Как да избера ски за каране? Комплектоване на оборудването за скитуринг

Sylwia Stwora-Petela 11.01.2023

Може да се окаже предизвикателство да се намерят ски, които са създадени за ефективно каране нагоре, имат характеристиките на ски за спускане и отговарят на индивидуалните ви характеристики и нужди. Научете как да изберете ски за вашия ръст, вид дейност и ниво на опит, както и как да комплектовате останалата част от екипировката си за ски туризъм, за да се насладите на всички предимства на ски туризма.

Как да избера ски за моя ръст?

Ските Skitur са малко по-къси от ските за спускане не само защото това намалява общото тегло на комплекта при изкачване, но и осигурява по-голяма маневреност при каране в променливи условия. Обикновено се препоръчва краят на ските да се вмества между устата и горната част на главата ви, когато сте изправени пред себе си с опашка на земята. Стилът на каране на ски и теренът, на който ще карате, са от значение. Ако ви очакват дълги подходи и тесни завои или ако сте начинаещ в скачането с парашут, леките модели с къса и тясна конструкция, които са по-лесни за маневриране и управление, са по-добър вариант. Въпреки това не увеличавайте размера надолу, тъй като теглото и ръстът ви могат да затруднят управлението на ските или да ги накарат да потънат в прахта. За дълбока пудра, високи скорости и опитни скайдайвъри по-дългите и по-широки ски са оптимални, тъй като са по-стабилни и намаляват риска от затъване в пресен сняг. Ако тежите малко повече в сравнение с ръста си, предпочитате ски с висока скорост и широки завои или възнамерявате да се придвижвате с раница, изберете размер ски, който попада в горната граница на диапазона за вашия ръст. Въпреки това е препоръчително да не надвишавате дължината на тялото си с повече от 10 см.

Каква трябва да е ширината на ските?

Широчината на ските под ботуша оказва значително влияние върху поведението на оборудването за конкретна дейност и при конкретни условия. Широчината на ските от 90 мм е идеална за ски туризъм. Ски с широчина 100 мм са идеални за сняг на прах, но за спускане и каране на лед и твърд сняг са за предпочитане по-тесни ски с широчина около 80 мм.

Съобразете ските с вида дейност

Стилът на каране на ски е друг важен фактор, който влияе върху избора на ски за каране. Правим разлика между традиционния скитуринг, фрийтуринга и спийдтуринга/алпинизма.

Класически скитуринг

Това е вариант за тези, които искат да се движат с индивидуално темпо, да се наслаждават на гледките и да карат ски по поддържани писти. За класическо каране на ски най-добрите ски са леки и гъвкави, с 5-15 см по-ниски от ръста ви, широки 80-90 мм, с радиус на завой около 15 м и монтирани на технически връзки с щифтове.

Фрийтуринг

Фрийтурингът е свързан със спускане със ски, но и с откриване на нови маршрути, понякога с помощта на лифтове. Изберете по-твърди и по-тежки ски, равни на ръста ви, с широчина между 95 и 105 мм, които ще се справят добре в свежата пудра, или 110-120 мм, когато трябва да имате повече стабилност в по-дълбок сняг и напреднал терен (можете да добавите няколко допълнителни сантиметра дължина, за да увеличите комфорта).

Speedtouring/алпинизъм

Тези форми на ски занимания са свързани с бързи изкачвания и спускания. Спийдтурингът или алпинизмът са предназначени за напреднали скиори, които вече са натрупали известен опит в този спорт и искат да развият своята страст, например чрез участие в ралита или състезания. Тук добре ще се справят свръхлеките и универсални ските, които са с 10-15 см по-къси спрямо височината, широки са 65-75 мм и са комбинирани с леки връзки.

Ските за начинаещи – Rocker или Camber, твърди или гъвкави?

Скиорът може да има тип конструкция:

  • Camber – има изпъкналост в средната част, което я прави идеална за омекотяване на карането, когато се движите по трудни терени извън пистите;
  • Rocker – отличава се с изкривяване на ските нагоре в предната (Tip) или задната част (Tail). Колкото по-нисък е той, толкова по-добре ще се представя върху натрупан сняг, и обратно, по-висок Rocker се използва при пухкав, дълбок сняг.

На начинаещите скиори се препоръчва да използват меки и гъвкави ски, които не са много технически сложни, прощават много грешки и се адаптират по-добре към склона и неравния терен. Твърдите ски са добър избор за опитни скиори за трудни терени и снежни условия.

