Как да се обличаме за колоездене през зимата и през лятото? Правила за избор на екипировка за колоездене в зависимост от сезона

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

Неправилно подбраното облекло за колоездене може ефективно да провали плановете ви за пътуване или обучение. Как да се обличаме за колоездене в зависимост от сезона, за да се наслаждаваме на удобно, ефективно и безопасно каране?

Подходящо облекло за колоездене, съобразено с метеорологичните условия

Неправилно подбраното облекло за колоездене в зависимост от преобладаващите метеорологични условия, терена и вида на упражнението (спокойно каране, интервална тренировка, планинско каране и т.н.) може да има последици, освен тези, свързани с комфорта и здравето. Дори професионалните колоездачи понякога допускат грешка в подбора на дрехите си, което води до по-слабо представяне или до настинка и пауза в подготовката за сезона. Недишащата и дебела материя или твърде многото слоеве дрехи са бърз начин за прегряване на тялото по време на изкачвания или по-динамично и агресивно каране. След това следва спускане или по-спокойно каране с влажни дрехи. Резултатът? Здравни проблеми и прекъсване на физическата активност.

Функционалното и добре прилягащо облекло за колоездене също гарантира безопасност. Твърде свободното облекло изисква постоянно регулиране, което може да доведе до протриване, а в случая с краката може да предизвика опасни ситуации, напр. материалът, който се забива във веригата, педалите или манивелата, може да доведе до сериозно падане. Избягвайте материи, които не осигуряват на тялото ви адекватна циркулация на въздуха, напр. памукът събира влагата, но не я отвежда, което затруднява правилното регулиране на температурата на тялото ви. Изберете полиестер, полиамид, полипропилен или мериносова вълна, за да може кожата да диша свободно.

Правилната екипировка за колоездене, съобразена с метеорологичните условия, гарантира комфорт при каране, добро настроение, правилна аеродинамика и постигане на целите ви. Затова не подценявайте въпроса за облеклото за велосипед, дори ако едва започвате приключението си с две колела или карате само за развлечение.

Основата на колоездачната екипировка е:

  • колоездачни шорти с подплата (за предпочитане сваляща се) с къс или дълъг крачол (в зависимост от метеорологичните условия и терена) и със или без презрамки (първите не оказват натиск върху корема и не се изхлузват, вторите са по-лесни за употреба, например когато трябва да ползвате тоалетната). Ако карате спокойно, можете да изберете бельо с вложка или къси панталони, носени под ежедневни панталони. Потърсете продукти на марки като Alé, Santini, POC, Silvini, Leat или Northwave, които са високо ценени от професионалните колоездачи.
  • Прилепнала колоездачна фланелка (за ендуро и спускане се носят по-свободни модели), изработена например от ликра, която добре отвежда влагата. Обърнете внимание на наличието на задни джобове, в които да опаковате закуска, аксесоари за смяна на тръба, вътрешна тръба, телефон, резервни части от облеклото (например ръкави, крачоли, ветроустойчиво яке или протектори за обувки).
  • Чорапи за колоездене, изработени от бързосъхнещи, дишащи материали (напр. с технология Coolmax), а през зимата допълнително осигуряващи подходяща топлоизолация, напр. с мериносова вълна.

В зависимост от това дали карате колело през зимата, лятото или в преходния период, горепосоченият комплект трябва да се допълни с яке за колоездене, потник и жилетка за колоездене, протектори за обувки (дъждоустойчиви или затоплящи), многофункционална обвивка за буфан, термоактивно бельо, шапка и ръкавици.

Как да се обличаме за колоездене през зимата?

Зимното облекло за колоездене трябва да отговаря на т.нар. луков стил на обличане, т.е. да се обличат няколко тънки, добре прилепнали слоя, които осигуряват ефективна защита срещу ниски температури и неблагоприятни условия (сняг, вятър и др.). Това ви позволява да регулирате телесната си температура според нуждите си, като предотвратявате охлаждане или прегряване.

Оптимално е да носите три слоя:

  • основен слой – най-близкото до тялото покритие, което диша, ефективно отвежда влагата и гарантира топлинен комфорт. Изберете безшевна тениска с прилепнала кройка и мрежеста структура или термобельо с дълги ръкави. Изберете модели от найлон, полиестер, полиамид или полипропилен с добавен еластан за оптимално прилягане и свобода на движенията.
  • Изолация – в допълнение към добрата циркулация на въздуха, тя предотвратява загубата на топлина. Носете колоездачен суитчър с удължен гръб и изправена яка, полар или комплект термобельо и жилетка, например от типа windstopper. Функционалните колоездачни суитчъри и жилетки се предлагат от реномирани марки за колоездачно облекло, като Alé, ASOS, Dainese или POC.
  • защитен – горен слой, който освен че диша, предпазва тялото от сняг, вятър и дъжд. При по-високи температури (до 10° C) е достатъчно тънко яке против вятър, а при по-ниски температури е полезно софтшел или хардшел яке с мембрана Gore-Tex®.

