от трудността на позицията. Търсете гамаши за йога, Те предлагат добра комбинация от дишане, гъвкавост и комфорт. Моделите, изработени от смес от найлон, полиестер и еластан, са чудесен избор, тъй като се движат заедно с вас при изпълнение на различни видове позиции, но също така добре отвеждат влагата. Благодарение на подходящото количество еластичност, повишеното състояние и високото качество на материала те не само ще останат на мястото си, но и ще ви помогнат да избегнете видимото бельо.  

На свой ред панталони за йога Те могат да имат по-спокойно и по-свободно усещане, което може да е доста приятно за движение. Недостатъкът им обаче е, че понякога за учителя може да е трудно да види подреждането ви в асаните, а когато са прекалено свободни, могат да пречат на неща като обръщане. Ако решите да носите свободни панталони на предизвикателни занимания по йога, потърсете варианти с връзки около глезена, например.  

В крайна сметка изборът на дълги панталони, 7/8 гамаши или къси шорти за йога зависи от фактори като индивидуалните ви предпочитания за степента на покриване на краката (искате ли краката ви да са напълно покрити или предпочитате да ги разкривате) или от способността ви да постигнете най-добър обхват на разтягане и движение.

Спортен сутиен 

Чувството за комфорт и опора по време на йога практиката е много важно, затова изберете спортен сутиен, който да ви стои добре и да осигурява комфорт и добра опора по време на заниманията. Добре прилягащ спортен сутиен трябва да осигурява необходимата степен на опора, без да се усеща тясно или неудобно, и да приляга плътно около гърдите, но не толкова плътно, че да прекъсва кръвообращението. По принцип високоинтензивните разновидности на йога, като Power Vinyasa, изискват повече опора, тъй като ще се въртите и ще обръщате главата си надолу много. Обратно, ако залагате на нискоинтензивни занимания, като например Ин йога, по-ниско до средно ниво на опора е добър вариант.

Суитшърт за йога 

Суитшърт за йога ще ви помогне да се чувствате комфортно, така че е добър избор както за мъже, така и за жени за по-студените дни и за практикуване на йога навън (например в парка). Потникът ще ви бъде полезен в началото и в края на заниманието, както и при по-тихите пози, когато има по-голям риск от преохлаждане на тялото. Изберете модели, изработени от комбинация от приятен на допир памук с технически влакна (напр. полиестер, еластан) за дишане и издръжливост. Избягвайте потници с качулка, които могат да пречат в определени пози. 

Йога тяло 

Това е често срещан избор за жените да практикуват асани у дома. Йога тяло Най-често тя има тънки презрамки с възможност за регулиране на дължината и отворен гръб и е произведена от технически материали, които прилягат добре към тялото, като по този начин осигуряват голяма свобода на движенията независимо от йога вариациите. Липсата на шевове и удобното закопчаване или цялостната кройка ви позволяват да се чувствате комфортно както в позите за релаксация, така и в тези, включващи усуквания или сгъвания и спускане на главата надолу. Обикновено бодито за йога за структурирани класове се комбинира с къси шорти. 

Костюм за йога 

Костюм за йога Подходящ е както за домашни упражнения, така и за занимания по йога. Съчетава комфорта с възможността за оформяне и подчертаване на силуета, а благодарение на еластичните и издръжливи материи, както и на плоската конструкция на шевовете, не ограничава движенията ви и не дразни кожата ви.

Чорапи за йога  

Въпреки че е препоръчително да практикувате йога боси, нехлъзгащите се чорапи могат да подобрят сцеплението на краката, което е особено полезно, когато практикувате на килимче или на дансинга, и също така осигуряват голям топлинен комфорт. Можете да изберете класически вградени чорапи за йога с неплъзгащи се раздели от долната страна и широки ластици или чорапи за йога без пръсти, които покриват по-голямата част от стъпалото.  

Какво да не носите на йога? 

Когато практикувате йога, има няколко неща, които трябва да избягвате, за да си осигурите комфорт, безопасност и да се съсредоточите върху практиката си: 

  • бижута – Дългите колиета, гривни или пръстени могат да се заплетат или заклещят по време на движение, което може да е опасно. И обратното, тежките колиета или обеци могат да затруднят изпълнението на позициите за глава или гръб; 
  • облекло с метални елементи – могат да надраскат матрака или да повредят кожата по време на тренировка; 
  • дрехи с големи джобове – можете да се закачите за тях, когато движите ръцете или краката си, което може да доведе до нараняване; 
  • спортни обувки – Йога се практикува боса и на постелка, за да се осигури стабилна стойка и по-добър контрол над тялото. Ако по някаква причина се налага да практикувате с чорапи или обувки, изберете специални продукти.

В обобщение, изборът на облекло за йога ще зависи до голяма степен от личните ви предпочитания, както и от стила на йога, който планирате да практикувате. Със сигурност за първия си урок по йога, независимо дали в студио за йога или у дома, изберете облекло, в което можете да се движите с лекота и да изпълнявате с лекота различни видове движения Изберете удобни и дишащи дрехи в цветове и модели, които ще ви накарат да се чувствате уверени, когато практикувате, за да можете да се насладите напълно на йога практиката си. Качествени дрехи за йога от водещи производители, на които се доверяват много йоги и йогини от всички нива, като например: Moonholi, Joy in me, Casall, Gaiam, Yoga Design Lab, можете да намерите на адрес Sportano.bg.

Polecane produkty