Коя постелка за йога да изберете? Принципи за избор на постелка за видовете йога и ниво на владеене на езика 

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

PVC, PU, гума с микрофибър, TPE или може би корк? Разберете коя постелка за йога да изберете в зависимост от вида и нивото на йога, така че практикуването на асаните да е полезно, безопасно и удобно. 

Килимчето за йога: основата на практиката на всеки йогин

Изборът на подходяща постелка е един от най-важните моменти в началото на йога практиката. Макар че посещаването на курс в училище по йога или във фитнес клуб може да ви позволи да използвате наличното оборудване, не е задължително то да е удобно за практикуване (особено ако сте алергични). Защо си заслужава да използвате специална и персонализирана постелка, вместо например да тренирате на килим, постелка за упражнения или карримат? На първо място, правилно подбраната постелка за йога ви позволява да се концентрирате изцяло върху позите, които изпълнявате, без да се разсейвате например от това, че ръцете или краката ви се плъзгат по време на определени асани или че материалът се навива или размества. Освен това осигурява адекватна амортизация и стабилизация, особено в трудни позиции, и по този начин намалява риска от падане и болезнените последици от него. Освен това постелката представлява слой, който изолира тялото от земята, увеличава комфорта на упражненията и предпазва от болки в ставите и коленете, които могат да се появят в резултат на твърде твърда/мека повърхност.

Коя постелка за йога да изберете? Основни характеристики и параметри

Има няколко ключови параметъра при покупката на постелка за йога, на които всеки, независимо от нивото на опит, трябва да обърне внимание.

Дебелина

Изборът на дебелината на постелката се диктува от проблеми с коленете, китките и ставите, теглото на потребителя, степента на омекотяване или нивото на сложност, наред с други фактори. Високата чувствителност на ставите към продължително стоене в едно положение, липсата на гъвкавост и ограничената подвижност или ниското тегло са критерии за избор на постелка с дебелина 6 мм или повече. Струва си да се помни, че колкото по-дебела е постелката, толкова по-тежка е и заема повече място, както и намалява усещането за земя и стабилността в някои позиции. Обратно, тънката постелка от 1 (т.нар. постелка за пътуване) до 5 мм гарантира мобилност и улеснява съхранението (тя е лека и по-компактна, когато е навита на руло), позволява по-добро усещане за земята и подобрява стабилността и ще работи добре при динамични движения и стоеж. Тя обаче не осигурява толкова добра амортизация, например при падане, подпиране на предмишниците или при коленичене.

Дължина и ширина

Приема се, че оптималната дължина на постелката позволява на тялото да лежи свободно по време на савасана, т.нар. позиция за релаксация. Друг критерий е да изберете постелка, която е с 5-10 см по-дълга от ръста ви. Същото важи и за ширината на постелката за йога – регулирайте я според индивидуалните си параметри. На пазара се предлагат модели с размери от 61 до 80 cm.

Материал

Килимчетата за йога се произвеждат от материали като:

  • PVC – известен още като поливинилхлорид. Отличава се с висока издръжливост, плътност, компактна конструкция, която е устойчива на повреди дори при интензивна употреба, и добра устойчивост на хлъзгане (увеличава се с честотата на употреба). Сред допълнителните предимства са лесното почистване (повече информация по-долу) и ниската цена;
  • PU – или полиуретан. Обикновено покрива горната част на постелката, мека е, гладка и приятна на допир и гарантира добро сцепление. В същото време материалът е податлив на надраскване, повреда и замърсяване. За да удължите живота на полиуретановата подложка, съхранявайте я и я пренасяйте в специален калъф и избягвайте да използвате лосион за тяло или крем за ръце, преди да я използвате;
  • TPE – или термопластична пяна. Характеризира се с ниско тегло (дори когато постелката е по-дебела), добро сцепление и висока степен на омекотяване;
  • каучук – този естествен материал осигурява най-високо ниво на устойчивост на хлъзгане, но в същото време е сравнително взискателен по отношение на грижите (необходим е специален препарат, например) и поддръжката (лесно се поврежда, например при престой на високи температури и излагане на слънце).
  • корк – биоразградимият материал от корково дърво е антистатичен и антибактериален, така че е идеален за хора, страдащи от алергии. Устойчивостта му на хлъзгане се увеличава с влажността. Лесен за почистване;
  • микрофибър – покрива горната част на постелката, като гарантира висока абсорбция на влага и пот и по този начин предпазва от хлъзгане (увеличава се с количеството влага), поради което е подходящ за по-динамична йога или йога, практикувана при високи температури. Материалът е лесен за поддържане и издръжлив. Изтривалките от микрофибър и гума също се предлагат в широка гама от цветове и дизайни.

