Къмпингуване за начинаещи. Какво да вземем от палатката?

Sylwia Stwora-Petela 03.10.2022 ( 04.10.2022 )

Къмпингуването ви позволява да прекарате свободното си време на открито, да преживеете незабравими приключения и да спите на палатка сред горската природа. Никога преди не сте били на къмпинг, но искате да изпитате очарованието на тази форма на отдих? В нашето ръководство – къмпинг за начинаещи, ще намерите списък с най-важните неща за разходка на открито и съвети за подготовка на пътуването ви на палатка.

Как се подготвяте за къмпинг?

Преди да започнете да опаковате раницата, палатката, дрехите, провизиите и другите аксесоари за къмпинг, определете къде конкретно искате да отидете – в коя част на страната, в коя местност (гора, езеро и т.н.), с какво възнамерявате да стигнете дотам и колко дълго трябва да е пътуването извън града. Местоположението, транспортът и продължителността на престоя ви оказват голямо влияние върху това какво трябва да включите в багажа си и какви формалности може да се наложи да уредите, за да не се появят неочаквани пречки пред почивката ви. Ако можете да стигнете до местоназначението си с автомобил/камион, на практика сте ограничени само от пространството в автомобила си. Въпреки това, когато ви предстои туристическо пътуване с раница на гърба, си струва да подходите разумно към размера на екипировката си и да изберете само наистина необходимите елементи, така че излишното тегло да не затрудни или дори да направи невъзможно достигането на дестинацията ви, например в планината. От значение е и колко души ще къмпингуват и кое време на годината ще е по това време. Ще опаковате различно за еднодневно къмпингуване с деца през лятото и за няколкодневно къмпингуване на палатка с приятели през късната есен.

Най-доброто място за къмпингуване е например сенчеста поляна или място, отдалечено от домакинствата (за да се избегнат посещения от случайни посетители). Изберете равна тревиста площ, без камъни, клони, иглички и корени, които могат да повредят палатката ви или да ви причинят неудобство по време на спане. Разпъвайте палатката си само на определените за това места или там, където можете да останете с разрешението на собственика на земята.

Какво да вземем на къмпинг, за да спим в него?

Палатката е задължителна част от списъка за всяко къмпингуване. Тя е място за почивка след тежък ден на преходи и е убежище от лошото време или неканени гости (насекоми или горски животни). През летните месеци можете да изберете да спите в хамак. В този случай е добре да се снабдите и с непромокаем брезент с въжета за привързване (т.нар. бивачен чаршаф или брезент), който, окачен над хамака, осигурява допълнителна защита от валежи. Любителите на оцеляването или на бушкрафта го използват като алтернатива на палатката.

Палатка

Регулирайте размера на къмпинг палатката според броя на хората, които искат да спят в нея, количеството багаж и начина, по който пътувате (с кола или пеша). Ако отивате на къмпинг с кола, теглото и размерът на палатката няма да са предизвикателство. За семейно къмпингуване ще бъде полезен специализиран модел за много хора, например с две отделения, за да могат родителите и децата да разполагат с отделни стаи, както и с голямо и просторно преддверие и отделна зона за кухнята. Когато сте избрали едно или повече места за къмпингуване и се придвижвате пеша или с велосипед, изберете по-малка и по-лека палатка тип „иглу“ за 2 или 3 души, която се побира в раница или може да се закачи.

Когато избирате палатка, обърнете внимание на материала – по-специално мушамата и подът трябва да са устойчиви на влага и вода (водоустойчиви до поне 1 500-2 000 мм воден стълб), на огън, както и на износване и разкъсване. Важни са също вентилационните отвори, които осигуряват подходяща циркулация на въздуха и отвеждане на влагата, или броят на входовете (два входа са полезни, ако има повече туристи). Цветът на палатката също е важен – изберете приглушени цветове като каки, тъмнозелено или маслиненозелено, за да не се откроява и да не привлича животни, насекоми или други посетители.

В Sportano ще намерите широка гама от палатки за къмпинг и трекинг – от 1 до 8-местни палатки – от водещи производители на къмпинг оборудване като: High Peak, Jack Wolfskin, Thule, AVID Carp, Carp Spirit, Coleman, Delphin или Easy Camp.

Комплект за спане

В допълнение към палатката, комфортът и топлинната защита са гарантирани от спален комплект, състоящ се от:

  • спален чувал или туристическа завивка;
  • спален чувал или туристическа завивка; – самонадуваща се постелка/матрак/подложка за спане;
  • възглавница от пяна или надуваема възглавница за пътуване.

