Как да изберем ракета за бадминтон? Ръководство за начинаещи и средно напреднали играчи 

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

Правите първите си стъпки в бадминтона и все още не сте определили стила си на игра или може би сте достатъчно дълго и можете да определите дали сте защитник или нападател? Каквото и да е нивото ви на опит, при нас ще разберете как да изберете своята ракета за бадминтон.

Коя ракета за бадминтон да изберете? Най-важните характеристики и параметри

Теглото, балансът и еластичността (твърдостта) са основните параметри на ракетата за бадминтон, които влияят не само върху комфорта на играта, но и върху контрола на ударите или риска от нараняване. На какво още трябва да обърнете внимание при закупуването на това оборудване, за да се насладите на удобна и ефективна игра?

Тегло

Теглото на ракетата влияе върху скоростта на замах, времето за реакция, маневреността, силата на удара и стабилността. Олекотеното оборудване ви позволява да замахвате по-бързо, да реагирате мигновено на играта на противника и ви дава голяма маневреност, за сметка на по-малка стабилност и потискане на вибрациите. По-тежката ракета за бадминтон означава по-бавен замах и реакция, но по-голяма сила на удара и по-прецизен захват.

В зависимост от производителя може да срещнете различни обозначения на теглото на ракетите за бадминтон: изразено в грамове или чрез деление от 1U до 6U. В популярната скала за тегло на марката Yonex 1U и 2U се отнасят за тежко оборудване с тегло 100-95 г и 94-90 г, 3U и 4U означават леко тегло (съответно 89-85 г и 84-80 г), а 5U и 6U определят суперлеките ракети (79-75 и 74-70 г).

Неправилно избраното тегло на ракетата за бадминтон причинява дискомфорт по време на игра и влияе на качеството, независимо дали става въпрос за тренировка или мач, например твърде тежко оборудване ще намали комфорта на играта ви – ще се изморите по-бързо, докато лекото ще генерира по-слаба сила на удара сред нетренираните играчи.

Баланс

Показва разстоянието между центъра на тежестта на ракетата за бадминтон от долната част на дръжката до главата. Балансът се дава в см или мм и може да бъде с по-голяма тежест към главата (300 мм и повече), към дръжката (280 мм и по-малко) или точно по средата (между 280 и 300 мм). Колкото по-висока е тя, толкова по-мощен е ударът, но трябва да се съобразявате с по-слаба комбинативна игра и обратното. Балансът на главата ще работи добре за нападателна игра. Универсалните ракети имат баланс точно в средата на дължината (т.нар. неутрален баланс).

Гъвкавост/стегнатост

Гъвкавостта на ракетата определя силата на удара и неговия контрол. С гъвкава ракета можете да нанасяте по-мощни удари с по-слаб контрол, което ще се отрази добре на играта в защита. По-твърдият флекс изисква повече усилия за изпълнение на движението, но позволява по-точни удари, така че си струва да се насочите към него, ако сте играч, ориентиран към нападение.

Захват

Нарича се още дръжка или ръкохватка. Размерът на дръжката се обозначава с буквата G и число, което показва обиколката. Дебелината се посочва в инчове или см:

  • G1 – 4,25 инча или 10,79 см
  • G2 – 4 инча или 10,16 см
  • G3 – 3,75 инча или 9,52 см
  • G4 – 3,5 инча или 8,89 см
  • G5 – 3,25 инча или 8,25 см

За по-удобен захват е препоръчително да изберете ракета с по-малка обиколка, която може да се регулира с помощта на обвивка.

Материал

Ракетите за бадминтон се произвеждат от алуминий, графит, въглеродни влакна, евентуално от композит (комбинация от два материала) или титан. Първите са подходящи за развлекателна игра – те са евтини, а удобството при игра е ниско. Ракетата, изработена от графит или въглеродни влакна, е лека, издръжлива, абсорбира добре вибрациите и позволява по-мощни удари.

Форма на главата

При ракетите за бадминтон има квадратни (изометрични) и овални глави. Първият тип има по-голям „sweet-pot“, т.е. площта на чистия отскок на совалката, и поради това е по-подходящ за начинаещи (особено за удари от фаул). От друга страна, ракетата с овална глава се отличава с по-тясна горна част и по-широка долна част (яйцевидна форма), т.е. тя има по-малък сладък съд.

