Кое яке за дъжд да купя? Най-добрите якета за планината, бягане и колоездене 

Sylwia Stwora-Petela 20.09.2022 ( 23.09.2022 )

Отиването в планината, колоезденето или бягането, особено в преходния период, изисква подходяща подготовка за променящите се метеорологични условия. Дъждобранът ще ви предпази от неочаквани проливни дъждове. На какво трябва да обърнете внимание, когато купувате яке, за да осигурите ефективна защита по време на дадена физическа активност?

Защо да купувате дъждобран?

Ходенето на дълги разстояния в мокри дрехи и при силни пориви на вятъра е не само неудобно (поради повишеното усещане за студ и носенето на допълнителното тегло на напоените с вода дрехи), но може да причини и здравословни проблеми. Лошите метеорологични условия също могат да бъдат ефективно демотивиращи и обикновено водят до прекратяване на навика за редовни физически упражнения. Ето защо дъждобранът е задължителен за всеки любител на разходките на открито заради защитните му функции, за да не се налага да се отказваме от тренировките или активното прекарване на свободното време. Оборудвани със специални мембрани като:

  • Gore-Tex® (марка Gore),

  • Powertex® (Salewa),  
  • Futurelight™, HyVent™, DryVent™ (The North Face),  

  • MemBrain® (Mamrot),  
  • DryTechnology® (Mammut), 
  • OutDry™ Extreme (Columbia).

ефективно предотвратява проникването на дъждовни капки към следващите слоеве, като същевременно осигурява защитна бариера срещу вятъра и осигурява подходяща циркулация на въздуха. Дъждобраните са леки и лесно се сгъват до компактен размер, така че заемат малко място и са удобни за пренасяне. Ще оцените тяхната функционалност особено по време на преходи на дълги разстояния, колоездене или бягане през преходните периоди, когато времето може да е задушно.

Дъждобран – най-важните параметри

Водоустойчивостта е един от най-важните параметри на дъждобрана, който се измерва в милиметри воден стълб на 1 m2 материал. Какво означава това на практика? Нека да започнем с външния вид на самата мембрана. Това е покритие с микроскопични отвори, които са по-малки от водните капки, така че не пропускат вода. От друга страна, тези микропори са по-големи от молекулите на водните пари, което води до ефективно отвеждане на влагата (потта) от тялото. Това решение едновременно предпазва от влагата от въздуха и предотвратява прегряването. Така че, ако в спецификациите на якето е посочена водоустойчивост, например 20 000 mm H20, това означава, че материалът може да издържи на воден стълб от 20 000 m върху площ от 1 m2. За екстремни метеорологични условия е препоръчително да се избере модел яке с водоустойчивост от поне 10 000 mm H2O, а за продължителен дъжд е полезно яке с водоустойчивост от 5 000 до 10 000 mm H2O.

Вторият ключов показател, който трябва да проверите при покупка на дъждобран, е дишането. Това се определя от броя на грамажите водни пари, които успяват да преминат през 1 m2 за 24 часа, например 10 000 g/m2. Минималната дишаща способност е 5000 г/м2 за тихи дейности. Този параметър може да се определи и чрез коефициента RET, който показва устойчивостта на мембраната на водни пари. Колкото по-нисък е този параметър, толкова по-голямо удобство осигурява то, напр. за много интензивно натоварване най-добър би бил RET от 0 до RET 6, а за умерена активност – до RET 13. Оценка RET над 20 означава, че якето не е подходящо за физическо натоварване.

Колкото по-високи са тези два параметъра, толкова по-добре дъждобранът изпълнява защитната си функция. Все пак не бива да забравяте да коригирате горните коефициенти в зависимост от вида на натоварването и терена, по който се движите.

В допълнение към непромокаемостта и дишането дъждобраните имат ламинати, което е начин за комбиниране на външни слоеве, вътрешни слоеве и мембрани. Направено е разграничение между наименованията:

  • 2 L, който представлява двуслоен ламинат, в който мембраната е съединена с външната тъкан, а вътрешността е самостоятелна мрежеста подплата; 
  • 2,5 L, който представлява двуслоен и половина ламинат, при който мембраната и външната материя са свързани, а вътрешният слой е защитен печат, което води до по-леко яке; 
  • 3 L, който представлява трислоен ламинат, при който двата слоя и мембраната образуват едно цяло, което прави якето по-устойчиво на повреди и дори по-леко, отколкото при предишните ламинати.

Трябва да се спомене и трайната водоотблъскваща обработка, или така наречената DWR (Durable Water Repellent). Това покритие гарантира висока степен на водоотблъскване, благодарение на факта, че водата кондензира и се стича от материала, вместо да се натрупва и да прониква дълбоко в тъканта.

