Коя велосипедна каска да изберете? Най-добрите модели велосипедни каски за възрастни и деца

Aleksandra Orlicka 20.09.2022 ( 23.09.2022 )

Независимо дали карате колело за кратко в града, или предпочитате дълги маршрути, велосипедната каска е важна част от спортното облекло. Наличието на такъв велосипед е от голямо значение за вашата безопасност, особено ако карате MTB велосипед, където условията за движение извън пътя често са изключително тежки. Със съветите ни ще разберете как да поставите каска за колоездене, какви са характеристиките на определен модел и на какво да обърнете внимание, когато я купувате.

Велосипедна каска – основна екипировка за всеки велосипедист и колоездач

Добрата каска за колоездене предпазва главата от сериозни наранявания по време на каране на две колела. Независимо от избора на модел – дамски, мъжки или детски, той трябва да е правилно монтиран и изработен от здрави материали, които освен това са леки и гарантират удобство при носене. Всички велосипедни каски трябва да отговарят и на европейския стандарт CE EN 1078. Това ще гарантира, че продуктът отговаря на необходимите изисквания за безопасност.

Видове велосипедни каски: изберете модел, който да отговаря на вашия стил на каране

На пазара се предлагат няколко вида велосипедни каски. Те се различават помежду си не само по външен вид, но и по използваната технология, вътрешна подплата, покритие или допълнителни елементи, като например начина на регулиране или вида на козирката. Научете повече за най-популярните видове каски за колоездене, за да можете да изберете модел за избраната от вас дейност.

Каски за планинско колоездене (MTB)

Каските за планинско колоездене са предназначени за колоездене извън пътя, по неравни терени и пътеки, които изискват концентрация и прецизно управление. Паданията са много чести при тези условия, така че използването на каска е изключително важно. Моделите за планинско каране обикновено са с корпус отстрани и отзад или пълни (като каските за мотокрос). Вградената козирка предпазва не само от слънцето, но и от клони или водни пръски. Когато търсите каска за планинско колоездене, обърнете внимание на марки като UVEX, CASCO, Oakley, POC или Alpinestars, които гарантират комфорт при носене, добра циркулация на въздуха и система за регулиране на размера.

Пътна каска

Обикновено каската за шосейно каране има характерна аеродинамична форма с издължена задна част. Освен това той се отличава с ниско тегло. При шосейното колоездене всеки допълнителен грам влияе на ефективността и комфорта при каране. Трябва да се обърне по-голямо внимание на броя на отворите или формата на черупката, които влияят на вентилацията и допълнителната аеродинамика на каската. Колкото повече са отворите, толкова по-добра е циркулацията на въздуха. Обратно, колкото по-изграден е моделът, толкова по-обтекаема става каската и позволява по-бързо каране.

Карането по шосе изисква твърд горен захват, т.е. поставяне на ръцете върху кормилото с леко повдигнат силует. Постепенно преминавате в по-ниско положение, което при равни повърхности ви позволява да поддържате постоянна скорост. При шосейното колоездене фокусът е върху постигането на максимална лекота и скорост. Това може да се постигне чрез карбонови рамки на велосипедите, тънки гуми или аеродинамично облекло.

Понякога се избира традиционна каска за шосейно колоездене, както и за MTB колоездене или градско колоездене с овална форма. Моделите Cuda 2 и Roadster на марката CASCO, които се отличават с овалната си форма, отговарят на изискванията за този тип колоездене. Те са изработени по технологията In-Mold, която позволява продуктът да бъде лек благодарение на здрави, но леки материали. Сред продуктите на марки като UVEX, HJC, ABUS или Giro ще откриете функционални и висококачествени каски за шосе.

Каски за кросови или ендуро велосипеди

За каска за кросов мотор или ендуро каране обърнете внимание на защитата на задната част на главата. Освен това често се използват напълно затворени каски с място за поставяне на очила или спортна камера.

При крос-кънтри или ендуро карането не липсват препятствия като клони, счупени дървета или камъни, затова е важно каската да предпазва от увреждане на главата. Можете да използвате класически модел за планинско каране с козирка и вентилационни отвори или да изберете каска за цяло лице, която предпазва и челюстта.

Отличен модел за крос-кънтри и ендуро каране е Alpinestars Vector Pro Atom, който има 19 вентилационни отвора и бързосъхнеща подплата с антибактериални свойства. Каската има издължена задна част, която допълнително предпазва от наранявания на врата. Сред вградените каски си струва да се отбележи и продуктът BELL SUPER AIR R с отвори, разположени във всяка част за по-добра вентилация, и с възможност за отделяне на предната челюст на каската.

Каска тип „Фъстък

Този тип каска се избира от потребители, които карат BMX или скейтпарк и изпълняват различни трикове на рампи или други препятствия. Това е вграден модел с овална форма и малък брой вентилационни отвори. Характеризира се с много здрава и твърда обвивка.

В Sportano ще намерите каски тип „орех“ от марките Lazer, Roces, HJC или UVEX. За каране в града или в скейтпарка ще е подходящ моделът CASCO Roadster, изработен по технологията In-Mold, с вътрешна капсула, която предпазва от насекоми и предотвратява кондензацията.

Градска каска

Каската за градско каране трябва да е лека и да предлага широк зрителен ъгъл. Освен това е добре да има много вентилационни отвори, които да осигуряват правилен въздушен поток. Освен това е полезно да имате козирка, която да предпазва от слънце, вода или вятър.

