Най-добрите обувки на закрито или как да изберем обувки на закрито? Ръководство за пазаруване

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Започнали сте да се интересувате от футзал, имате нужда от алтернативни обувки за тренировки на закрито или може би детето ви прави първите си стъпки във футбола? Каквато и да е причината, имате нужда от правилните обувки за игра на закрито. Популярните обувки за футбол на закрито се различават от корковете по това, че нямат шипове и имат издръжлива гумена подметка. Изборът на правилния модел за игра на закрито включва и разглеждане на аспекти като материал, омекотяване и вид на сцеплението, за да се осигури висока производителност и комфорт както по време на тренировките, така и по време на мачовете. Също така е важно да изберете правилния размер на обувките. Практическите съвети от нашето ръководство ще ви помогнат да изберете най-добрите футболни обувки за игра на закрито. 

Футболни обувки на закрито – характеристики  

Футболните обувки за игра на закрито, наричани често футболни обувки за игра на закрито, както и обувки за игра на закрито или обувки за футзал (разновидност на футбола на закрито), са специално проектирани за игра на твърди повърхности (предимно паркет, гума или каучук). Те осигуряват подходящо сцепление, контрол и комфорт. Подметката им е сравнима с тази, използвана в обувките за баскетбол, волейбол или скуош. Освен това се отличават с нисък профил за по-добър контрол на топката и допълнителни подсилвания в областта на пръстите и петата, за да се намали рискът от нараняване, като същевременно се увеличи издръжливостта.

Те трябва да имат и добра омекотяваща система, която да предпазва краката от удари и да гарантира висок комфорт във всеки елемент от играта. Горната част на футболните обувки за игра на закрито обикновено е изработена от синтетични материали, естествена кожа или текстил. Материалът е гъвкав, издръжлив и трябва да гарантира добра циркулация на въздуха, за да отвежда влагата и да запазва краката сухи дори по време на интензивни усилия Обувки за футбол на закрито. Oбикновено те са леки, което се отразява на скоростта, лекотата на маневриране, маневреността и прецизността на движенията на терена. Наименованията на обувките за игра на закрито са: IC (закрит корт), IN (закрит корт) или IT (закрит корт).  

Как да избера добри подложки? Най-важните параметри 

Когато избирате футболни обувки за игра на закрито, въпроси като материала на горната част, както и подметката, вътрешната подметка и подплатата, са от най-голямо значение за производителността на играта, както и за издръжливостта. 

Горен

Видът на горния материал при обувките за игра на закрито е свързан до голяма степен с предпочитанията на играча. Струва си да се отбележи, че естествената кожа е гъвкава, мека и се адаптира добре към стъпалото, но също така може да се пренатегне при използването на обувките. Кожените обувки за игра на закрито осигуряват отлично усещане за топката. Синтетичните материали са по-леки, по-тънки и по-издръжливи от естествената кожа и не се деформират твърде много. Текстилните материали, от друга страна, са най-лекият и евтин вариант със сравнително високи нива на комфорт и дишане, но с ниска издръжливост. Те също така не предлагат достатъчна опора на стъпалото. Някои марки, произвеждащи обувки за футбол на закрито, използват иновативни технологии за подобряване на производителността и комфорта. Например обувките за футбол на закрито на марката Joma разполагат с Дълготрайност – гума с подсилена конструкция за висока издръжливост и Защита – издръжлив материал, устойчив на механични повреди. 

Подметка 

Подметката на обувките за вътрешно ползване обикновено е изработена от гума, каучук или друг гъвкав материал. Тя е снабдена с противоплъзгащ се протектор с шарка или канали, които осигуряват оптимално сцепление и теглителна сила на закрити повърхности, което се изразява в по-добра стабилност и прецизни движения на терена. Освен това външната подметка на обувките за закрито трябва да е маркирана като без следи от следи, който не замърсява паркета и не оставя черни следи по него, например. 

