Футболно облекло: как да завършим футболното облекло?

Sylwia Stwora-Petela 04.03.2024

Футболът е динамична игра, изпълнена със стратегия и ожесточена конкуренция, така че изборът на подходящо футболно облекло е от решаващо значение, тъй като оказва реално влияние върху представянето ви на терена. Правилната футболна екипировка също така помага за идентифицирането на играчите или за вдъхване на чувство на гордост и отборен дух сред играчите и феновете. Даваме ви съвети как да подберете футболно облекло за възрастни и деца, което е не само удобно и функционално, но и ви позволява да се чувствате уверени на терена.

От какво се състои една пълна футболна екипировка?

Независимо дали сте начинаещ футболист или опитен играч, при избора на футболна екипировка е важно да се обърне внимание на материала, изработката, дишането, размера, метеорологичните условия, приложението (тренировка, загряване преди мач, мач и т.н.), клубната принадлежност или индивидуалните нужди и т.н. Правилно подбраната футболна екипировка ще ви позволи да постигнете възможно най-висока ефективност и ефикасност, независимо дали по време на тренировка, спаринг или мач, и да извлечете много удоволствие и удовлетворение от играта. Освен това той трябва да бъде съобразен по отношение на цветовете и моделите с екипировката на отбора, който представлявате, за да се улесни идентификацията и принадлежността към отбора по време на игра. Професионалното футболно облекло се състои от фланелка, къси панталони, гети, набивки и футболни обувки. В допълнение към това футболният анцуг е полезен за загряване по време на тренировка и преди мач, а през зимните месеци и в преходния период е добре да имате термобельо, шапка и ръкавици.

Футболна фланелка

Футболните тениски са проектирани така, че да са леки, дишащи и да осигуряват пълна свобода на движенията. Най-често те се произвеждат от технически материали, включително синтетични влакна (напр. полиестер или полиамид), със свойства, които подпомагат вашето представяне и комфорт по време на тренировки или мачове. Материята е проектирана така, че да гарантира висока циркулация на въздуха, ефективно да отвежда влагата от кожата и да ви осигурява комфорт по време на интензивни тренировки. Някои фланелки имат мрежести вложки за по-добра вентилация, системи, които предотвратяват залепването на плата за тялото, или специални подгъви за по-голяма издръжливост.

Футболната фланелка трябва да прилепва плътно, но не прекалено тясно, за да ограничава движенията, нито прекалено свободно – излишният материал може да пречи при сблъсък с противника например. Избирайте модели с примес на еластан/сандакс/ликра, за да си осигурите индивидуално прилягане, но и пълна свобода на движенията. Освен това материалите трябва да са устойчиви на механични повреди, но и на често пране и интензивна употреба. Тъй като както тренировките, така и мачовете са свързани с чест контакт с тревната настилка, футболните фланелки трябва да се произвеждат от материи, които позволяват бързо и цялостно отстраняване на замърсяванията.

Футболните фланелки могат да бъдат с различна дължина на ръкавите или дори под формата на фланелки без ръкави. Изборът зависи от личните ви предпочитания и от метеорологичните условия, при които ще тренирате/играете. В по-студените дни можете да носите допълнителен слой под фланелката под формата на термоблуза с дълъг ръкав.

Ако сте част от организиран отбор, на фланелката обикновено е изписан вашият номер, който трябва да е четлив и видим. Когато вземате решение за щампите, те трябва да са гъвкави, устойчиви на повреди, отлепване или напукване при динамични движения. Често отборите имат свои определени цветове, които помагат за идентифицирането им на терена, така че ако вашият отбор не осигурява пълна екипировка, изберете футболна фланелка в цвят, който съответства на цветовете на отбора, който представлявате. В професионалните състезания и мачовете на националните отбори на футболната фланелка се вижда вашето име, клубният герб или националната емблема/знаме, логото на спонсора и т.н., а цялата екипировка е съобразена с цветовете на клуба/националния отбор.

