Кои пръти за трекинг да изберете? Изберете подходящите за вашия ръст и нужди трекинг стиков

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

Тротинетките са важна част от екипировката на много планински туристи, тъй като поддържат стабилността им независимо от терена и облекчават натиска върху коленете, бедрата и гръбначния стълб, особено когато се движат с тежка раница. Разберете кои туристически пръчки да изберете, как да ги оразмерите според ръста си и за какво да внимавате при покупка?

Защо да ходим с походни пръчки в планината?

За някои хора трекинг тоягите са ненужен баласт или модна тенденция, други се отнасят към тях като към незадължителна част от туристическата екипировка, а още една група не може да си представи да ходи по планинските пътеки без тояги, прикрепени към раницата. Разбира се, до голяма степен използването на трекинг тояги е много индивидуално, но ако не сте съвсем убедени дали си струва да ги купувате, ето няколко причини, които може да ви помогнат да вземете решение. Тоягите за планинско ходене, правилно пригодени за вашия ръст и нужди, предлагат много предимства, включително:

  • намаляват риска от наранявания на коленете и бедрата;
  • помагат за намаляване на натоварването върху гръбначния стълб, глезените и коленните стави, особено при ходене с тежка раница;
  • намаляват умората на краката;
  • улесняват и ускоряват преходите, като ангажират ръцете;
  • намаляват сътресенията и ударите при подходи или при спускане;
  • намаляват риска от подуване на дланите, пръстите и китките – като поставят ръцете под ъгъл и ги натоварват продължително, те гарантират добро кръвообращение;
  • осигуряват стабилност при неравен или хлъзгав терен (мокри камъни, корени и др.);
  • помагат да се прецени ситуацията и евентуалната опасност, например могат да се използват за измерване на дълбочината на водата/калта/снеговете, когато се пресича река/поток/муден терен/снежни склонове, или за проверка на здравината на леда;
  • помагат за поддържане на равновесие по стръмен, скалист или заледен терен;
  • може да се използва за поставяне на леки палатки или заслони, като статив за телефон или фотоапарат, като средство за почистване на различни препятствия от пътя (напр. храсти, паяжини и др.);
  • помагат за поддържане на добро темпо на ходене/бягане;
  • може да бъде средство за защита от диви животни;
  • в случай на злополука и необходимост от укрепване на крайник, те могат да служат като шина.

Тротинетки срещу тротинетки за скандинавско ходене – разлики

Основните разлики между тоягите за трекинг и за скандинавско ходене са свързани с тяхната употреба, конструкция и техника на ходене. Трекинг тоягите, както беше споменато по-горе, са предназначени да намалят натоварването на ставите при ходене с раница, да помогнат за поддържане на стабилност и равновесие при преминаване на труден терен и да повишат ефективността, комфорта и безопасността на планинска пътека. Те се отличават с по-голямо тегло и по-здрава конструкция от моделите за скандинавско ходене. Най-често те се закачат на раницата за прави участъци. От друга страна, тоягите за NW ходене са проектирани така, че да улесняват маршируването по равни или хълмисти, но невзискателни терени (паркове, горски пътеки, улици). Те са леки, снабдени са със специална дръжка и полуръкавица и изискват правилна техника на ходене. Докато пръчките за трекинг се забиват пред вас, при скандинавското ходене правилната техника се състои в забиване на върха на копието наполовина между стъпалата, изправяне на лакътната става и по време на фазата на оттласкване разхлабване на захвата и отпускане от ръката.