Ракета за бадминтон – как да изберете оборудване за вашето ниво на игра

За да се наслаждавате на бадминтона, независимо дали на любителско или професионално ниво, трябва да съобразите оборудването със стила и уменията си. Правилно подбраната ракета за бадминтон ще предпази най-вече начинаещите в този спорт от развиване на лоша техника, което ще доведе до неефективна игра. Освен това това ще затрудни придобиването на нови умения.

За начинаещи

За да започнете приключението си с бадминтона, трябва да изберете ракета с леко или средно тегло (3U е универсална), с квадратна глава и неутрален баланс. Що се отнася до гъвкавостта, изберете средна или висока гъвкавост, която абсорбира повече енергия при удар (по-малък риск от нараняване). Като начинаещи играчи, обърнете внимание на модели като Talbot-Torro Arowwspeed 199, изработен от графитен композит, който тежи 98 г и предлага система Air Flex (по-голяма гъвкавост и сила на удара), или Wilson Reaction 70 с издръжлива алуминиева рамка и лят Т-образен шарнир за по-голяма маневреност.

За средно напреднали играчи

След като сте развили стил (нападателен, защитен или комбиниран) и играете редовно, независимо дали с приятели или в турнири, изберете графитен модел. Получавате издръжлива и лека конструкция, която абсорбира добре вибрациите и ще ви помогне да работите върху техниката и прецизността на ударите си. Средно гъвкава или гъвкава глава с баланс в зависимост от предпочитаната от вас игра ще бъде добър избор. Обичате да играете на капки или ясно – изберете баланс по-близо до дръжката. Силните ви страни са мощното удряне и плоските, агресивни удари – балансът с глава ще бъде най-добър. Опитайте ракети за бадминтон като универсалната ракета Babolat Prime Blast с висока гъвкавост, баланс на главата и 83 g или ракетата Yonex Nanoflare 100 с изометрична форма на главата, 5U (75-79 g) и баланс на дръжката (баланс 325 mm).

За напреднали играчи

Като професионалист трябва да избирате параметрите на ракетата си според стила си на игра. Предпочитайки офанзивни решения, посегнете към твърд модел с баланс на главата. Играете ли в защита? Оптималният избор е балансирана дръжка, полутвърдо оборудване, което ще ви позволи да реагирате по-бързо и да играете по-комбинативна игра. Всестранно развит играч ли сте? Добрата маневреност, контролът на ударите и силата ще ви осигурят ракета с неутрален баланс и полутвърда гъвкавост.

Като състезателен играч ще се заинтересувате от Astrox 22 на марката Yonex, който тежи само 63 г и има изометрична форма и баланс на главата. Технологията на рамката AERO позволява по-бърз замах, а рамката BOX Frame осигурява добро усещане при ударите.

Коя ракета за бадминтон да изберем за дете?

За да може младият бадминтонист да усвои правилната техника, да развие собствен стил на игра и да избегне контузии, е препоръчително да избере лека екипировка с квадратна глава и средна гъвкавост и дължина (по-голям контрол и сила на удара). Ракетата за бадминтон за дете трябва да бъде лека (напр. 2U или 3U), за да се улеснят отскоците и маневрите, но и да се намали умората и рискът от нараняване. За най-малките добър избор е ракетата Babolat Junior 2 (7-10 години), изработена от комбинация от закалена стомана и алуминий с тегло 92 г, с баланс 290 мм и средна еластичност за повече удари. Друга възможност е Victor ST-1680ITJ от закалена стомана, със средна гъвкавост и ръкохватка G3.

Изберете най-добрата ракета за бадминтон от Sportano

Като състезател или сезонен играч на бадминтон ще намерите най-добрата ракета в онлайн магазина Sportano, където ще намерите широка гама от оборудване от Babolat – най-старата марка на пазара на ракети в света. Не липсват и висококачествени продукти от марките Yonex, Wilson, Victor, Talbot-Torro или Sunflex, които отговарят на различни стилове и нива на игра.

Съмнявате ли се коя ракета за бадминтон ще е подходяща за вас? Свържете се с нашата служба за обслужване на клиенти, която ще отговори подробно на въпросите ви и ще ви посъветва за най-доброто решение.

Polecane produkty