Карате кимоно – как да изберем правилния размер, какво да търсим, когато купуваме карате облекло?

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Изборът на подходящо кимоно за карате е от решаващо значение за максимална ефективност и комфорт по време на тренировки и състезания. Това не е само въпрос на стил, а преди всичко на функционалност. Добре подбраното облекло ще ви позволи да се съсредоточите върху усъвършенстването на уменията си, без да изпитвате излишен дискомфорт. В това ръководство ще научите как да изберете перфектното кимоно за карате, което да ви придружава на татамито и да ви позволи да изпълнявате правилно техниките и движенията, характерни за това японско бойно изкуство.

Кимоно или ги, или как е правилното име на екипировката за карате? 

Облеклото, което се носи по време на тренировките по карате в Полша, обикновено се нарича кимоно, което не е съвсем правилно, тъй като кимоното обикновено се свързва с традиционното японско облекло, носено ежедневно или по специални поводи. В международен план облеклото за това бойно изкуство се нарича „karate-gi“ (полският еквивалент на „karatega“) или „gi“, което на японски означава тренировъчно облекло. Пълното наименование е „karate dogi“ („dō“ – път, пътека; „gi“ – облекло). Това подчертава, че екипировката придружава обучението по пътя на развитието и усъвършенстването в карате. 

От какво се състои кимоното за карате? 

Карате ги обикновено са бели памучни униформи, състоящи се от: 

  • якета („бележки“, т.е. горна униформа); 
  • панталони („zubon“),  
  • колан, или „оби“, в цвят, съответстващ на класа на ездача. 

Яке 

Якето или блейзърът, които при завързване образуват V-образна форма на нивото на гърдите, трябва да са достатъчно дълги, за да осигурят достатъчно материал под колана, за да се намали рискът той да се извие нагоре, и достатъчно широки, за да гарантират неограничена свобода при нанасяне на удари, завъртания или усуквания. Маншетите на ръкавите трябва да завършват преди или на нивото на китката. Те не трябва да покриват ръката. По традиция лявата страна на якето трябва да е отгоре, така че предната част на ръкава да минава от горния ляв ъгъл до долния десен ъгъл.

Панталони 

Поради големия брой удари и разнообразието от позиции, кройката на панталоните за карате трябва да позволява максимална работа на краката. Обикновено те имат по-широка конструкция и клин на нивото на слабините. Панталоните за карате трябва да завършват точно над стъпалата. Избягвайте модели, чиито маншети се допират до земята, за да се предотврати спъване, например. Повечето класически „зубони“ са снабдени с шнур на нивото на талията за прецизно прилягане.  

Колан 

В противен случай „оби“ трябва да е достатъчно дълго, за да можете да го увиете два пъти около кръста си, а когато е завързано, краищата му трябва да висят отпред на нивото на долната част на сакото ви. Прекалено дългият и недобре завързан колан ще попречи на правилното изпълнение на техниките и може да доведе до наранявания, например на окото. В карате имаме следните колани: бял (за начинаещи), оранжев, син, жълт, зелен, кафяв (за напреднали) и черен (за майстори).  

Карате кимоно: какво да търсите при покупка? 

Преди да изберете конкретна жилетка, е добре първо да видите с какво са облечени другите ученици в карате клуба, който искате да посещавате, и да поговорите с инструктора, за да разберете дали има някакви специфични изисквания за кимоно. От гледна точка на най-важните параметри, които трябва да се вземат предвид при избора на карате ги, това са:

  • материал – кимоната обикновено са изработени от приятен на допир и лек памук или в комбинация с издръжлив, еластичен полиестер. Допълнителните подсилвания в областите, които са най-податливи на механични повреди, включително разкъсвания или протривания, като например двойни подгъви на маншетите на ръкавите и крачолите или подсилвания в областта на разкрача, са добро решение; 
  • дебелина и тегло на плата – Дебелината на тъканта се отразява на теглото на кимоното, което обикновено е между 6 и 14 унции (170-400 г). Грамажът влияе върху издръжливостта и здравината на дрехата, но също така определя и нейното тегло. За деца се препоръчват модели с тегло 6-8 унции, а за начинаещи (младежи и възрастни) – например 10-12 унции; 
  • разнообразие от карате – В зависимост от стила на карате съществуват например gi do карате киокушин с ръкави ¾ и панталони с клин и крачоли, завършващи зад глезена, или кимоно за кумите, лек и със свободна, падаща кройка.  

При избора на подходящо облекло за карате е важно да се вземе предвид и производителят. Изберете уважавани марки като: adidas, Mizuno или Overlord, доверие от страна на други практикуващи карате. 

Как да избера размера на карате кимоното си? 

Избор на подходящ размер карате кимона е важно да се осигури комфорт и свобода на движенията по време на тренировки и състезания. Важен фактор е вашият ръст. Кимоното трябва да е достатъчно дълго, за да покрива цялото ви тяло, но да не пречи на движенията ви. Измерете гърдите си в най-широката точка. Уверете се, че кимоното ще бъде достатъчно широко, така че материята да не ограничава движенията. След това измерете обиколката на талията си, за да определите какъв размер панталони ще ви е най-подходящ. Те не трябва да са твърде хлабави или твърде тесни около талията, за да не паднат случайно или да се усучат, или да причинят дискомфорт от прекомерен натиск върху корема. Сравнете телесните си размери с таблицата с размери на избрания от вас продукт. Не забравяйте, че размерите могат да варират в зависимост от марката и модела на кимоното. Струва си да се спомене, че памукът може да се свие при често пране, затова е препоръчително да изберете кимоно с размер по-голям (5-10 см), отколкото показват вашите мерки. Освен това кимоната могат да имат различни кройки, например: традиционна или вталена. Изберете кройката, която най-добре отговаря на вашия стил и предпочитания. 

Когато подбирате кимоно за карате, уверете се, че то е достатъчно удобно, за да можете да се движите свободно в различни позиции. Например, когато ритате, правилно прилепналият панталон не трябва да предизвиква ограничения в областта на бедрата или слабините. И обратното, добре прилягащото яке няма да се навива или да ограничава движенията. 

Ако сте начинаещ или се съмнявате в избора си на размер, попитайте инструктора си по карате за съвет. Можете също така да се консултирате с експертите на Sportano.pl – онлайн или по време на посещение в стационарен магазин във Варшава.  

Как се грижите за карате-ги? 

За да може кимоното ви да ви служи възможно най-дълго, е важно да го перете, сушите и съхранявате правилно. Важно е да изперете вашето карате-ги възможно най-скоро след тежка тренировка. Избягвайте да оставяте екипировката навита на руло и влажна в чантата, за да предотвратите изкривяването ѝ или появата на неприятни миризми. Изперете кимоното си съгласно инструкциите на производителя. Обикновено се препоръчва да обърнете ги наобратно и да го изперете в студена или хладка вода (при 30-40 градуса по Целзий). Това ще помогне за предотвратяване на свиването. Ако е възможно, използвайте органичен или лек перилен препарат. Избягвайте белина, оцет или сода бикарбонат, за да предотвратите загубата на цвят. Изсушете кимоното на проветриво място. Не го сушете в сушилня, тъй като това може да доведе до свиване и деформиране на тъканта и загуба на здравината ѝ. Съхранявайте ги на сухо място, окачени на закачалка, за да намалите риска от трудно гладещи се гънки. Когато подготвяте кимоното си за тренировка, опитайте да го сгънете по шевовете или леко да го навиете. 

Polecane produkty