Кои пръти за трекинг да изберете? Строителство

Трекинг тоягите могат да имат фиксирана или регулируема конструкция, така че да можете да регулирате дължината им в зависимост от условията или терена. Тоягите с регулируема дължина обикновено имат телескопични или сгъваеми дръжки, което позволява да се сгъват до компактен размер и лесно да се прибират в раница. Съществуват три вида пръти с регулируема дължина:

  • 2-сегментни тояги – те се характеризират с проста и много стабилна конструкция. Недостатъците им включват доста големи размери, когато са сгънати. Подходящи са за зимен туризъм и ски туризъм;
  • 3-сегментни тояги – най-популярната версия на тоягите за трекинг. Тъй като могат да се сгъват до много компактни размери и да се прикрепят към раница, те са идеални за хора, които искат да постигнат ниско тегло на туристическата си екипировка;
  • 4-сегментни тояги – най-малко стабилната и издръжлива конструкция поради големия брой движещи се части. Чудесен вариант за хора с ограничено пространство в раницата, които искат да запазят стабилност и комфорт при преодоляване на дълги туристически маршрути.

Как да избера дължината на туристическите пръти за моя ръст?

Оптималната дължина на трекинг тоягата е тази, при която, стоейки прав и държейки дръжката ѝ в ръка, а върховете ѝ опират в земята близо до крака ви, можете да поддържате прав ъгъл в лакътя. За да можете свободно да избирате дължината на трекинг тоягите си според нуждите си (бързо ще я скъсявате, например с 5-10 см при изкачване, и ще я удължавате при спускане), изберете модел с опция за регулиране на дължината. Добра идея е да регулирате съответно дължината на трекинг тоягите си, за да не натоварвате раменете, врата и гърба си. За 3-сегментните пръти е най-добре да започнете с настройка на горната регулация, така че да е в средата на диапазона, и след това да настроите долната регулация така, че да ви позволява да поддържате ъгъл от 90 градуса между ръката и предмишницата. Когато дойде време да промените дължината, просто използвайте горната настройка, за да го направите. Не забравяйте, че колкото по-стръмно е изкачването, което ви предстои, толкова по-къса трябва да е дължината на пръта. Това ще осигури по-голям лост и по-сигурен захват на пръчките. При траверсови участъци е добре да настроите различни дължини на прътите за по-голяма стабилност – по-къси от страната на изкачването и по-дълги от страната на спускането.

Някои тояги за ходене по хълмове са оборудвани със специална гъбена дръжка за така наречения „долен захват“ при изкачване. На пазара се предлагат и туристически тояги с фиксирана дължина или с различни размери. В такъв случай е препоръчително да проверите таблиците с размери на избрания производител и да настроите дължината на тоягата според вашия ръст в съответствие с посочените диапазони. Например трекинг тояги с дължина 110 см на марката Black Diamond ще са подходящи за хора с ръст между 1,54 и 1,71 м, докато дължина 120 см трябва да изберат хората с ръст до 1,82 м.

Добри трекинг стикове – от какъв материал ще бъдат най-добри?

Дръжките за ходене по планински пътеки най-често се изработват от въглеродни влакна, алуминий или комбинация от двата материала. Карбонът се отличава със своето свръхлеко тегло, висока степен на абсорбиране на удари и добра твърдост, но е по-крехък от алуминия. Той може да се счупи при натоварване, докато алуминият е склонен да се огъва. Дръжките от въглеродни влакна най-често се избират от туристи, които се грижат за лекотата на раницата, и от такива, които ги използват само на участъци, изискващи допълнителна опора (през останалото време екипировката е прибрана). Алуминиевата конструкция е много издръжлива, лека, надеждна (дори да се огъне при натоварване, все пак ще ви позволи да уловите равновесието си, ако се спънете) и по-евтина. Алуминиевите трекинг тояги ще ви свършат добра работа, ако отивате в труден терен, където ще ги използвате често, а не само ще посягате към тях от време на време.

Системи за заключване в туристическите пръти

Всички видове трекинг тояги са оборудвани със заключващ механизъм, който предотвратява движението им по време на употреба. При фиксираните пръти тези механизми се заключват и отключват, така че прътите да могат да се изтеглят до пълната им дължина и да се сгъват за съхранение. Регулируемите походни тояги работят по същия начин, с изключение на това, че заключващите механизми позволяват също така да регулирате дължината на двата или трите свързани сегмента, което ви позволява да регулирате дължината на тоягите, така че да отговарят на вашия ръст, терен и условия. Съществуват 4 основни типа заключващи системи при планинските туристически тояги: външна, вътрешна, хибридна и тип сонда.