Изберете спален чувал според сезона, в който къмпингувате. В по-топлите периоди лек летен модел или т.нар. плик, който може да действа като завивка (просто го разкопчайте), ще бъде добър вариант. Оптималният комфорт, независимо дали спите на палатка през преходния период или през по-хладното лято, ще бъде осигурен от трисезонен спален чувал (напр. тип мумия). Изборът на спален чувал се влияе и от климата – във влажни райони е най-добре да се използва синтетичен вариант, докато в сухи или студени условия си струва да се избере модел с пух.

Самонадуващата се постелка, матрак или дюшек ще послужат като изолационен слой. Като поставите спален чувал върху него, ще се предпазите от изстудяване и ще увеличите комфорта при лежане върху неравна земя.

Храна на къмпинг – основен комплект за приготвяне на храна

Когато отидете на къмпинг, приготвянето на храна не би трябвало да е голямо предизвикателство, тъй като повечето от тези обекти предлагат обща кухня или са разположени в близост до хранителни магазини. Барбекюто е опция, както и туристически хладилник (за замразени касети в хладилника – версия за уикенда, или за електричество – свързан към акумулатор на автомобил, например), който ще ви позволи да вземете със себе си прясна храна вместо консервирана. Ако обаче решите да лагерувате далеч от цивилизацията, ще имате нужда предимно от пътническа готварска печка и картуш за варене на вода за кафе/чай или замразена пътническа храна. Комплектът туристически съдове и прибори за хранене е незаменим.

Туристическа готварска печка и картуш

Можете да избирате измежду различни модели туристически котлони, включително модели с една или две горелки, които изискват връзка с газов патрон, модели с горелка и пиезогориво, на твърдо гориво, електрически или само с газова горелка (подходящи за кратки пътувания и когато разполагате с ограничено пространство в раницата). Картушът, т.е. контейнерът, напълнен с газ, може да бъде с винт, с разширителна връзка или патрон.

Комплект тенджери и прибори за хранене

Най-добрият избор за къмпинг са туристическите прибори за многократна употреба, които освен че са издръжливи, тежат много малко. Можете да изберете комплект лъжица-вилица или комплект „3 в 1“, който се състои от лъжица, вилица и нож. Полезни са купа, чаша за пътуване с вместимост 1 литър, в която да се вари вода на огън или на котлона, ако е необходимо, както и тиган (например с диаметър 22 см) и тенджера или казан.

Приспособления за къмпинг. Списък на основните елементи

За да е пълен горният списък с основни принадлежности за къмпинг, включете в него и такива неща като:

  • документи и портфейл;
  • туристическа светлина/челник с резервни батерии;
  • GPS навигация;
  • туристическа карта
  • захранваща банка;
  • зарядно устройство за телефон;
  • многофункционален джобен нож (мултифункционален инструмент);
  • Аптечка за първа помощ, включваща: набор от лепенки и бинтове, стерилни превръзки, дезинфектанти, фолио NRC (термопокривало), болкоуспокояващи, средства срещу диария и повръщане, репеленти срещу кърлежи и комари, пинсети, ножици, латексови ръкавици,
  • пътна чанта за тоалетни принадлежности;
  • бързосъхнеща кърпа от микрофибър;
  • туристически душ;
  • запалки/запалки/пиле;
  • туристически филтър за вода или таблетки за пречистване на вода;
  • въже от паракорд – то може да се използва например като въже за сушене на пране или за закрепване на туристически душ;
  • наметало;
  • торбички за боклук (полезни не само за почистване, но и за мокри или мръсни дрехи или за предпазване на съдържанието на раницата от намокряне).

Организирането на първото къмпингуване в живота ви може да отнеме много време, но със сигурност ще бъде много забавно и страхотно преживяване, което ще ви позволи да бъдете още по-добре подготвени за различни ситуации с всяко спане в палатка. Преди пътуването си запишете списък с необходимото оборудване, аксесоари и приспособления за къмпинг на лист хартия, в мобилно приложение със списък със задачи или в таблица в Excel, за да опаковате съответно. Не забравяйте да се уверите, че мястото, на което искате да лагерувате, е подходящо за това. Ако сте намерили идеалното място за палатков лагер и то се намира на частна земя или в държавен офис/институция, свържете се с управителя, за да получите съответното разрешение.

Polecane produkty