Футболни шорти

Футболните шорти обикновено са къси и са малко над коляното или малко по-високо – ако предпочитате по-голяма свобода на движенията, когато тичате или изпълнявате различни футболни трикове, изберете втория вариант. Изберете шорти, изработени от леки, технически материи, които позволяват на кожата ви да диша, отвеждат влагата от тялото и са бързосъхнещи (за предпочитане синтетични влакна като полиестер, полиамид с примес на ликра/спандекс). Късите панталони трябва да са гъвкави, за да позволяват свободно движение и динамични движения на терена. Уверете се, че имат шнур или шнур за пристягане, за да ги задържат на място, без да ги притискат, като същевременно помагат за точното им прилягане. Търсете къси панталони с мрежести вложки или вентилационни отвори, които подобряват циркулацията на въздуха и помагат за поддържане на телесната температура. Функционалните варианти включват вътрешни шорти, изработени от олекотена мрежа за по-голям комфорт на движение и вградени протектори около чувствителните зони, склонни към удари по време на агресивни сблъсъци с противника. Осигурете си добро прилягане. Футболните шорти не трябва да са прекалено тесни, за да не ограничават движенията и да не причиняват ожулвания на кожата. Също така избягвайте прекалено свободни кройки, които могат да пречат по време на игра. По време на пробването направете няколко основни движения, като например бягане, спринт, скок или завъртане, за да се уверите, че шортите остават на мястото си и имате пълна свобода на движение. За по-студените дни можете да изберете къси панталони с по-дълги крачоли или да носите допълнителни термогащеризони под късите панталони.

Футболни гети

Футболните гамаши са отличителна, но съществена част от цялостната футболна екипировка. Изберете технически, леки материи, които дишат и отвеждат ефективно влагата от кожата (напр. полиестер с еластан). По отношение на дължината има къси футболни гамаши, модели с дължина до прасеца или дълги, които завършват под коляното. Изборът зависи от вашите предпочитания и комфорт. Обърнете внимание на подходящата кройка както за дължината, така и за широчината на крака и прасеца – прекалено стегнатите могат да ограничат кръвообращението, а прекалено свободните постоянно ще се смъкват надолу и ще предизвикват разсейване. Добър вариант е широкият, непритискащ кант, който предотвратява движението или търкалянето на материала, както и памучните вложки в областта на петата и пръстите за допълнителен комфорт. Ако искате допълнителна подкрепа за мускулите, ставите и сухожилията, изберете модели с подсилвания в критичните зони. Някои гети имат допълнителни опции, като мрежести вложки за по-добра вентилация, подгъви за защита на ахилесовото сухожилие или специални подсилвания за увеличаване на издръжливостта в области, склонни към износване. Що се отнася до цветовете и моделите, избирайте гамаши в цветовете на отбора или в контрастен цвят, който съответства на останалата част от облеклото ви, и с оригинален дизайн, който подчертава вашия стил. В зависимост от метеорологичните условия можете да изберете по-топли футболни гети за по-хладните дни или по-тънки, дишащи за горещите дни.

Футболни протектори

Правилният избор на футболни протектори е важен, за да се осигури защита срещу нараняване по време на игра. Има разлика между футболни протектори за пищяла, колянната става или прасеца. Когато избирате конкретен модел, вземете предвид кои области според вас или вашето дете са най-податливи на нараняване. Футболните протектори най-често са изработени от защитни материали като пяна или гъвкава синтетика, които са здрави и устойчиви на механични повреди, а освен това спомагат за отвеждането на влагата от тялото. Някои модели са проектирани така, че да прилягат идеално към формата на крака, като по този начин подобряват комфорта и ефективността на защитата.

Когато пробвате футболни протектори, обърнете внимание на прилягането им – твърде свободните могат да се изместят и поради това да бъдат неефективни, а твърде стегнатите ще причинят дискомфорт или натиск. Проверете дали са лесни за поставяне и сваляне, особено ако разполагате с ограничено време за подготовка преди мача.

Футболен анцуг

Футболните анцузи са надеждна част от облеклото през студените месеци, по време на тренировки при лоши метеорологични условия, загрявка преди мач или докато чакате да влезете на терена от резервната скамейка. Те най-често са изработени от леки и дишащи материи, които помагат за отвеждането на влагата и ви осигуряват комфорт. Футболните потници могат да бъдат с цяла дължина или да имат къс цип и да се навличат през главата. Обикновено имат висока яка за по-добра защита от студ и вятър и еластични маншети и подгъв за по-добро прилягане. Горнището на футболния анцуг трябва да бъде скроено така, че да пасва на основното футболно облекло. Обърнете внимание на удобна талия с шнур или шнур за прецизно прилепване и еластични ленти на крачолите (за да се увеличи прилепването и да не пречи на играта). Някои футболни анцузи имат мрежести вложки за по-добра вентилация или специални подгъви за издръжливост.

