Кой градински батут да изберете? Най-добрите батути за градината за деца и възрастни

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

За децата това е страхотно забавление, а за възрастните може да бъде форма на тренировка за поддържане на добра физическа форма. Кой градински батут да изберете? При нас ще разберете на кои елементи да обърнете внимание при покупката, за да бъде батутът за градината безопасен и да отговаря на вашите изисквания и очаквания.

Градински батут за деца и други

Батутът е подходящ не само за забавление, но преди всичко за създаване на навик у децата и възрастните да прекарват времето си активно. Редовното скачане ще ви помогне да подобрите координацията и равновесието, ще окаже положително въздействие върху физическата ви форма и сърдечно-дихателния ви капацитет и ще засили метаболизма ви. При скачането се изгарят много калории, а освен това се произвеждат така наречените „хормони на щастието“, които ви карат да се чувствате по-добре и намаляват стреса. Освен това престоят на открито ще осигури адекватно насищане на организма с кислород и производството на витамин D (в слънчев ден) за ефективното му функциониране.

Градински батут – какво да търсите, когато го купувате?

Когато купувате батут за градината за деца и възрастни, си струва да заложите на оборудване от доказани и уважавани производители, като inSPORTline, Spokey, Exit Silhouette, Jumpi или Songmics, които се грижат за внимателната изработка, висококачествените материали и изпълнението на стандартите на ЕС (PN-EN71-14) и сертификатите за безопасност (CE – европейски, GS TUV – немски и др.). Когато избирате градински батут, обърнете внимание на елементи като рамката, пружините и тяхното покритие, постелката или максималното натоварване.

Рамка

Рамката, за разлика от останалите компоненти, не е заменяема част от градинския батут, така че трябва да бъде изработена от здрави и издръжливи материали, които са устойчиви на повреди и деформации. Конструкцията трябва да е стабилна, за да не се движи или преобръща дори при много силен скок или при силен вятър. Изберете модел, например от поцинкована, закалена или U-образна поцинкована стомана.

Матиране

Изберете материал, който е устойчив на атмосферни условия, най-вече на влага, дъжд и UV лъчи. Колкото по-дебела и здрава е тъканта, използвана за градинския батут, толкова по-издръжлив и безопасен е той. Освен това грапавата текстура на тъканта увеличава сцеплението със земята. Добър избор е например материалът PP.

Пружини и капак на пружината

Пружините държат рогозката, подложена на различни сили, затова трябва да са здрави и солидни, с добро сцепление с рогозката и рамката. Съществен елемент за защита на потребителите от последиците от скачане или падане върху пружините е капакът, който трябва да покрива изцяло пружините и рамката. Обикновено се закопчава със здрава велкро лента.

Стълба

Той не е необходим елемент, но увеличава комфорта на батута, особено за по-малки деца и хора с по-нисък ръст и физическа слабост. Стълбата улеснява качването и слизането от килима.

Максимално натоварване

Известен още като товароносимост, той определя максималното допустимо тегло на потребителя(ите), който(ито) използва(т) устройството едновременно. Колкото повече хора с различно тегло използват градинския батут, толкова по-висок параметър трябва да изберете. Превишаването на товароносимостта на конструкцията може да доведе до повреди и опасни ситуации, като например откъсване на постелката от пружините.

Какъв размер батут за градината да избера?

Когато вземате решение за размера на вашия градински батут, вземете предвид два основни фактора: колко души и на каква възраст ще използват оборудването и колко място можете да отделите. За най-малките потребители на възраст 3 и повече години е достатъчен батут с диаметър 140 или 183 см. За по-големи деца са подходящи 244 см (Spokey Jumper с вътрешна мрежа и максимална товароносимост 100 кг), 305 см (например Spokey Jumper II с вътрешна мрежа и максимална товароносимост 150 кг) или 312 см.

Ако батутът ще се използва от възрастни, струва си да се спрете на по-големи модели, например с диаметър 374 cm. При повече потребители и много свободно пространство в градината или парцела изберете размера 430 cm. Това се предлага от градинския батут inSPORTline Flea, оборудван с мрежа с височина 180 см и максимално тегло на потребителя 150 кг. Можете също така да подходите към този въпрос от гледна точка на броя на хората, които ще използват батута едновременно – за един е достатъчен модел с дължина 200-300 см (например Urbogym Jumper с вътрешна мрежа и диаметър на постелката 200 см), а за няколко души изберете версия над 400 см.

С мрежа или без – кой градински батут е по-добър?

Мрежата не е задължителна част от оборудването на градинския батут, но си струва да се монтира, ако децата са основните ползватели на съоръжението. Основната цел на мрежата е да предпази скачащите от падане от батута и падане на земята от голяма височина с риск от нараняване. Мрежата е идеална за най-малките деца и за начинаещите в скачането на открито. Мрежите за градински батут се предлагат в две версии: външна и вътрешна. Първият тип покрива цялата конструкция, което осигурява по-голяма повърхност за скачане, но не покрива твърдите пружини. От друга страна, вътрешната мрежа се монтира пред пружините, за да се избегне рискът от падане в тази зона. Мрежата най-често се закопчава с цип, но може да има и допълнителни куки.

Кога да изберете градински батут без мрежа? Когато се използва от хора с добра координация, които имат опит в скачането на батут, включително в изпълнението на различни видове акробатика върху него.

Как да скачам безопасно на батут?

За да се превърне скачането на батут в безопасно и забавно занимание, е важно да се прочете ръководството за експлоатация на производителя. От съществено значение е да се спазват нейните препоръки, независимо дали батутът се използва от малки деца и хора с ниска или никаква подготовка. Важно е също така да се спазват инструкциите на производителя за сглобяването на батута и неговото разположение. Избягвайте да поставяте оборудването в близост до дървета, електрическа мрежа, огради или сгради. Винаги наблюдавайте играта на децата, дори ако те вече имат опит в скачането на батут. Запознайте се с примери за видове скокове и каскади и предайте тези знания на други потребители, за да избегнете опасни ситуации или инциденти. Практикувайте върху централната част на килимчето боси (чорапите и обувките могат да доведат до подхлъзване и съответно до наранявания).

Когато търсите качествени градински батути, разгледайте онлайн спортния магазин Sportano, където се предлага доказано оборудване от реномирани марки: inSPORTline, Spokey, Urbogym, Exit Silhouette, Jumpi или Songmics. Съмнявате се кой продукт е най-подходящ за вас? Свържете се с консултантите на Sportano, които ще ви помогнат да изберете оптималното решение за вашите нужди.

Polecane produkty