Как да изберете правилните обувки за бягане на асфалт?

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Бягането по твърди повърхности е популярен начин за поддържане на добра форма и забавление на открито. Ключът към максимален комфорт, ефективност и защита на ставите при тренировки в града са подходящите обувки за бягане на асфалт. В това ръководство ще научите защо омекотяването и дишането са важни фактори при обувките за бягане на твърда настилка, ролята на междинната подметка и вътрешната подметка и как обувките за бягане на открито се различават от тези за тренировки на асфалт. 

Обувки за бягане Tarmac – характеристики 

Обувки за бягане по твърди повърхности са разработени специално за нуждите на бегачите, които предпочитат да тренират на асфалт, бетон, паваж, силно уплътнена земя или друг твърд терен. Тяхната основна цел е да осигурят възможно най-добрата защита на ставите и мускулите, омекотяване, стабилност и комфорт, така че да можете да тренирате или да се състезавате за житейски рекорди в уличното бягане в комфорт и безопасност. Обувките за бягане на твърда настилка се отличават с минималистичен дизайн, обикновено с права подметка с високо сцепление върху по-равни и равни терени и с висока степен на омекотяване, за да се абсорбира шокът, който се получава, когато краката се ударят в твърдата настилка. Освен това обувката може да има подметка с форма на люлка, която се адаптира към движенията на крака на бегача, подплатена пета за по-добра стабилност на стъпалото и гумена подметка, предназначена да предпазва пръстите на краката от удари върху твърди повърхности. 

Обувки за бягане по асфалт и за пътеки – каква е разликата? 

Обувки за бягане по асфалт и обувки за бягане на открито (напр. горски пътеки, планински пътеки) се различават по конструкция и функционалност, тъй като трябва да отговарят на изискванията, характерни за съответния вид настилка. Основните разлики между тези видове обувки за бягане: 

  • Протектор – обувките за бягане за твърди повърхности са с по-гладък протектор, докато обувките за ски бягане имат подметка с агресивен протектор с множество канали с различна ширина и дълбочина, което осигурява по-добро сцепление с неравен и кален терен; 
  • Амортизация – Обувките за бягане на асфалт са с по-добра омекотяваща сила поради факта, че твърдата повърхност генерира по-голяма сила на удара, която може да навреди на стъпалата, коленете и глезените. Обувките за бягане извън пътя също имат омекотяване, но то е по-ниско, тъй като неравният терен естествено абсорбира удара; 
  • стабилизация – Бягането извън пътя често изисква по-голяма стабилност поради многото неравности, камъни, корени и други препятствия, които трябва да се преодоляват по време на бягането. Ето защо обувките за бягане за тези, които предпочитат горски или планински терени, обикновено предлагат по-добра опора на свода и допълнителни стабилизиращи елементи, като например гумени подсилвания в областта на пръстите, за да се предпазят от удари например в скали, камъни или корени; 
  • материал – Обувките за бягане Tarmac са изработени от дишащи и леки материали, които насърчават скоростта и отзивчивостта. От друга страна, обувките за бягане на пътека трябва да се справят с голямо разнообразие от повърхности и препятствия, затова за подметките се използват издръжливи каучукови смеси, а горната част е изработена от по-твърди и устойчиви на повреди материали; 
  • водоустойчив – обувките за бягане на открито обикновено имат специални мембрани, които осигуряват защита срещу вода и влага (напр.. Gore-Tex®) За сметка на по-слабата дишаемост. Освен това те са произведени от бързосъхнещи материали за максимален комфорт. Обувките за тренировки по градско бягане не се нуждаят от мембрани или други технологии, които да ги направят по-устойчиви на взискателни метеорологични условия. 

На какво да обърнете внимание, когато избирате обувки за бягане за твърди повърхности? 

Асфалтът няма естествена абсорбция на ударите, така че когато бягате, краката ви са изложени на значителни сили на удара, които могат да окажат отрицателно въздействие върху ставите и мускулите ви. За да се избегнат подобни ситуации и да се предпазят стъпалата, глезените и коленните стави от прекомерно натоварване, обувките за бягане на твърда повърхност трябва да осигуряват подходящо ниво на амортизация. Това обаче не е единственият определящ фактор за добрите обувки за бягане за този тип терен. Подметката и междинната подметка също са важни, както и материалът на горната част на обувките.

Амортизация 

Вече споменахме, че без омекотяване редовните тренировки ще причиняват болка и ще излагат стъпалата, глезените и коленете ви на риск от различни наранявания или травми. Това е особено вярно, ако сте начинаещ бегач, ако сте с наднормено тегло, ако се завръщате след дълга почивка или ако сте склонни да се приземявате тежко с крака поради неправилна техника на бягане. Подходящ омекотяване на асфалтови обувки за бягане може да ви помогне да поддържате по-голяма стабилност и равновесие по време на бягане. Това ви позволява да се движите по-ефективно и да подобрите представянето си, тъй като не губите енергия за абсорбиране на прекомерни сътресения. Освен това повишената гъвкавост ще подобри комфорта по време на дълги тренировки за бягане. В зависимост от личните ви предпочитания по отношение на нивото на омекотяване, биомеханиката на стъпалото и техниката на бягане, можете да изберете повече или по-малко капка, т.е. разликата между дебелината на подметката в областта на петата и в предната част на стъпалото (дава се в мм). Ако сте бегач, който предпочита удара с петата, изберете по-висок капкомер, и обратно, ако бягате на средното стъпало или на предната част на крака, нисък или дори нулев капкомер би бил по-полезен. 

