Кои обувки за колоездене да изберете? Препоръчителни обувки за колоездене за MTB, трекинг и други велосипеди

Sebastian Dzuła 23.09.2022

Ако искате да получите максимално удоволствие от карането, независимо от нивото си, изберете правилните обувки за колоездене. Предлагаме кои са най-добрите обувки за MTB колоездене, с какво се отличават моделите за шосейно колоездене и кога си струва да изберете версия със система SPD?

Обувки за колоездене: защо да избирате специализирани обувки за колоездене?

Всяка колоездачна дисциплина се отличава с различен стил на каране в зависимост от степента на сложност, вида на маршрута или степента на интензивност на карането. Шосейните колоездачи и страстните любители на крос-кънтри колоезденето се нуждаят от съвсем различни обувки, отколкото любителите на колоезденето през уикенда. За шосейно и MTB колоездене обувките със система SPD могат да бъдат отличен избор. Такива модели позволяват отлично предаване на енергията към педалите и гарантират, че краката няма да се плъзнат по време на интензивно изкачване. За каране в града, когато често се налага да слизате от велосипеда или да спирате на светофари, обувките с щипка могат да бъдат неудобни.

Кои обувки за колоездене? Принципи за избор на обувки за типа велосипед

На първо място, обувките за колоездене трябва да пасват на структурата на стъпалото на колоездача. Ако при първото поставяне на гумите усетите натиск или друг дискомфорт, не забравяйте, че това усещане ще се засилва с карането. В резултат на това може да не успеете да завършите тренировката или пътуването си и да рискувате допълнително да нараните стъпалото, глезена или колянната става.

Независимо от нивото ви на колоездене, обувките с твърда подметка са от съществено значение за колоезденето. Ето защо, когато избирате обувки за колоездене, обърнете внимание на индекса на твърдост. Колкото по-висока е тя, толкова по-малко ще се огъва подметката. Такива обувки осигуряват правилна позиция на стъпалата и работа на мускулите, а положените усилия се превръщат в ефективност на педалирането. Допълнителните параметри на обувките, като например твърдостта на подметката, вида на системата за захващане SPD, дебелината на горната част и вида на материала, зависят от вида на колоездачната дисциплина и нивото на колоездене.

Обувки за велосипед MTB

За планинско колоездене по труден терен са ви необходими обувки, които могат да се справят с очакванията за динамично променящи се условия. Изборът на обувки зависи от вида на маршрута и стила на каране. Ако се занимавате предимно със спортни пътувания, е препоръчително да изберете обувки за колоездене с твърда подметка и по-дебела горна част, които са идеални за туризъм. Обувки с допълнително подсилена пета, като ION Rascal Select Boa, биха били добър избор. За предизвикателните пътеки препоръчваме здрави обувки, които осигуряват подходящо сцепление на всякакви терени. Обувките Northwave Spider Plus 3 заслужават специално споменаване.

Правилната стабилност и комфорт са гарантирани от топлинно запечатани вътрешни подсилвания и подметка, изработена по технологията Michelin X. Променливите метеорологични условия по планинските пътеки изискват да се използват обувки, изработени от бързосъхнещ материал. Заслужават внимание мъжките обувки за колоездене Giro Chamber II, които имат горна част от микрофибър за ефективно отвеждане на влагата.

За напреднало спортно каране в планината са предназначени плътно прилепнали към крака обувки, обикновено изработени от лек материал. Тези обувки осигуряват отличен контрол и сцепление по време на интензивно спускане. Особено препоръчваме Northwave Rebel 3, чиято горна част е с модерна конструкция Biomap unibody. За да сте сигурни, че обувките ви ще се справят с работата по време на каране, дори и при най-интензивните спускания и изкачвания, изберете обувки със система SPD. За високоефективно каране на МТБ добре ще се справят обувките Shimano SH-XC902 с патентованата закопчалка BOA Fit System L6, която позволява обувката да приляга точно към крака.

