Как да се подготвим правилно за моржове?

Sylwia Stwora-Petela 07.10.2022

Зимното къпане, практикувано между октомври и април в студена, понякога ледена вода, има все повече ентусиасти. Планирате ли да се присъедините към редиците на „моржовете“? Научете как да се подготвите правилно за моржове, за да практикувате този вид отдих безопасно и с ползи за здравето.

Правилна подготовка за моржове

Правилната подготовка за къпане в студена вода е ключът към изживяването на благоприятните за здравето ефекти на моржовете и намаляването на риска от усложнения и предотвратяването на опасни ситуации. Също така, от съображения за безопасност не се къпете за първи път в моржове сами или с група начинаещи любители на студената вода. Намерете група опитни моржове (в повечето балтийски градове, разположени в близост до открити води, има клубове на моржовете) и отидете да плувате за първи път с тях.

Преди да влезете във водата, както и преди тренировка, загрейте, за да бъде тялото ви подготвено за леденото предизвикателство. Загрявката трябва да трае 10-15 минути и да се състои от аеробни упражнения, включително: махове и кръгове с ръце и крака, усукване на торса, бягане на място, скокове от място и др. Упражнявайте се с поларен/спортен суитчър, шапка и ботуши, като оставяте краката открити. Важно: избягвайте много интензивни упражнения. Трябва да загреете, да не прегрявате и да се потите много.

Важно е да слушате тялото си, а не да гледате другите, защото прекалено дългото пребиваване в ледена вода без опит или прекалено бързото навлизане в открит водоем може да завърши с хипотермия (преохлаждане), хипервентилация, измръзване или дори да има още по-сериозни последици. Също така не влизайте във вода, покрита с лед, за да не нараните кожата си с остри ръбове (можете да се намажете с масло, за да избегнете ожулвания). Дръжте ръцете си сплетени над главата, докато сте потопени.

Забравете за моржове след консумация на алкохол или други упойващи вещества. Процентните напитки нарушават терморегулацията, което води до по-бързо охлаждане на тялото, както и до понижаване на кръвното налягане и могат да предизвикат спазми, които пречат на движението и ви излагат на значителна опасност.

Колко дълго можеш да се занимаваш с морж?

Не съществуват конкретни срокове за продължителността на студената баня. Всичко зависи от индивидуалните предразположения и способности. Първото ви къпане в морж може да се изразява само в едно потапяне (влизайте във водата най-много до подмишниците) и да продължи няколко секунди.

Като начало са достатъчни кратки сесии от 1-2 минути (не повече от 5 минути). При следващите бани постепенно се опитвайте да увеличавате времето. Можете също така да се потапяте в морж според правилото – времето за потапяне е равно на температурата на водата (напр. водата е 1,5 градуса, потапяйте се 1,5 минути). Първоначално можете да правите по 2 сеанса седмично, а когато опитът ви се увеличи, повтаряйте баните 3-4 пъти седмично.

Основно оборудване за всеки, който иска да се занимава с морж

Пълното оборудване на всеки морж трябва да включва:

  • спортен бански костюм/шорти от една или две части;
  • шапка/шапка/многофункционален шал тип „буф“;
  • неопренови ръкавици;
  • неопренови обувки за вода;
  • кърпа;
  • килимче – това ще улесни смяната;
  • термос с гореща напитка (напр. чай);
  • спортна екипировка и обувки за загрявка,
  • топла премяна на дрехите.

Заслужава си да се снабдите с пончо от морж, т.е. бързосъхнеща кърпа с качулка (под формата на кърпа без ръкави или с къси ръкави), която попива добре водата и предпазва тялото от охлаждане след излизане от водата. Висококачествени пончота с моржове от марки като Speedo, Billabong, JOBE, Quiksilver, Roxy, AQUA SPEED, ARENA, Cressi или Mystic можете да намерите в Sportano.co.uk.

Подготовка за първото плуване с моржове

Отлична тренировка преди потапяне в студена вода в открит водоем е студеният душ в контролирани условия (температура на водата 10 градуса по Целзий). Не забравяйте да започнете охлаждането с краката и да се насочите към сърцето, а не обратното. Спокойното и редовно дишане също е важно – не задържайте дъха си, защото може да изпаднете в безсъзнание например.

Важно е да се наспите/починете добре, да се хидратирате и да хапнете леко смилаема храна достатъчно рано (2-3 часа преди плуването) преди моржа. Най-добре е да изберете есенния период за първото си потапяне (сезонът на моржовете започва през октомври), когато температурата на водата все още не е твърде ниска. Това ще позволи на тялото ви постепенно да свикне с къпането в средата на зимата и при отрицателни температури.

Къде да отидем на разходка?

Най-често групите моржове могат да бъдат открити в открити водни басейни: езера, реки, басейни, лагуни, места за къпане, прегради и др.

Какво да правя, след като изляза от водата?

Когато излезете от водата, веднага подсушете тялото си с кърпа и се преоблечете в топли и сухи дрехи. Можете също така да се покриете с одеяло или да носите специално пончо за моржове. След като се преоблечете, бавно се рехидратирайте, като пиете топла напитка.

Моржовете и тяхното положително въздействие върху здравето

Къпането в студена вода с температура от 5 до 12 градуса по Целзий е преди всичко добър начин за укрепване на организма и по този начин за засилване и подобряване на функционирането на имунната система (напр. по-голяма устойчивост на инфекции). Системните моржове повишават толерантността към студ и подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система – свиването на кръвоносните съдове и капилярите спомага за подобряване на кръвотока, регулиране на кръвното налягане или понижаване на нивата на инсулина.

Какви са другите ползи от редовното почистване с морж?

  • Подобрена физическа форма
  • по-бързо възстановяване след физическо натоварване, подпомагане на лечението на леки наранявания и възпаления, отоци или DOMS, т.е. забавена мускулна треска (за повече информация вижте статията: Как да се отървем от болките за един ден);
  • намаляване на оплакванията, свързани с алергии или дерматологични проблеми;
  • прави кожата по-стегната и еластична (намалява появата на целулит);
  • подпомагане на намаляването на мастната тъкан – мазнините се използват в процесите на терморегулация, за да произвеждат топлина;
  • подобряване на процесите на отстраняване на токсините и вредните продукти на метаболизма;
  • подобряване на благосъстоянието и удовлетворението от преодоляването на слабостите;
  • подобряване на качеството на съня;
  • забавяне на процеса на стареене;
  • нови приятелства и членство в сплотена общност.

Могат ли моржовете да имат отрицателни ефекти?

Дългият списък с ползи от ходенето по въже не означава, че тази форма на отдих е подходяща за всеки. Ако имате настинка или треска, по-добре е да се откажете от студените бани, докато инфекцията не се излекува. Противопоказанията за моржове включват: сърдечносъдови заболявания (циркулаторна недостатъчност, хипертония, атеросклеротични лезии, венозен застой и др.), диабет, бъбречни заболявания, епилепсия или лаймска болест. Ледените бани също не се препоръчват при хора с хипертиреоидизъм.

Преди да направите първата крачка към това да се превърнете в „морж“, консултирайте се с Вашия лекар дали ледените бани са подходящо занимание за Вас. Посетете също форумите за моржове или попитайте приятели, които практикуват този вид дейност, какви са били първите им потапяния и какви съвети имат за вас, за да започнете своето моржово приключение.

Polecane produkty