Как да изберем сноуборд? Ръководство за начинаещи и средно напреднали сноубордисти

Sylwia Stwora-Petela 18.01.2023

Изправени сте пред избора на сноуборд, с който да се научите да карате или да подобрите уменията си по пистите или в сноупарка? Нашето ръководство ще ви помогне да се запознаете с най-важните параметри на тази зимна екипировка и нейните видове и ще ви отговори на въпроса: как да изберете сноуборд за вашия стил на каране, за вашето ниво на опит или за вашия ръст и тегло, наред с други неща.

Сноуборд – защо е важно да изберете правилния сноуборд?

Добре подбраният сноуборд е гаранция за безопасност по време на каране, добро управление и възможност за усвояване на правилната техника или за изпълнение на трикове с различна степен на трудност. Изборът на модел, който не отговаря на вашето ниво, телесно тегло или стил на каране, не само ще ви създаде неудобства, ще ви коства повече усилия и ще намали удоволствието от карането, но и може да ви изложи на опасни ситуации, които да доведат до сериозни наранявания. Същото важи и ако отидете на обработен склон, прясна пудра, извънпистов терен или в сноупарк (специално място, предназначено за сноубордисти, практикуващи фрийстайл) с неподходяща екипировка. Неподходящият размер за вашето телосложение, тегло и ниво на тренираност ще се отрази и на издръжливостта на дъската – оборудването ще бъде по-податливо на повреди или счупване. Преди да купите определен модел, се уверете, че посоченият от производителя диапазон на тегло съответства на вашето телесно тегло.

Полът също е важен при избора на сноуборд поради различните физически условия. Дамските сноубордове обикновено са с по-ниска талия и по-мека гъвкавост, което е свързано с различна анатомия от тази на мъжките и по-нисък център на тежестта, така че си струва да имате предвид и тези аспекти при избора на правилния модел.

Видове сноуборд

Когато избирате сноуборд, трябва да вземете предвид стила си на каране и терена, по който ще карате най-често. Сноубордовете за сноубордисти се разделят на няколко основни типа според стила на каране, най-популярните от които са меки дъски: all mountain, freestyle, freeride и jibbing, и твърди дъски: race и freecarving.

All mountain

Това са универсални дъски, предназначени за каране на голямо разнообразие от терени – от определени пътеки до сноупаркове и каране извън пътеките. Подходящ за учене на сноуборд и за средно напреднали, които искат да напреднат бързо.

Freestyle

Отличава се с ефективни еволюции във въздуха и трикове, използващи рампи, скокове, парапети или кутии в сноупарка. Сноубордът за фрийстайл е с широка и къса конструкция и мека гъвкавост.

Freeride

Този стил на каране на сноуборд се основава на преодоляването на терени извън обработените пътеки и по непочистени терени. Фрийрайдът изисква екипировка, която осигурява достатъчна плаваемост в пудрата.

Jibbing

Това включва каране през изкуствени препятствия, като парапети, кутии, стени или пейки. Най-добрите дъски за този стил на каране са къси и меки дъски с гъвкав профил, при които се използват технологии, гарантиращи висока устойчивост например на повреди.

Race

Стил за напреднали сноубордисти, който се характеризира с бързо и остро каране по ръба. Тук се използват тесни, твърди и дълги модели.

Freecarving

Характеризира се с динамично каране, изпълнено с внезапни маневри или завои с остри ръбове, при които се използва накланяне. Това е стил на каране на ски за напреднали.

Как да изберем сноуборд? Най-важните елементи

Елементи като форма, радиус на завиване, тип основа и гъвкавост влияят върху оптималното прилягане на сноуборда за вас.

Форма

Съществуват насочени и симетрични сноубордове (Twin Tip). В първия случай формата позволява да се кара само в една посока и е подходяща за добре обработени писти или пресен сняг. Центърът на тежестта им е изместен назад (отстъпление). Втората опция, от друга страна, ви позволява да се движите както напред, така и назад, което е приложимо за дъските за свободен стил, например. При този модел центърът на тежестта се намира в средата на дъската.

Радиус на завиване

Този параметър е отговорен за маневреността на сноуборда. Колкото по-голям е радиусът на завиване, толкова по-малко маневрен е той, и обратното – с малък радиус могат да се правят тесни завои.

Вид на основата

При сноубордовете имаме екструдирана основа, която е най-бавна и не се нуждае от редовно смазване, както и синтерована и електрическа основа (синтерован графит), които се отличават със своята бързина, добра устойчивост на механични повреди, но и с необходимостта от смазване преди почти всяко излизане на снега.

