Как да изберем калници за планински велосипед, шосеен велосипед, кросов велосипед или велосипед за чакъл?

Sylwia Stwora-Petela 01.03.2024

Калниците за велосипеди са ключова стъпка в поддържането на комфорта и защитата на велосипеда ви от замърсяване при каране в дъжд и кал. Шосеен велосипед, планински велосипед, кросов велосипед или велосипед за чакъл – за всеки от тях може да са необходими малко по-различни калници, като се вземат предвид спецификите на вашето каране и условията, в които ще използвате своя велосипед. Калниците също така трябва да съответстват напълно на диаметъра и ширината на гумите ви, за да осигурят оптимална защита в трудни условия. С нашите съвети ще намерите най-добрите калници за велосипед, които отговарят на вашите нужди и стил на каране.

Калници за велосипеди – основни характеристики

Основната цел на калниците е да осигурят защита от кал, вода и други замърсявания, които могат да бъдат разпръснати от въртящите се колела при каране в дъжд или на мокри повърхности. Те предпазват велосипедиста и дрехите му от мръсотия и влага, което може значително да подобри комфорта на каране и да улесни поддържането на чистотата както на велосипеда, така и на дрехите. Те могат да направят пътуването в дъжд или по мокър път по-приятно и да позволят на велосипедиста да се концентрира върху въртенето на педалите, вместо да избягва мръсотията и влагата.

Калниците за велосипеди предпазват движещите се части на велосипеда, като веригата или дерайльора, от замърсяване и повреди (например камъни), което може да спомогне за удължаване на техния живот. Това също така намалява честотата на почистване и поддръжка на велосипеда.

Пълни или частични калници? Видове калници за велосипеди

На първо място, крилата за велосипеди се делят на пълни и непълни.. Твърди калници за велосипеди покриват до половината от колелото, като по този начин осигуряват отлична защита от суровите условия. Те са чест избор за градски и туристически велосипеди, но могат да бъдат открити и монтирани върху MTB или шосейни велосипеди за любителско каране.

Частични калници за велосипеди са по-леки и по-къси от масивните версии, което може да е от полза за тези, които се интересуват от минимизиране на теглото на велосипеда. Те предпазват от частично пръскане на дрехите и велосипеда с вода или кал. Често са по-лесни за монтиране и демонтиране от пълните калници, което може да е полезно, ако трябва бързо да демонтирате или монтирате тази част от оборудването на вашия едноколесен велосипед. Частичните калници най-често се монтират на кросови и планински велосипеди, както и за спортно каране на шосейни велосипедич. Те помагат да се предпазят велосипедът и ездачът от замърсяване при неблагоприятни условия, като същевременно не увеличават значително теглото на едноколесния велосипед.

В допълнение към основното разделение, калниците за велосипеди се класифицират и според:

  • материал, използван за производството – Разграничават се алуминиеви калници, стоманени калници, карбонови калници и пластмасови калници (напр. полиетилен). Пластмасовите калници са леки, евтини и лесни за производство. Често те са и гъвкави, което позволява по-добро прилягане към различни видове велосипеди и гуми. Недостатъци: те могат лесно да се напукат или деформират при по-силен удар. Калниците, изработени от алуминий, са здрави и устойчиви на корозия, което ги прави отличен избор за планински велосипеди и други едноколесни, използвани в тежки условия. Композитните материали съчетават предимствата на различни материали, като например здравината на алуминия с лекотата на пластмасата. Производството им може да бъде сравнително евтино, но в същото време те са здрави и леки. Калниците от въглеродни влакна са изключително леки и много здрави, но и скъпи. Те осигуряват отлична защита от кал и вода с минимално увеличаване на теглото на велосипеда, което се оценява от шосейните колоездачи;
  • метод на инсталиране – са налични фиксирани калници към специални точки на рамката/вилката. Тези модели са здрави и предлагат голяма стабилност. Вторият вариант е бързо монтиращи се калници (щракване или дръжка), които позволяват монтирането и демонтирането им без инструменти. Това е удобно решение, което позволява калниците да се свалят лесно, когато е необходимо, например при каране в сухи условия. Друга възможност е калници тип „ass savers, които се монтират зад седлото или към долната тръба на рамката (отпред) с помощта на специални куки или щипки. Те са идеални за тези, които търсят лек, преносим и по-прост вариант. Особено подходящи са за шосейни велосипеди и велосипеди за чакъл, при които пълноразмерните калници могат да се окажат тромави или непрактични. След като карането приключи, те могат бързо да се сгънат и да се приберат в джоб или чанта за велосипед.

На какво да обърнете внимание, когато избирате калници за велосипеда си?

За да се осигури оптимална защита от кал и вода по време на каране, както и безопасна и стабилна инсталация, трябва да се вземат предвид фактори като:

  • размер на колелото – Калниците трябва да са съвместими с размера на колелата на велосипеда ви, за да изпълняват най-добре защитната си функция. Съществуват редица стандартни размери на колелата, като 26 инча, 27,5 инча, 29 инча за планински велосипеди и 700c (28 инча) за шосейни и градски велосипеди;
  • дължина на калниците – се отнася до степента на покритие на колелото. По-дългите калници предлагат по-добра защита от кал и вода, особено при каране в трудни метеорологични условия. По-късите калници може да са по-естетични и да пасват по-добре на някои видове велосипеди, но предлагат по-малка защита. Изберете дължината на калниците, която най-добре отговаря на вашите нужди и предпочитания;
  • ширина на калниците – трябва да са малко по-големи (3-5 мм от всяка страна) от широчината на велосипедната гума, за да осигуряват подходяща защита;
  • Монтажна височина – се отнася до разстоянието между калника и гумата. Правилната височина на монтиране гарантира, че има достатъчно място за свободно въртене на гумата, като същевременно осигурява ефективна защита срещу мокро облекло и мръсотия по мотоциклета. Неправилната височина на монтиране може да доведе до триене или заклещване на калника в гумата, което може да попречи на карането или да доведе до повреда на калника или гумата;
  • Разстояние между отворите за монтиране на крилото – показва разстоянието между отворите в калниците, през които преминават болтове или други монтажни компоненти. Важно е този параметър да съответства на разстоянието между монтажните отвори на рамката или вилката на велосипеда. Това ще гарантира, че калниците са монтирани здраво и стабилно.

Какво още си струва да имате предвид, когато избирате калници за велосипеда си?

Пълни стоманени и алуминиеви калници могат да бъдат оборудвани с допълнителни укрепващи жици, които се поставят по ръба на калника или вътре в него. Те правят конструкцията по-здрава и предотвратяват деформацията на калника по време на шофиране.

За велосипеди без фабрични отвори за монтиране производителите на калници често предлагат специални стойки, които позволяват монтиране директно към рамката или вилката на велосипеда. Това могат да бъдат скоби или скоби, които са гъвкави и могат да се адаптират към различни форми на рамката или вилката.

Ако търсите калници за велосипеди МТБ, крос, чакъл, градски или шосеен, разгледайте гамата от Sportano.bg. Предлагаме висококачествени аксесоари от реномирани производители на велосипеди, включително: Polisport, SKS, Topeak или Zefal.

Polecane produkty