Една от по-новите форми на омекотяване се предлага от марката Saucony. Амортизация PWRRUN се отличава със своята отзивчивост и мекота, така че ще се справите добре с всяко твърдо приземяване на всякаква повърхност. Марка Under Armour предлага омекотяване UA HOVR™, която допълнително връща енергията при контакт на стъпалото с повърхността, което ви позволява да бягате по-ефективно и ефикасно. От друга страна, в асфалтовите обувки за бягане от Nike лек и издръжлив амортисьор Zoom Air, което освен че абсорбира ударите, позволява по-добро усещане за земята и осигурява висока опора при бърза смяна на посоката. 

Подметка 

Добрите обувки за бягане на асфалт имат различни шарки на протектора или контурни канали, които помагат за по-добро сцепление с твърда почва. Високото ниво на сцепление е от решаващо значение за осигуряване на висока стабилност и уверена крачка при бягане. Подметката на обувките за бягане на асфалт, бетон или паваж трябва да е изработена от устойчиви на износване материали. Добър избор би бил висококачествен каучук, който е допълнително устойчив на UV лъчи и атмосферни условия.  

Друг важен аспект е гъвкавостта, която ще му позволи да се адаптира към движението на крака по време на бягане. Гъвкавата подметка позволява на стъпалото да се огъва и сгъва по естествен начин, което подобрява комфорта и ефективността на бягането. В същото време тя трябва да е достатъчно твърда, за да осигурява стабилност и защита срещу прекомерно движение на стъпалото. Стабилната, но лека и гъвкава подметка ще ви позволи да бягате с въпросните обувки в продължение на няколко сезона, което осигурява на обувките максимална дълготрайност.  

Например, марката Salomon в асфалтовите си обувки за бягане добавя 3D Advanced Chassis™ – технология за подобряване на стабилността благодарение на специалната конструкция на рамката на подметката. Предната част на обувката е мека и гъвкава, докато областта на глезена тук е допълнително подсилена. Докато Nike използва напр.. Вафлени бутала – противоплъзгаща се подметка с гофриран дизайн (специални панели са разположени на стратегически места), която подобрява усещането за земята.

Междинна подметка 

Междинната подметка в обувките за бегачи, които предпочитат твърда почва, трябва да е добре оформена, за да гарантира на крака адекватна опора, и да е пружинираща за по-добра стабилност и по-малко умора, особено по време на дълги бягания. Тя може да бъде изработена от EVA или PU пяна (полиуретан). И двата материала са леки, издръжливи и осигуряват подходяща омекотяваща сила.  

Стабилността е важен аспект на обувките за бягане на твърди повърхности, поради което много модели обувки за бягане предлагат допълнителна опора за свода на стъпалото и странична стабилизация, за да се гарантира, че стъпалото е правилно позиционирано при бягане. Това помага за баланса и намалява риска от нараняване, например при прекомерно усукване. Например, марката Asics използва технологии Trusstic, SalomonEndoFit™, a New Balance – FreshFoam

Дишане 

Бягането по твърди повърхности може да доведе до по-силно изпотяване на краката, поради което обувките за бягане на асфалт или бетон са изработени от дишащи материали за висока проветривост. Това води до по-добро проветряване на краката и намаляване на влагата, което в крайна сметка допринася за по-голям комфорт при бягане. Най-често горната част на обувката е изработена от дишаща, тънка мрежа, така че дори в много горещи дни краката да останат сухи и хладни. 

Как да определя размера на обувките си за бягане с асфалт? 

За да определите правилно размера на мъжките и дамските обувки за бягане на асфалт, е важно да започнете с измерване на двата крака. Това се отнася не само за хората, които купуват първия си чифт обувки за бягане, но и за бегачите, които сменят настоящия си модел с нов. Това се дължи на промените, които могат да настъпят в самото стъпало с течение на времето, както и на факта, че продуктите на различните производители могат да имат различни размери.  

За да измерите дължината на стъпалото си, ще ви трябват шивашки метър, лист хартия и химикал/молив. Застанете със стъпалата си върху листа хартия, като опирате петите си в стената. Очертайте двата си крака и измерете разстоянието между петата и върха на най-дългия си пръст. Сравнете резултата с таблицата с размери на избраната от вас марка.  

Когато пробвате даден модел, не забравяйте да го направите в края на деня или след дълга разходка – тогава краката ви ще са леко подути (както при бягане), което позволява по-точното им прилягане. Опитайте се да пробвате обувките за бягане върху чорапите, с които възнамерявате да тренирате.Тъй като при някои хора единият крак е по-голям, пробвайте и двете обувки и намерете чифта, който пасва на по-големия ви крак. Ако носите специални ортопедични обувки, като например ортопедични стелки, вземете ги под внимание, когато ги пробвате.

Уверете се, че в зоната на пръстите на краката ви има достатъчно разстояние – трябва да можете да движите свободно пръстите си (така ще избегнете появата на мехури или загуба на нокти, например). Широчината на обувките за бягане трябва да е плътно прилепнала, но да позволява известно пространство за движение на стъпалата, без да ги трие или притиска. Обърнете внимание и на прилягането около петата, за да предотвратите движението на обувката нагоре и надолу. 

Независимо дали тепърва започвате да бягате по твърди повърхности, или вече имате опит в полумаратони или маратони, правилният дамски и мъжки обувки за бягане на асфалт можете да намерите на адрес Sportano.bg. В нашия асортимент за бегачи сме събрали различни модели с иновативни технологии по отношение на омекотяването, стабилизирането или конструкцията на горната част, междинната подметка и подметката от марки като: Mizuno, Nike, Saucony, New Balance, Brooks, HOKA или On Running.  

Polecane produkty