Flex

Гъвкавостта определя твърдостта на сноуборда и разделя екипировката на мека и твърда. Меките варианти са лесни за управление, по-маневрени и прощават грешки, например при неправилно движение или лоша техника, но се представят най-добре на обработени писти и затова са предназначени за начинаещи сноубордисти. Твърдата гъвкавост позволява бързо движение, но не осигурява голяма маневреност и затова е добър избор за напреднали ездачи. Твърдостта обикновено се определя по скала от 1 до 10, където 1 означава много мека гъвкавост, а 10 – висока твърдост.

Дължина на сноуборда – как да избера модел, който да отговаря на ръста и теглото ми?

Доскоро един от основните начини да проверите дали дължината на сноуборда е подходяща за вашия ръст беше така нареченият тест за брадичка. Застанахте прав, поставихте оборудването вертикално пред себе си и проверихте докъде достига. Ако е на височината на раменете и брадичката, моделът е подходящ за вас. В днешно време производителите на сноубордове използват свои собствени измервания, които освен височината отчитат и теглото, така че преди да купите конкретен сноуборд, трябва внимателно да проучите таблицата и да проверите как вашите параметри се отнасят към показанията на конкретната марка.

Друго съображение при избора на дължина на дъската е телосложението и опитът. По-слабите хора трябва да изберат малко по-къс и по-мек модел. За по-тежките ездачи и напредналите сноубордисти дълъг и по-твърд борд, достигащ до челото или по-високо, е по-добър избор заради стабилността му при високи скорости и доброто сцепление с ръба в ледени условия. Тя обаче изисква от вас повече мощност и по-добри умения, за да поддържате трасето. За начинаещите добър вариант е по-къс модел, който е по-лесен за маневриране. Тази версия обаче ще работи добре и на халфпайп или кикер, където маневреността. В долната част на дъската обикновено се поставя стикер с диапазона на теглото.

Ширина на сноуборда

Този параметър зависи от размера на стъпалото ви – правилно оразмерена ширина на сноуборда е тази, при която пръстите и петите не стърчат извън ръбовете на дъската. Ако кракът ви не пасва или носите обувки с размер 46 и повече, изберете версията Wide (обозначение W), която има разширена конструкция в сравнение със стандартните модели.

Повечето стандартни сноубордове са широки между 24 и 26 см, което съответства на размери на обувките 38-45 см. Все пак това не трябва да се предполага в съотношение 1:1, тъй като обувките за сноуборд имат различен дизайн (напр. скосени пети, интегрирана стелка), така че два модела с размер 42 могат да имат различна дължина на стелката.

Видове конструкция на сноуборда

Някои от тях приличат на банан и са чудесни за въртящи се каскади или за изучаване на техниката, докато други са извити в средата за бързо каране. Сноубордовете имат 4 дизайна: рокер, плосък, камбер и хибрид.

Rocker

Известен още като банан или обратен камбер (резервен камбер), рокерът се характеризира с издигнати нос и опашка, които наподобяват жълт плод. Този дизайн е снизходителен към техническите недостатъци и грешките при каране, което ще оцените като начинаещ сноубордист. Той е идеален и за преодоляване на препятствия, улесняване на завои и други трикове или при каране на отклонена пудра.

Плосък

Плоската конструкция, позната още като плоска извивка, се характеризира с плосък профил, който гарантира лесно управление и маневреност. Той е подходящ за най-малките скиори и за ски свободен стил.

Камбер

Най-старата конструкция – когато дъската е поставена на равна повърхност, се вижда, че средната ѝ част е изпъкнала. Това се изразява в гъвкавост и стабилно каране при високи скорости. Класическата конструкция се справя с ледени условия и държи добре ръба в завоите, но също така изисква правилна техника и напреднали умения за каране.

Хибрид

Хибридният модел съчетава в различна степен (в зависимост от производителя) характеристиките на всички гореспоменати видове сноуборд конструкции. Препоръчва се за напреднали сноубордисти и състезатели.

Най-добрите сноубордове за начинаещи и средно напреднали в Sportano.bg

В Sportano.bg разполагате с богат избор от качествени сноубордове за мъже и жени от такива известни производители като: HEAD, Salomon, K2, Lib Tech, Roxy, CAPiTA, Nobile или RIDE, които можете успешно да съчетаете с вашите физически параметри, стил на каране и умения.

Ако имате дилема кой от двата избрани модела сноуборд ще бъде по-добър избор за вас, свържете се с нашето обслужване на клиенти. Специалистът ще ви помогне да разсеете съмненията си, така че всяко посещение на пистите да е полезно и да ви позволи да придобиете нови умения.

Polecane produkty