Външни

Механизмът се основава на лост, наподобяващ скоба, който ви позволява да регулирате дължината на пръчките бързо и лесно, дори когато носите ръкавици. Външната заключваща система се отличава с висока надеждност и устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия.

Вътрешна

За да заключите прътите с този тип система, просто завъртете двата сегмента един до друг и изберете предпочитаната от вас настройка. Перфектно решение за топлите месеци. Недостатъци: сравнително лесно губи ефективността си, когато често е подложен на неблагоприятни метеорологични условия и се използва в кален терен.

Хибрид

Хибридната заключваща система е компромис между издръжливост, лекота и лекота на използване. Например, тоягите могат да имат външна лостова ключалка на горната част на вала и вътрешна ключалка на долната част на вала.

Тренировъчни пръти тип „сонда

Най-новата система за заключване при трекинг тоягите, която води до отлично съотношение между тегло и лекота на използване. Тоягите тип „сонда“ са изградени с лост и кабел, които позволяват всички части да се сгъват до компактен размер. Това ги прави идеални за навсякъде, където искате ниско тегло и преносимост без усилия.

На какво още да обърнете внимание, когато купувате тояги за туризъм в планината?

Вече знаете как да избирате походни тояги по отношение на дължината, броя на сегментите или използвания материал. Какво още трябва да привлече вниманието ви при избора на това туристическо оборудване?

Дръжка

Най-важният фактор при избора на вида на дръжката на трекинг тоягите не трябва да бъде нейната форма, а материалът, от който е изработена. Най-разпространени са дръжките от пяна, гума, пластмаса и корк. Леките дръжки от пяна и корк са добър вариант. Те осигуряват удобен захват и не абсорбират излишната влага, което е голям плюс при по-топли условия. Дръжките от пяна и каучук ще работят добре за зимни преходи. Каучуковите и пластмасовите дръжки са тежки и абразивни, а при излагане на влага са допълнително хлъзгави, което може да причини дискомфорт и да ви изложи на опасни ситуации. Изберете пръчка с дръжка, наклонена напред под ъгъл от 12-15 градуса, за да осигурите на китките си по-удобна позиция (те ще се уморяват по-малко).

Интегрираната в дръжката лента (примка) също е от значение. Изберете мек модел с опция за регулиране, за да можете свободно да регулирате дължината му според нуждите си, и с възможност за отделянето му (например за измиване, поправка или когато преминавате през много каменист терен и закачането за камък с ръка в примката може да причини нараняване).

Съвети

Повечето трекинг тояги са оборудвани с вилични накрайници (карбид), които са изключително здрави и устойчиви на повреди. При по-евтините модели накрайниците са произведени от стомана. Оптималното решение е да изберете тояги със сменяеми накрайници, за да не се налага да купувате нов чифт тояги, когато се износят.

Кошници

Повечето походни пръти имат подвижни кошници в летни и зимни версии. Последните са по-широки, за да можете да прекосявате ефективно заснежените пътеки.

Трекинг тоягите може да изглеждат като излишна част от туристическата екипировка, но тяхната многостранна употреба не само ви държи стабилни, облекчава натоварването на ставите и гръбначния стълб и прави прехода ви по-удобен, но и улеснява много дейности по пътеката. За някои планински туристи това е чудесен начин за по-бърз и по-ефективен поход, особено когато на гърба ви има 15 или повече килограма тежест. Ако решите да си купите тояги за преходи в планината, избирайте модели от реномирани производители: Black Diamond, LEKI, GABEL, Fizan, Viking, La Sportiva, Komperdell, CampuS или Masters. В Sportano.bg ще намерите висококачествени походни пръти и аксесоари за туристически щеки. Не забравяйте да изберете модел с подходяща дължина, за да можете да използвате правилната техника на ходене и да се възползвате от всички предимства, които предоставя опората на прътите за планинско ходене.

Polecane produkty