Термоактивно футболно бельо

Термоактивното бельо ще бъде особено полезно през есента, зимата или преходните периоди. То спомага за регулиране на телесната температура, отвеждане на влагата и осигуряване на комфорт по време на интензивни тренировки. Най-добрият вариант е футболно термоактивно бельо, изработено от високотехнологични материали като полиестер, еластан или смеси от полиамид, които освен че дишат, ви осигуряват сухота и комфорт. Комплектът термобельо трябва да осигурява прилепване към тялото, но да не е прекалено стегнат, за да позволява свободно движение и ефективно дишане на кожата. Търсете термобельо с мрежести вложки или вентилационни зони за допълнителна циркулация на въздуха и с антибактериални свойства за намаляване на миризмите. Шевовете трябва да са плоски и добре защитени, за да се сведе до минимум рискът от протриване и дразнене на кожата.

Аксесоари за футболно облекло

Добре е да допълвате футболния си гардероб с чорапи, шапкаи футболни ръкавици, което ще осигури подходящ топлинен комфорт, циркулация на въздуха и удобство при игра в неблагоприятни метеорологични условия. Те също така намаляват риска от настинки или инфекции, които биха могли да доведат до прекъсване на тренировките.

Кои футболни обувки да изберете?

Футболните обувки трябва да бъдат съобразени с вида на повърхността, на която играете, независимо дали става въпрос за естествена трева, изкуствена повърхност или закрито игрище. В зависимост от повърхността на терена футболните обувки имат подходящи подметки за сцепление, стабилност и омекотяване. За естествена трева изберете футболни обувки маркирани FG (твърда почва)) или FG/AG (твърда почва/изкуствена почва), които също са подходящи за използване върху изкуствена трева, както и футболни обувки за трева маркирани като TF/TT (Turf/Trainer). За игра на меки и песъчливи терени са полезни следните неща. тапи с винтове или смеси (SG, т.е. Soft Ground или SG-PRO), докато за залата е необходим т.нар. покривала за дрехи футбол.

Футболна екипировка за деца – за какво да внимаваме при покупка?

Детската футболна екипировка изглежда по същия начин като тази за възрастни и трябва да бъде съставена на сходни принципи, т.е. да се избере облекло от технически, функционални материали с отлична циркулация на въздуха и висока ефективност по отношение на изсушаването и регулирането на телесната температура. Не забравяйте да съобразите параметрите на детето, за да осигурите пълноценно удоволствие от играта и да избегнете ситуация, в която твърде свободното или твърде тясното облекло ще повлияе негативно на комфорта и представянето на терена, като по този начин ще възпре младия футболист от подобряване на уменията му и по-нататъшното му развитие.

Детските футболни екипи трябва да бъдат подбрани по цвят и дизайн, за да съответстват на пола на детето ви. Добре е да помислите за футболист, който е пример за подражание за вашето дете. Можете да изберете футболна екипировка на Роналдо, Мбапе или Левандовски. Чудесен стимул за тренировки и подобряване на уменията на начинаещия футболист може да бъде комплект в цветовете на любимия му отбор, например: футболна екипировка на Реал Мадрид, Барселона или Манчестър Юнайтед. Допълнителен тласък на мотивацията осигурява футболен комплект за момичета или момчета със собствено име или щампа (например прякор и др.).

Надеждни мъжки, дамски и детски футболни дрехи в Sportano.bg

Изберете футболно облекло за възрастни и деца, Потърсете облекло от признати производители, специализирани в осигуряването на висококачествени, функционални футболни облекла и аксесоари, които гарантират издръжливост и комфорт по време на игра. В Sportano.bg ще намерите широка гама от стоки за футболисти и футболистки от всички възрасти и нива на умения от водещи марки, на които се доверяват много играчи от световна класа, като: Puma, Nike, Joma, SELECT, New Balance, uhlsport или Capelli Sport. Водещите марки прилагат най-съвременни технологии във футболното облекло за по-голям комфорт и ефективност на упражненията, като например. dryCELL е запазената марка на PUMA за ефективно изсушаване и бързо изсушаване., Dri-FIT от Nike осигурява отлична вентилация и намалява абсорбцията на влага, а hDc™ от McDavid осигурява висока дишаемост и регулиране на влагата.

Polecane produkty