При избора на конкретен материал е добре да се уверите, че той е сертифициран по Oeko-Tex, което потвърждава, че продуктът е безопасен за хората и околната среда (например не съдържа вредни вещества).

Тегло

Има значение, ако често посещавате фитнес клуб, училище за йога или уроци на открито. Тогава удобен модел е този, който тежи 1,5-3 кг и е изработен от леки материали, т.е. TPE или PVC (тънки и средни дебелини). По-тежките постелки с тегло над 3 кг са добър избор за практикуване на йога у дома.

 

Избор на постелка за вашия вид йога и ниво на практикуване

Важен фактор при избора на постелка е видът йога, който практикувате, и дали сте на първите си занимания или сте опитен йогин.

Вид йога

За интензивни сесии по силова йога или ащанга с динамични преходи и скокове е подходяща постелка, изработена от издръжливо PVC, което е устойчиво на износване и влага. Ако ще практикувате бикрам или гореща йога, изберете постелка от микрофибър, която се справя отлично с излишната влага и пот. Това се дължи на противоплъзгащите свойства на този материал, които се увеличават с повече вода. За статична йога изберете пяна TPE или каучук.

Ниво на усъвършенстване

Килимчето за начинаещи трябва да гарантира висока устойчивост на хлъзгане и омекотяване, като същевременно е на достъпна цена, така че добър избор би бил модел от PVC или TPE. Малко по-скъп вариант е постелка, изработена от естествен каучук. Дебелината на постелката за напреднали може да бъде между 1,5 и 3 мм и обикновено е изработена от естествен каучук или корк (йогите оценяват биоразградимостта на тези материали, което е в съответствие с моралния принцип на ахинса за уважение към живота). Тя може да се отличава с по-малка устойчивост на хлъзгане (практиката на йога повишава контрола върху тялото), но трябва да има висока издръжливост.

Почистване на постелка за йога: съвети за грижа

Правилната грижа за постелката за йога помага да се удължи животът на аксесоара, да се запазят високите му свойства (напр. сцепление), както и да се елиминира рискът от натрупване на бактерии и микроби, които могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на кожата или да причинят инфекции. Методът на почистване зависи основно от материала на постелката, както и от нейното покритие. Важно: Винаги почиствайте постелката си за йога на ръка.

Заслужава си да прочетете бележките на производителя, в които са дадени конкретни инструкции за грижа за продукта и използването на специален продукт, например. Вместо готов продукт, можете да използвате домашно приготвен спрей за почистване на постелката. Просто смесете вода с ябълков или винен оцет в съотношение 50:50 и изсипете този разтвор в бутилка с пулверизатор. Сместа може да се обогати с няколко капки масло от чаено дърво и етерични масла, например лавандула, евкалипт, розмарин или мента, за да се създаде деликатен аромат. Такъв спрей ще работи добре за постелки от естествен каучук, TPE или микрофибър, например. За леки замърсявания може да се използва навлажнена гъба и сив сапун или друг мек почистващ препарат. Избягвайте детергенти с алкохол или разтворител.

Прането в пералня с мек перилен препарат (избягвайте омекотители) и с програма за деликатни тъкани (30°) е възможно само за моделите от PVC (може да се перат и на ръка след душ или вана) или микрофибър (проверете препоръките на производителя).

Килимчето за йога не може да се суши със сешоар, сушилня, ютия или да се върти в пералня (може да се изкриви) и да се излага на слънце (може да доведе до промяна на цвета). Също така избягвайте да прахосмукирате. След почистване разгънете постелката на пода и я оставете да изсъхне напълно на стайна температура. Ако го завиете твърде скоро, останалата влага ще предизвика неприятна миризма и ще се превърне в среда за бактерии.

Не забравяйте да избърсвате постелката за йога с влажна микрофибърна кърпа или гъба след всяка употреба (като избягвате шарки или щампи, ако има такива), за да се отървете от прах, пърхот или дребни замърсявания.

Polecane produkty