Теглото на ските за каране също е важно – като начало изберете модели с тегло между 1 и 1,4 кг. Когато натрупате повече опит, можете да използвате по-леко оборудване. Какъв радиус на завой трябва да избера? За начало може да е подходящ радиус от 15-18 м.

Какви връзки за скитуринг да изберете?

Връзките за скитуризъм имат подвижна пета, която позволява освобождаването на петата при ходене и закрепването ѝ при спускане. Правим разлика между:

  • Пин връзки, известни още като челюстни връзки, TLT (Tour Light Tech) – най-популярните връзки сред ски туристите. Те придържат ски обувката на място отпред с два щифта. Тяхното предимство е ниското им тегло.
  • Връзки с релси и плочи (Alpine Touring) – използват се по-рядко поради относително високото си тегло. В този случай връзката е прикрепена към подвижна плоча. Това е добър избор за фрийтуринг или за дълги писти, при които се налага често превключване на ските между режимите за подход и спускане.

Съществуват и хибридни връзки, като например Shift на Salamon, които съчетават характеристиките на връзките за спускане и за пин.

Какви уплътнения за ски?

Уплътненията представляват специални ленти от материал със слой лепило от едната страна (за залепване на уплътнението към ските) и слой къси косъмчета от другата страна (за предотвратяване на свличането на ските при изкачване). Много е важно те да са добре скроени и да прилягат плътно към долната част на ските, така че се уверете, че са съвместими с останалата част от екипировката ви, в противен случай ще влошат умората, ще доведат до загуба на сцепление и следователно могат да доведат до опасни ситуации. Уплътненията най-често се изработват от три материала:

  • Мохер (Mohair) – меки, леки и със сравнително ниска якост, предназначени за ниски температури. Благодарение на доброто си плъзгане те ще се представят добре по време на състезания;
  • Найлон – те са по-здрави и издръжливи и имат по-добро сцепление със стръмни и заледени повърхности;
  • Хибрид (найлон-мохер-микс) – комбинация от найлон и синтетика. Те са по-водоустойчиви и издръжливи, което ги прави отличен компромис между двата предишни варианта.

Ботушите за скитуризъм – как да изберем?

Ботушите за скитуризъм имат функция „ски/ходене“, която им позволява да променят функционалността си от ботуши за изкачване към ботуши за спускане, както и специални отвори в предната част за закрепване на челюстните връзки. Благодарение на подвижната горна част ботушите позволяват катерене в уплътнения. Например за класически скок с парашут са подходящи обувки с повече от 2 катарами и голям диапазон на движение в режим на ходене, обувките за фрийрайд ски трябва да са твърди, стабилни и да имат система от 4 катарами, а оптималните обувки за спийдтуринг трябва да са възможно най-гъвкави по време на изкачване и да тежат около 850 g.

За да изберете правилния размер обувки, измерете дължината на стъпалото си. Поставете десния си крак върху лист хартия А4 и го очертайте. Повторете същото за левия крак. След това измерете разстоянието между петата и края на големия пръст на крака и в двата случая. Сравнете резултата с така наречения размер Mondopoint, който се използва от повечето производители на обувки. Ако имате нестандартна форма на стъпалото, можете да използвате модел с термоформируеми вътрешни обувки или да използвате услугата за обуване.

Най-често срещаните грешки при избора на ски за каране

Сред най-често срещаните грешки при напасването на ски са:

  • неподходяща екипировка за каране на ски – напр. комбиниране на леки и къси ски с твърди и тежки обувки или несъвместими връзки с обувките и ските;
  • неподходяща дължина и ширина на ските в зависимост от извършваната дейност, например широки и дълги ски се избират за удобство при спускане, което увеличава теглото и умората при голям брой изкачвания;
  • като се пренебрегне аспектът на теглото – по-тежките скиори трябва да използват по-дълги ски, а по-леките – по-къси.

Ако ви е омръзнало да карате ски бягане или спускане и искате да потърсите ново преживяване извън пистите и извън утъпканите пътища, тогава ските са отговорът. Има много различни фактори, които влияят върху избора на туристически ски, включително: ръстът и теглото на скиора, предназначението, геометрията на ските или индивидуалните предпочитания. Когато избирате ски, заложете на изпитана екипировка от реномирани марки: ATOMIC, DYNAFIT, K2, Ela, Nobile, Rossignol, Dynastar или Völkl, които ще намерите в офертата на спортния онлайн магазин Sportano.bg.

Polecane produkty