Освен това през зимата трябва да носите:

  • дълги панталони – при температури под 0°С е добре да носите термобельо под тях, а когато решите да карате при -10°С и по-ниски температури, изберете зимни панталони за колоездене, къси панталони и допълнителни подгряващи елементи, т.е. крачоли от ликра или полар.
  • ръкавици, например с ветроупорна материя,
  • шапка под каската и комин за велосипед или многофункционална обвивка с полар,
  • неопренови протектори за обувки – помагат за поддържане на правилната температура и предпазват стъпалата и прасците от влага и мръсотия.

Велосипедно облекло за преходно време през пролетта и есента

Метеорологичните условия през пролетта и есента могат да бъдат много променливи, така че често за ездачите и любителите е трудно да намерят оптималния комплект. И тук ще проработи принципът на носене на три слоя, което ще ви позволи свободно да променяте облеклото си в зависимост от метеорологичните условия и стила на каране. Екипировката за колоездене за преходното време през пролетта и есента трябва да се състои от:

  • тениска,
  • термално трико или бельо със стояща яка или термално трико с къс ръкав и ръкави за колоездене, което се сваля при повишаване на температурата,
  • велосипедно яке или жилетка
  • ветроустойчиво и водоустойчиво яке със специални мембрани и влакна, предпазващи от влага и вятър. Добре е той да е лек и тънък – по-лесно ще се сгъва и скрива в задния джоб на анцуга или в раницата.
  • панталони за колоездене с дълги крачоли или софтшел панталони, а в по-топлите дни – шорти за колоездене ¾ с крачоли за колоездене със силиконови вложки, които предотвратяват приплъзването им,
  • аксесоари, като например: буфан или велосипеден комин, ръкавици с дълги пръсти (например с подплата от EVA пяна), шапка на каската, покриваща ушите, велосипедно наметало (пончо) (за допълнителна защита по време на дъжд), защитни покривала за обувки (например за предпазване от замърсяване).

Как да се обличаме за колоездене през лятото?

Летните месеци ви позволяват да избегнете дългите приготовления за излизане с велосипеда, но това не означава, че не трябва да се съсредоточите върху избора на оптимален комплект дрехи. Правилният избор на екипировка за колоездене през лятото ще поддържа телесната ви температура и ще сведе до минимум риска от прегряване. Ако имате светъл тен, кожа, склонна към раздразнения, или отивате във високи планини, избирайте дрехи със защита от ултравиолетовите лъчи (UPF) – параметър, който определя степента, в която материалът пропуска UV лъчите (UPF трябва да е поне 15-20, а най-добре 50 и повече).

Как да се обличаме за колоездене през лятото?

  • в потник със сребърни йони, които имат антибактериални свойства,
  • с тениска с къс ръкав (или без ръкав при високи температури), изработена от дишащи, тънки материали (синтетични като найлон, полиамид и др.), с допълнителни мрежести панели в областта на подмишниците за по-добра циркулация на въздуха. Дреха за колоездене с цип по цялата дължина ще бъде функционално решение: тя ще ви позволи да регулирате въздушния поток, но и ще улесни смяната при необходимост. Изберете безшевен модел (за да избегнете болезнено протриване), с удължен гръб (защита от вятър, особено полезна при шосейно колоездене) и джобове на гърба (за малки аксесоари и закуски).
  • къси шорти – свободни или по мярка, с антибактериална анатомична вложка и дишащи материали,
  • дъждобран или пелерина за колоездене в случай на буря или проливен дъжд,
  • аксесоари, като например: слънчеви очила за колоездене, които предпазват очите ви от UV лъчите, многофункционална кърпа за глава (може да се използва като покривало за глава) или спортна шапка с козирка и ръкавици за колоездене без пръсти с вложки от гел (за по-сигурен и удобен захват на кормилото) и мрежеста вложка (ефективно абсорбира влагата). Изберете ръкавици за колоездене от Oakley с технология 4Way Stretch (добре разтеглив, устойчив на вятър и влага материал) или от Ziener с вложки от пяна и абсорбиране на потта.
Polecane produkty