Обувки за кросов велосипед

Велосипедите за крос често се използват за пътувания извън града през уикенда или за тренировки за развлечение. Ако често слизате от велосипеда или ходите пеша по време на обиколка, задължително изберете модел с подметка, подходяща за ходене. Тя не трябва да е възможно най-твърда. Обувките за крос байк със система за закрепване SPD осигуряват стабилно каране и предпазват от изплъзване от педалите. Добър избор би бил моделът Northwave Rockit с гумена подметка и SPD блок система. Освен това приложеното подсилване на петата ще повлияе на комфорта, особено по време на целодневни екскурзии. За жените препоръчваме дамската обувка за колоездене Giro Gauge, която се отличава с ефективна система за вентилация, благодарение на използването на екструдирана EVA стелка. Интересният дизайн и универсалната употреба ги правят отличен избор за крос-кънтри колоездене.

Обувки за шосеен велосипед

За шосейно колоездене най-подходящи са леките обувки с усъвършенствана система SPD, която гарантира отлично усещане и контрол на педалите. Степента на твърдост на шосейните обувки трябва да бъде съобразена с нивото и опита на колоездача. Този параметър се определя по 10-степенна скала, като най-високата стойност описва най-твърдия модел. Ако не сте сигурни кои обувки ще са най-подходящи за вас, започнете със средно твърди модели (по скалата до 7). Обувките за шосейни пътища са проектирани така, че да осигуряват възможно най-добро представяне и комфорт при въртене на педалите на дълги разстояния, поради което се характеризират с напълно гладка повърхност.

Ако търсите подходящите обувки за шосе, разгледайте модела Mavic Tretry Cosmic Elite SL. Закопчаването с велкро и модерната система BOA® Fit System IP1 гарантират стабилна позиция на крака, дори по време на дълги и интензивни обиколки. Обувките за шосейно колоездене трябва да се характеризират с издръжлива и лека подметка, изработена от висококачествени материали. Обувките Mavic Tretry Cosmic Ultimate III ще отговорят на очакванията и на най-взискателните колоездачи. Благодарение на карбоновата подметка обувките са леки и се отличават с дълъг експлоатационен живот.

Кои обувки за зимно колоездене?

Ако искате да се наслаждавате на колоезденето извън сезона, независимо от метеорологичните условия, ще ви трябват специални обувки. Особено през зимата обувките за колоездене трябва да са водоустойчиви, а материалът да е по-малко дишащ от стандартните модели. За по-студени пътувания отличен избор са обувките Northwave Celsius XC ARC. GTX. Моделът има горна част с модерна конструкция, която осигурява подходяща изолация, а подметката от въглеродни влакна гарантира надеждно сцепление и контрол при всякакви условия. За каране през есенните и зимните дни обувките за колоездене Northwave Magma XC ще бъдат идеални. Външният слой Lasting Board Thermal Shield заедно със стелката Arctic 4Layer образуват цялостна система, която ефективно изолира от студа.

Протектори за велосипедни обувки

Ако търсите алтернатива на обувките за колоездене за по-студените дни, разгледайте протекторите за обувки за колоездене. Те осигуряват отлична защита срещу студа и ви позволяват да карате удобно през есента и зимата. Протекторите Alè Rain 2.0 са изработени от лек и издръжлив материал Antipioggia garzato, който заедно с външен слой от полиуретаново покритие ефективно изолира от студ и влага.

Моделът POC Thermal Bootie е изработен от водоустойчив материал, а издръжливата пластмасова подметка гарантира устойчивост на износване и повреда. Вътрешният материал е покрит с пух, което прави карането с тези протектори много удобно.

Ако търсите подходящи обувки за велосипеда си, разгледайте богатата оферта на спортния магазин Sportano.pl. Подготвили сме най-добрите модели за всички любители на колоезденето, независимо от нивото им на опит. Нашият екип от експерти с удоволствие ще ви помогне да изберете най-добрите обувки за колоездене.

Polecane produkty