Най-добрите обувки за бягане на асфалт 2024 – ТОП10

Sylwia Stwora-Petela 05.07.2024

Чудите се кои са най-добрите обувки за бягане на асфалт? Ето 10 от най-популярните модели, които са спечелили признание както сред начинаещите, така и сред опитните бегачи.

HOKA Bondi 8 мъжки обувки за бягане

H OKA Bondi 8 е мъжка обувка за бягане за твърди повърхности, която се отличава с максималното си ниво на омекотяване. Тя е идеалният избор за бегачи с неутрално стъпало, които се нуждаят от оптимална опора, стабилност и комфорт на всяко разстояние, независимо дали става въпрос за състезания, ежедневни тренировки или спокойно бягане. Следващата част от популярната серия обувки за бягане на HOKA се отличава с нова геометрия на петата (която е удължена), по-лека и по-мека EVA пяна (33 мм под петата и 29 мм под пръстите) и подплатен език (отговорен за по-големия комфорт по време на дълги бягания).

Мрежестата горна част осигурява достатъчна дишаемост, за да се избегне прегряване на краката. Налице е и характерната за обувките за бягане на HOKA форма на люлката, базирана на технологията Meta-Rocker Geometry, която се изразява в плавно търкаляне на стъпалото и ви позволява да поддържате правилната динамика на стъпване. Зонираната гума не само е намалила теглото на обувката, но и осигурява високо сцепление върху твърди повърхности. Това се допълва от хибридната стелка Ortholite и петата от мемори пяна, които осигуряват високо ниво на комфорт при бягане, дори на дълги разстояния или при ходене.

New Balance FuelCell SuperComp Elite v3 мъжки обувки за бягане

Ако търсите универсални обувки за тренировка, които могат да се използват не само за бягане, но и за тренировки във фитнеса, изберете New Balance FuelCell SuperComp Elite v3. Пяната FuelCell осигурява високо ниво на омекотяване, а карбоновата пластина Energy Arc допълнително предава енергия по време на удар, което ще оцените, ако търсите динамика и скорост.

Обувките за бягане New Balance FuelCell SuperComp Elite v3 с падане 4 мм са предназначени за супинатори (хора с външна ротация на стъпалото). Те предлагат дишаща горна част, която въпреки минималистичния си дизайн осигурява висока стабилност, както и устойчива на износване гумена подметка с чудесно сцепление върху асфалтови или бетонни повърхности.

Дамски обувки за бягане Saucony Ride 15

Saucony Ride 15 е лека дамска обувка за бягане на асфалт с омекотяване от пяна PWR RUN+ за отлично абсорбиране на ударите и динамична крачка. Гъвкавата и издръжлива горна част, създадена с конструкцията FORMFIT, осигурява оптимално прилягане към индивидуалните параметри на стъпалото, а това се изразява в максимална опора при бягане по твърди повърхности. Освен това горната част осигурява циркулация на въздуха, за да се избегне прегряване по време на по-интензивни тренировки или бягане в горещо време..

Тези обувки за бягане за жени с неутрални стъпала от Saucony са с 8 мм капка (32 мм височина на пяната на петата и 24 мм височина на пяната на пръстите) и издръжлива гумена подметка с висока устойчивост на износване..

Мъжки обувки за бягане On Running Cloudsurfer

За работа с On Running Cloudsurfer е универсална обувка за бягане за всички нива бегачи с неутрално стъпало. Това, което ги отличава, е използването на иновативната технология за омекотяване CloudTec Phase™. Така наречените облаци в междинната подметка осигуряват меко и плавно пренасяне на тежестта от петата до пръстите, което ви кара да се чувствате сякаш „бягате в облаците“..

On Running Cloudsurfer се отличава и с 10 мм капка, лека пяна Helion™ за по-голяма издръжливост и омекотяване, дишаща горна част, изработена от 30% рециклирани материали, и багрило (по-малко консумация на вода).

ASICS Gel-Nimbus 25 мъжки обувки за бягане

Мъжки обувки за бягане ASICS Gel-Nimbus 25 това е преди всичко иновативната технология за омекотяване PureGEL™ и пяната FF BLAST™ PLUS ECO, които перфектно защитават ставите при движение по тротоари или асфалт, като гарантират меко приземяване и висока степен на абсорбиране на ударите.

Горната част от гъвкава, дишаща материя, в комбинация с удобната яка и стелката OrthoLite X-55, осигуряват оптимално прилягане и ефективно отвеждане на влагата, за да се гарантира висок комфорт по време на по-дълги или по-интензивни тренировки. Налице са също така издръжлива подметка AHAR и светлоотразителни елементи за подобряване на видимостта при бягане след настъпване на тъмнината или в условия на слаба осветеност. ASISC Gel-Nimbus 25, с падане 8 мм, е създаден за бегачи с неутрално стъпало.