Кое дъждобранно яке да купя? Съвети

Мембраните и ламинатите са важни, но не са единствените неща, които трябва да се гледат, когато се купува дъждобран. Подробности като:

  • качулка – трябва да е интегрирана в якето, да може да се регулира и да осигурява добра видимост, когато се носи. Наличието на козирка ще затрудни проникването на вода в лицето ви;
  • ципове – избирайте ламинирани или покрити с допълнително защитно капаче, както и с вътрешна лента за предотвратяване на протриване, наред с други неща
  • шевове – трябва да бъдат залепени, за да се намали рискът от проникване на вода под плата;
  • каишки или велкро на маншетите – ще позволят по-добро прилягане и ще предотвратят проникването на вода под якето;
  • регулируем подгъв – за по-добро прилягане;
  • вентилационни отвори – разположени на стратегически места (напр. подмишници, гръб), те осигуряват добра циркулация на въздуха;
  • кройка – трябва да е съобразена с вида дейност и фигурата, като същевременно позволява свобода на движенията. В случая на спортистките обикновено имаме модели с тънка кройка, които съответстват добре на женската анатомия. Практични и висококачествени дамски дъждобрани се предлагат от такива известни марки като Columbia, The North Face, Black Diamond, Mamrot, Salewa, CMP или Waikane Vibe.

Видове якета за дъжд

На пазара се предлагат различни видове дъждобрани, които имат кройка и допълнителни функционалности за повишаване на комфорта и безопасността по време на определена дейност, като колоездене, бягане или различни форми на планински туризъм.

Дъждобран за колоездене

За кратки разстояния и развлекателни пътувания изберете дъждобран за колоездене, изработен от тънък материал, който може да се сгъне до компактен размер и да се прибере в задния джоб на блузата или колоездачната фланелка. За пътувания на дълги разстояния изберете хардшел с ламинат 2,5 или 3 L.

Когато купувате дъждобран за велосипеда си, обърнете внимание на удължените ръкави и гръб (предпазват гърба от студ и пръски), регулируема качулка, която да пасва добре на каската ви, и яка с цип (допълнителна защита от вятъра). Светлоотразителните елементи подобряват видимостта при неблагоприятни метеорологични условия и след настъпване на тъмнината, а допълнителните джобове с водоустойчиви ципове позволяват да съхранявате важни лични вещи или дребно велосипедно оборудване (например ключове Allen или лепенки за гуми).

Когато карате с раница за велосипед, която оказва допълнителен натиск върху тялото ви, изберете дъждобран с водоустойчивост над 10 000 mm H20. Що се отнася до дишането, изберете модели с ниво на ефективност 10 000-15 000 г/м2.

Дъждобран за бягане

Дъждобранът за бягане трябва да гарантира защита от дъжд или проливен дъжд, като същевременно позволява свобода на движението и отвеждане на влагата по време на движение. През преходния период на пролетта и есента той може да бъде защитен слой, т.е. последният слой на т.нар. лукова дреха, а през зимата може да се използва като изолационен слой, т.е. вторият слой под зимно яке за бягане.

Правилното дъждобранно яке за бягане трябва да има покритие DWR в допълнение към специалните мембрани. Изберете шнурове в долната част на якето (за свободен контрол на вентилацията), ергономична качулка за широко зрително поле, удобни ципове и джобове с лесен достъп, залепнали шевове и светлоотразителни елементи. Що се отнася до дишането, най-добре е да изберете модел с клас 10 000 г/м2 и повече (ако бягате с раница, изберете по-висок клас). Струва си да знаете, че за повечето ултра бягания дъждобранът е задължителна екипировка.

Дъждобран за планината

Минималните стойности за планински експедиции са водоустойчивост от 10 000 mm H20 и 10 000 g/m2. За екстремни валежи изберете модел с водоустойчивост от 20 000 водни стълба. За леки преходи е достатъчен модел с ламинат 2L и водоотблъскващо покритие DWR.

Изберете яке за дъжд с обикновена кройка с допълнителни ребра на маншетите и подгъва за по-добро прилягане, когато времето се влоши. Тя трябва да ви позволява да носите допълнителни слоеве под нея.

Избирайте водоустойчиви ципове, които са покрити с ламинат или защитно капаче и имат вътрешна обшивка, която предотвратява порязване. Едни от най-добрите са циповете с марката YYK, които ще откриете в мъжки дъждобрани като Mammut Crater Hs или Black Diamond Liquid Point.

Планинското дъждобранно яке трябва да има регулируема качулка (особено за експедиции по виа ферата или катерене, където каската е от съществено значение) и козирка за по-добра защита на лицето. Добре би било да има подсилен материал в областите, които са най-податливи на протриване, като раменете (от раницата) или лактите (при катерене, виа ферата).

Polecane produkty