Каските на марките UVEX, Lazer, Giro, CASCO и ABUS са идеални за градско каране и се отличават с вентилация и удобство.

Каска с цяло лице

Този тип каски са предназначени за планинско или ендуро каране. Той има корпус в предната част на лицето, който осигурява отлична защита в случай на инцидент, но се характеризира с по-голямо тегло и обикновено няма подходяща вентилация. Този тип каска за велосипед е изработена от здрави черупки, поради което се използва най-често от опитни MTB колоездачи.

В магазина на Sportano разполагаме с каски с цяло лице от марките BELL, UVEX, Leatt, FOX или Alpina. Модел с отлично абсорбиране на удари е Alpina Roca. Благодарение на леката си In-Mold конструкция и материала Hi-EPS, той е много удобен за носене.

Добра велосипедна каска: какво да търсите при покупка?

Велосипедната каска трябва да осигурява максимално ниво на комфорт и защита, когато се носи, особено при каране по пресечен терен. Когато купувате, обърнете внимание на избора на размер според формата на главата си, както и на начина на закопчаване и постепенното регулиране на прилягането. Качеството на изработката и издръжливостта на черупката или видът на облицовката в каската са други важни характеристики.

Размер

Много хора се чудят как да поставят велосипедна каска. Най-важното съображение при покупката е размерът, който обикновено се посочва в сантиметри, показващи обиколката на главата. Обиколката трябва да се измери на челото, над ушите и на тила, като резултатът трябва да е в рамките на диапазона, посочен от съответния производител. След като каската е поставена и правилно регулирана, тя не трябва да се изплъзва от главата, тъй като няма да предпази от нараняване в случай на падане.

Конструкция на каската

Велосипедната каска се състои от външна обвивка и вътрешна обвивка. В момента най-често използваната технология е In-Mold, при която външната обвивка се слива с вложка от пяна за по-добра здравина и същевременно за намаляване на теглото на продукта. Понякога се използват черупки, изработени само от пластмасови материали като ABS или PC, при които най-важната задача е да се запази конструкцията по време на инцидент.

Някои велосипедни каски имат система MIPS – допълнителна вложка, която позволява разпръскване на силата на удара по време на падане. Той се намира под външната обвивка, където компонентите се движат при удар, като по този начин предпазват главата от сериозни наранявания. Освен това те осигуряват комфортно пътуване благодарение на материала, от който са изработени.

Вентилация

Когато избирате велосипедна каска, обърнете внимание на вентилационните отвори, които позволяват правилна циркулация на въздуха. По време на пътувания на дълги разстояния и в горещи дни подходящата вентилация ще бъде много полезна. В зависимост от модела има каски със средно 10 до 15 вентилационни отвора. Освен това каската трябва да има специална мрежа отвътре, за да се предотврати проникването на насекоми вътре.

Балдахин

Изборът на каска с козирка зависи от конкретния вид колоездене, който предпочитате. Ако търсите класически модел – изберете продукт с точно такъв вграден елемент. Той не само ще ви предпази от слънчевите лъчи, но и ще ви бъде полезен, когато карате в дъждовен ден или в гората.

Регулиране

Повечето съвременни модели велосипедни каски имат не само стабилизиращи ремъци с възможност за закрепване според нуждите ви, но и специални системи за регулиране. Те позволяват да се регулира положението на каската според формата на главата. Обикновено в даден модел има специално копче в задната част, с което се регулира прилягането. Така се избягва отпускането при носене на каската и се предпазва от увреждане на главата при падане. Страничните ремъци и ремъците за брадичката трябва да се регулират така, че да не притискат кожата и да не трият ушите или бузите.

Каква каска за колоездене да избера за детето си? Съвети и препоръки

Детските каски трябва да бъдат сертифицирани, за да отговарят на изискванията за безопасност, установени в Европейския съюз. Продуктът трябва да отговаря на приложимите стандарти: EN 1078 и EN 1080 (каски за деца на възраст под 7 години).

Моделът на каската трябва да осигурява максимален комфорт на младия ездач и не трябва да го притиска или да причинява ожулвания. Когато купувате, обърнете внимание на размера и регулирането, както и на начина на закопчаване. Освен това продуктът трябва да е лек, за да не натоварва шийните прешлени на детето, така че носенето на каската да не е уморително при движение на главата. Не бива да се забравя достатъчната вентилация, за да не се прегрее главата на детето по време на дълги пътувания и в горещо време.

Подходящ модел за млад велосипедист е Alpina Ximo, който разполага със системата за регулиране Classic Slide Run System и е проектиран с технологията In-Mold. Продуктът отговаря на действащите стандарти и гарантира безопасност. В Sportano.co.uk ще намерите тази каска в няколко цветови варианта.

Най-добрите каски за колоездене в гамата Sportano

Ако търсите подходящия модел за предпочитания от вас стил на каране, в офертата на онлайн магазина Sportano.pl ще намерите най-добрите каски за колоездене на марки като Alpina, UVEX, Oakley, Lazer, Leatt, FOX, Giro, BELL или Alpinestars. Забележителни продукти са предложенията на марките Alpina или UVEX, които са проектирани с гореспоменатата технология In-Mold и в същото време са много леки и имат адекватна циркулация на въздуха.

Чудите се коя велосипедна каска да изберете? Свържете се с нашия отдел за обслужване на клиенти, който ще ви помогне да изберете правилния модел, който да отговаря на вашите нужди.

Polecane produkty