Кой скутер за вашето дете да изберете? Най-добрите скутери за две-, три- или петгодишни деца

Aleksandra Orlicka 23.09.2022

Скутерът е чудесен начин да се наслаждавате на природата с вашето малко дете. На пазара се предлагат модели с различни размери и спецификации. Търсите ли подходящия скутер за детето си, който да отговаря на неговия ръст, способности и да подобри двигателната му координация? С нас ще разберете кой скутер е най-добър и на какво да обърнете внимание при избора му.

Струва ли си да купите скутер за детето си?

Играта на открито предлага много възможности и подобрява физическото развитие и физическата форма на детето ви, както и подобрява настроението му. Това е една от формите на физическа активност, която учи на концентрация, правилна стойка и подобрява обхвата на движенията.

Детските скутери са проектирани така, че да осигуряват максимална безопасност и стабилност. За най-малките е добавено трето колело, а повърхността, върху която стоите, е по-широка и е покрита с покритие против хлъзгане. Освен това повечето модели имат универсални решения, например: регулиране на височината на кормилото, така че скутерът да служи на детето ви в продължение на много години.

Кой скутер за дете трябва да изберете? Основни характеристики и параметри

При избора на детски скутер трябва да се обърне внимание на неговия размер, колела, кормило, сгъваемост или спирачка. Това ще гарантира, че тя е не само безопасна, но и удобна за използване от малчуганите.

Размер на скутера

Когато избирате скутер, е важно да съобразите размера с височината и теглото на детето си. Ако е твърде малък, той може да се счупи или бързо да се повреди. От друга страна, ако е твърде голям, това може да доведе до падане. Струва си също така да се вземе предвид възможността за сгъване на скутера, така че транспортирането и пренасянето му да не е неудобно както за детето, така и за родителя.

Колела

Скутерите са с пластмасови или гумени колела, често с алуминиеви джанти. Пластмасовите колела са стандартното решение с висока якост и ниско тегло. От друга страна, гумените колела са устойчиви на износване. Има и възможност за избор на броя на колелата – има дву- и триколесни скутери. Освен това може да се направи разграничение между големи и малки колела.

Големите колела осигуряват стабилност при каране, набират скорост по-лесно и се представят по-добре върху калдъръмени или чакълести повърхности. По-малките колела са значително по-бавни, но в същото време са по-устойчиви на усукване и могат да издържат на по-големи натоварвания.

Спирачка

При повечето класически версии се използва задна спирачка, при която детето натиска с крак колелото или крилото, като по този начин забавя движението на скутера. От друга страна, при електрическите модели спирачката обикновено е разположена на кормилото, което дава възможност за ръчно спиране.

Волан

При скутерите кормилото може да бъде сгъваемо, въртящо се или твърдо. За най-малките деца е най-добре да изберете скутер с твърдо кормило, за да могат първо да се научат на правилно равновесие на тялото. Скутерите с висока производителност могат да бъдат оборудвани с въртящи се кормила, които ви позволяват да правите трикове и маневри. Като стандартна функция кормилото може да се регулира по височина, така че да го настроите подходящо за ръста на детето си.

Други функции

Скутерите имат и други практични характеристики, които включват:

  • сгъваемо кормило – позволява по-бързо и по-лесно транспортиране,
  • светлоотразители – за осигуряване на безопасност при шофиране,
  • поставка за крака – позволява скутерът да бъде оставен навсякъде,
  • калници – предпазват от кал и вода,
  • система за абсорбиране на ударите – позволява абсорбиране на ударите по време на каране,
  • противоплъзгаща се платформа – позволява ви да стоите на скутера безопасно и с подходящо сцепление.

Скутер за 2- и 3-годишни деца

Родителите на две- и тригодишни деца трябва да избират триколесни скутери. Обикновено те имат по-широки платформи и по-ниска основа за по-лесно балансиране. При такива модели е добре да има възможност за регулиране на височината на кормилото, както и нехлъзгаща се платформа. Скутерът за най-малките трябва да се характеризира и с лека конструкция. Ниското тегло се отразява на комфорта на детето и на лекотата на работа на родителя.

Отличен модел за най-малките ще бъде триколесният скутер Micro Mini Micro Deluxe, който е предназначен за използване от 2-годишна възраст. Тя е оборудвана с регулируеми кормила, нехлъзгаща се платформа и патентован механизъм за завъртане, който балансира тялото и развива чувството за равновесие на децата. Препоръчваме ви и скутера Kettler Zazzy, който има кормило с три степени на регулиране на височината. Моделът осигурява безопасност и лесна употреба благодарение на вградената спирачка за крака. Определено си заслужава да изберете за детето си скутер за баланс, който учи на координация и подобрява работата на тялото.

Скутер за 4-годишни и 5-годишни деца

 За четири- и петгодишни деца ще са подходящи скутери с по-тясна и по-висока платформа, както и с въртящо се кормило, което позволява да се правят трикове и маневри, без да се ограничавате да карате направо. Когато купувате конкретен модел, обърнете внимание на материала на конструкцията и на максималното натоварване, тъй като тези видове скутери могат да издържат много повече тегло. Освен това те вече нямат три колела, а класически са оборудвани с две – предно и задно.

За 4- и 5-годишните деца добре ще се отрази скутерът Hudora Bigwheel Style 230, тъй като има широка алуминиева платформа, която осигурява достатъчно място за краката. Моделът е снабден с противоударни гумени дръжки, звънец и светлоотразители за допълнителна безопасност. Детският скутер за баланс Scoot&Ride Highwaykick 3 ще бъде идеален за дете на възраст от 3 до 6 години. Той е иновативно съоръжение с три колела, което разполага със система за безопасност, представляваща специална разтегателна широка подложка, разположена в долната част на предната част на скутера. Това решение предотвратява падане върху неравен терен.

Скутер за по-голямо дете

За по-големите деца е препоръчително да изберат скутер, който ще отговори на очакванията им по отношение на възможността да изпълняват все по-сложни трикове или да се движат по-бързо из града. Такъв модел се отличава с тясна платформа и по-малък размер на колелата, както и с обръщащо се кормило. Подходящ избор би бил детският скутер Razor A5 Lux Light-Up, който е много гъвкав, с регулируеми кормила, ниска платформа с нехлъзгащо се покритие и лесен за използване механизъм за сгъване.

От многото модели за по-голямо дете можете да изберете и електрически скутер, като например модела Razor E90 Powercore Owa, който може да се използва от деца над 8 години. Пробегът му с едно зареждане е до 20 км, а максималната скорост, която може да развие, е 16 км/ч. Друг вариант е лекият електрически скутер Power Core E90 със стоманена рамка и вилка, предно колело от уретан със спирачка и бутони за управление на скоростта.

Изберете перфектния детски скутер от Sportano

Скутерът подобрява координацията и дава възможност за занимания на открито, което го прави изключително забавен за малчуганите. В онлайн магазина Sportano ще намерите широка гама от детски скутери на марки като Razor, Micro, Scoot&Ride, Spokey, Hudora или Kettler.

Ако се чудите кой точно модел да изберете, потърсете помощ от нашето професионално обслужване на клиенти. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да изберете най-доброто решение.

Polecane produkty