Мъжки обувки за бягане Mizuno Wave Rider 27

Защо Mizuno Wave Rider 27 Популярни ли са сред начинаещите бегачи и маратонците? На първо място имаме пяната MIZUNO ENERZY в междинната подметка, която осигурява висока степен на омекотяване, свеждайки до минимум натоварването върху ставите, като същевременно връща енергията, което спомага за отличното представяне. Последното се улеснява и от технологията MIZUNO WAVE, която, освен че осигурява висока ефективност и производителност при бягане, отговаря за стабилността и плавното пренасяне на тежестта.

Леката и дишаща горна част с безшевна конструкция обгръща максимално стъпалото, осигурявайки висока циркулация на въздуха, а подметката от материал X10, поддържана от технологията SmoothRide (отговорна за намаляване на ударите и плавното търкаляне на стъпалото), е гъвкава и силно устойчива на износване. Отличаваща се с 12 мм падане, Mizuno Wave Rider 27 е подходяща за бегачи с неутрално стъпало.

Brooks Launch 9 мъжки обувки за бягане

Brooks Launch 9 е мъжка обувка за бягане, създадена за бегачи с неутрално стъпало, които се нуждаят от обувки както за любителско бягане, така и за тренировки за скорост и състезания. Акцентът на този модел е меката и доста отзивчива пяна BioMoGo DNA (биоразградима, изработена от EVA пяна), която отговаря за динамичното омекотяване (гамата се адаптира към индивидуалните параметри на бегача).

Обувката е с 10 мм капка, за да поддържа естественото движение на крака, и с персонализирана горна част, изработена от проветрив и лек материал Air Mesh. Launch 9 използва външна подметка, произведена от гъвкава и издръжлива духана гума, която е отговорна за доброто сцепление с твърди повърхности.

Мъжки обувки за бягане PUMA Fast-R Nitro Elite Elektrocharged

PUMA Fast-R Nitro Elite Electrocharged е обувка за тренировки и бягане, оборудвана с иновативна междинна подметка от две части, базирана на пяна NITRO™ Elite, която гарантира висока възвръщаемост на енергията. Наличието на технологията PWRPLATE, базирана на пластина от въглеродни влакна, осигурява отлично представяне, но и стабилност. Освен това PUMA е оборудвала този модел мъжки обувки за бягане на асфалт с мрежеста горна част, наподобяваща чорап, и подсилване PWRTAPE, което се изразява във високо ниво на поддръжка.

Това е допълнено от издръжлива подметка PUMAGRIP-LT, изработена от лека каучукова смес с отлично сцепление върху различни повърхности. Спадът от петата до върха на обувките PUMA Fast-R Nitro Elite Elektrocharged е 8 мм. Моделът е подходящ за бегачи с неутрални и пронативни стъпала.

Мъжки обувки за бягане Under Armour Charged Pursuit 3

Under Armour Charged Pursuit 3 е лека и гъвкава мъжка обувка за бягане за твърди повърхности с технология Charged Cushioning® под формата на отзивчива двуслойна пяна. Дишането се осигурява от мрежеста горна част, изработена от висококачествени материали, а допълнителният комфорт при дълги разстояния се осигурява от омекотяването от пяна (разположено около глезена и под езика) и луксозната стелка от пяна (адаптира се към специфичните характеристики на стъпалото).

За подметката е използвана висококачествена пяна, която се характеризира с гъвкавост, прилягане към крака и добро сцепление с твърда почва. Мъжките обувки за бягане Under Armour Charged Pursuit 3 с падане 8 мм са оптималният избор за ежедневни тренировки и дълги бягания за бегачи с неутрално стъпало.

Мъжки обувки за бягане Joma R.2000

Обувки за бягане Joma R.2000 с капка 10 мм е комбинация от гъвкавост, лекота, ефективност и комфорт, която ще бъде оценена от бързите бегачи, тези, които търсят обувки за любителско бягане, или бегачите, които се подготвят за състезания на дълги разстояния. Пълно омекотяване DUAL PULSOR с технология FLY REACTIVE в задната част на обувката за максимално абсорбиране на ударите и отзивчивост..

Леката горна част от мрежест плат JOMA SPORTECH приляга оптимално към крака и осигурява висока дишаемост, а гъвкавият език, интегриран в подплатата, помага да се предотврати случайно изхлузване на обувките. JOMA R.2000 разполага и с издръжлива подметка, изработена от висококачествена каучукова смес, която гарантира отлично сцепление както на сухи, така и на мокри повърхности.

Препоръчани продукти