Междинна подметка  

Функцията на междинната подметка в обувките за вътрешно ползване е да осигури добро омекотяване на краката. Тя също така осигурява необходимата гъвкавост на обувките. Всичко това намалява риска от натоварване на ставите, наранявания и травми, свързани с играта върху твърди повърхности. Междинната подметка е изработена от омекотяваща пяна (обикновено EVA пяна) – колкото по-дебела е пяната, толкова по-добре абсорбира ударите, което трябва да се има предвид особено от играчите с по-високо телесно тегло. Една от използваните пяни е Свежа пяна, много еластични и устойчиви на деформации, каквито ще откриете в обувките за вътрешно ползване New Balance. От друга страна, обувките на закрито от Mizuno се отличават с иновативна стелка Сменяем, която се адаптира към формата на стъпалото, осигурявайки отлична омекотяваща сила. 

Подплата  

Най-често обувките тип „слип-он“ имат подплата от естествена кожа, синтетична кожа или текстил. Първите два материала са по-издръжливи, осигуряват отлична циркулация на въздуха, ефективно отвеждат влагата и добре придържат крака. Текстилната подплата е по-малко удобна за носене и се поврежда по-лесно.

Как да регулирате размера на обувките си за вътрешно ползване? 

Правилните размери на футболните обувки за игра на закрито са от решаващо значение за комфорта и ефективността на играта. Започнете, като измерите стъпалото си с шивашки метър. Поставете стъпалото си върху лист хартия и отбележете петата и върха на най-дългия пръст. След това измерете разстоянието между тези точки и сравнете резултата с таблицата за размери на избрания от вас производител. Не забравяйте, че всяка марка може да има малко по-различни размери. 

Когато пробвате обувки за игра на закрито, опитайте се да обуете футболните чорапи, които възнамерявате да носите, когато играете в залата. Проверете дали обувките за игра на закрито са подходящи за ширината и височината на крака ви. Правилното прилягане ще бъде удобно и ще осигури правилната опора. Избягвайте твърде тесни, но и твърде свободни обувки за игра в зала, за да избегнете протриване, дискомфорт или опасни ситуации. Например обувките, които са твърде големи, ще се изхлузят от крака. Оставете известно пространство в предната част на обувката, за да осигурите свобода на движение на пръстите на краката.  

По време на монтажа направете някои основни движения, като ходене, бягане, скачане или динамична смяна на посоката. Проверете дали обувките осигуряват достатъчна стабилност и не причиняват неудобен натиск.  

Възможно ли е да играете футбол на закрито на орлите? 

Да, обувките за игра на закрито ще работят добре като обувки за игра на изкуствени повърхности, въпреки че играта с тях може да е по-малко стабилна и прецизна. За тревното игрище те са по-подходящи за футболна трева, обувка, която съчетава характеристиките на футболните обувки за игра на закрито и корковите обувки. Благодарение на фините шипове на външната подметка те гарантират отлично сцепление и омекотяване на изкуствена трева, но също и на асфалт, спортна зала и други твърди повърхности, включително сняг. Освен това подметката им е много издръжлива, което удължава експлоатационния им живот.

Надраскват ли се тревните плочи в залата? 

Въпреки малките раздели, тревата не надрасква паркета, независимо дали е дървен, гумен или каучуков. Това се дължи на използването на каучукова подметка и правилното профилиране на разделите – те имат плоска повърхност и не се вкопават в повърхността, както футболни обувки

Можете ли да играете в задръствания на закрито? 

Тъй като футболните обувки за естествена трева (с ластик или с винт) са оборудвани с масивни тапи (метални или алуминиеви), които се завинтват, те могат да повредят паркета. Освен това извършването на каквато и да е маневра с тях в залата би било не само неудобно и неефективно, но и би могло да доведе до нараняване или травма, включително и поради липсата на достатъчно сцепление с терена.  

Polecane produkty