Детски ски – как да избера вида и дължината на ските за моето дете?

Sylwia Stwora-Petela 27.12.2022

При избора на ски за деца е важно да се обърне внимание на ръста, теглото и способностите на малкия скиор, за да може той да се забавлява колкото се може повече. В нашето ръководство ще намерите необходимите съвети, за да намерите идеалната екипировка за вашето дете, какво да правите, ако детето ви е между размерите, посочени в таблицата на производителя, и защо да не купувате ски с мисъл за няколко сезона?

Детски ски – защо е толкова важно да изберете правилната екипировка?

Научаването на каране на ски и първите спускания се помнят дълго време, а когато това е придружено от неподходяща екипировка, може да доведе до неприятни преживявания и в крайна сметка да откаже начинаещия от по-нататъшни опити. Правилният избор на ски за височината на детето и неговото ниво на каране ще повлияе не само на комфорта при каране, на възможността за подобряване на уменията и техниката, но е и един от най-важните фактори за безопасността по пистите. Например твърде къси ски ще затруднят спирането с плуга, няма да осигурят добра стабилност при по-висока скорост и ще затруднят догонването на хора с по-дълги ски. И обратното, прекалено дългият ски ще бъде труден за управление и маневриране, ще доведе до по-голяма умора или ще се движи по-бързо, отколкото младият скиор иска/може. Идеално оборудваната екипировка ще бъде лесна за управление и контрол при изпълнението на отделни маневри, което ще ви помогне да преминете на следващото ниво или да се специализирате в определена дисциплина (фрийрайд, фрийстайл, състезание и т.н.) и да се наслаждавате на карането на ски по пистите, трасетата за ски бягане или в снежния парк.

Каква дължина на детските ски да избера?

Когато става въпрос за избор на дължината на детските ски в зависимост от ръста, теглото, възрастта и нивото на каране на ски, има някои правила, които трябва да се спазват при закупуване на зимна екипировка:

  • ако детето ви е достатъчно високо (над 1,55 м), достатъчно тежко (с тегло над 45 кг) и е достигнало ниво за напреднали, то може да използва ски за възрастни;
  • ските за начинаещи и предпазливи скиори, които са сравнително леки за ръста си и предпочитат бързите и къси завои пред високоскоростното каране, трябва да са с размер, който да стига до областта на гърдите или брадичката;
  • ски за силен и бърз скиор или за дете, което е по-тежко в сравнение с ръста си, трябва да достигат до височината на носа.

Дължина на ските спрямо нивото на уменията

Опитайте се да определите нивото на уменията на детето си и вероятността то да напредне с някакво темпо. Дали е начинаещ или средно напреднал скиор, или вече има няколко сезона опит и може успешно да премине към следващото ниво? Дали вашето дете ще се зарази бързо или смятате, че ще му е необходимо малко повече време, за да усвои основната техника. Не забравяйте, че по-късите ски са по-добри за начинаещи, но по-дългите ски ще осигурят по-голяма стабилност, когато детето ви започне да набира по-голяма скорост по пистите.

За начинаещи изберете леки и меки ски с композитна сърцевина и малък радиус на завиване. За млади състезатели – ските за слалом са с голяма талия и трябва да стигат до носа, докато ските за гигантски дисциплини са с малка талия, голям радиус на завиване и трябва да са равни на ръста на скиора или с 5 см по-дълги (ако скиорът е по-тежък или много опитен).

Дължина на ските и височина и тегло на детето

Височината е най-важният фактор при избора на ски за деца, но теглото на потребителя също е от значение. Повечето деца поддържат подходящо съотношение между височина и тегло, така че подходящото оборудване ще се побере между гърдите и веждите. Дете, което се учи да кара ски за първи път, трябва да има ски на височината на гърдите. И обратното, при дете, което има опит в карането на ски, дъските трябва да достигат по-близо до височината на веждите.

Какво да направите, ако детето ви е между размерите, посочени в таблицата на производителя?

В този случай е необходимо да вземете предвид теглото на детето си и да го сравните с резултатите от таблицата на производителя. Ако детето ви е по-леко в сравнение с препоръките за даден ръст, изберете по-къси ски, съответстващи на по-ниския ръст. Ако малкото дете тежи повече от средното за ръста си, изберете по-дълги ски, подходящи за по-голям ръст.

Дължина на ските и възраст на детето

Предполага се, че 3-годишните деца могат да започнат да се учат да карат ски (за по-малките деца е препоръчително да се купят пластмасови ски, които са предназначени главно за игра). Когато съобразявате дължината на ските с възрастта на детето, е необходимо да вземете предвид и предишни фактори, а именно способности, височина и тегло. За начинаещи скиори на възраст 3-5 години се препоръчва да купят ски, които достигат до височината на подмишниците, т.е. в диапазона 60-80 см. За дете на 6-7 години (ръст 120-130 см), което прави първите си стъпки на две дъски, изберете ски с дължина между рамото и носа. На тази възраст повечето деца са достатъчно силни, за да се справят с малко по-дълги ски, а допълнителната дължина осигурява по-голяма стабилност. Ако детето в този възрастов диапазон има добри умения за езда, може да се избере модел с дължина на носа. За по-големите деца можете да изберете дължина между рамото и челото – в зависимост от нивото на уменията им. Ските за тийнейджъри вече трябва да се избират според правилата за възрастни скиори, т.е. с около 20 см по-къси за тийнейджъри и с около 15 см по-къси за юноши.

Ски за деца – какво още да гледаме при покупка?

Важно съображение при избора на ски за деца е видът на ските. Ските Allround (или ски за писта) например са чудесни за каране по пистите, за изучаване на основите на карането и за усъвършенстване на техниката. Благодарение на тясната си конструкция ските осигуряват максимално сцепление и контрол върху снега. От друга страна, ски All Mountain са универсални ски, които са подходящи за млади скиори, тъй като конструкцията им прощава доста грешки на начинаещите и им позволява да се справят добре извън пистите, като правят по-лесни завои в тежък сняг.

Ски връзките са важен фактор. Най-добре е да изберете ски с прикрепени връзки, тъй като те могат лесно да се регулират и осигуряват добра производителност. Ските без връзки обикновено се срещат в специализирани категории ски, като Freeride. Тук свръзките се купуват отделно, което е добър вариант, тъй като можете да регулирате оборудването според нуждите си.

Когато купувате детски ски, също е добре да избирате оборудване от изпитани и добре познати марки, които постоянно търсят нови и функционални решения за още по-приятно, по-ефективно и по-безопасно каране на ски. В спортния магазин Sportano.bg ще намерите богат избор от детски ски за различни нива на каране.

Най-често срещаните грешки при избора на ски за деца

Децата растат бързо и поради тази причина като родител често сте изправени пред труден избор – дали да купите ски оборудване, съобразено с нуждите на младия потребител, което ще му служи 1-2 сезона, или да купите „свръхмодерен“ модел, който ще му служи няколко години. Опитайте се да избегнете втория вариант поради причините, които вече споменахме в началото на статията.

Друга грешка, която често се допуска при покупката на детски ски, е да не се съобразят с уменията на малкия скиор. Изборът на ски за специализирани дисциплини (напр. слалом, фрийрайд или състезания) за човек, който не може да се държи добре на две дъски, може бързо да го откаже от карането на ски, или още по-лошо, да причини нараняване или травма.

Ако у дома ви има няколко любители на ските на различна възраст и децата ви редовно карат ски, си струва да заложите на ново оборудване, което да предадете, когато някое от децата израсне. От друга страна, ако детето ви кара ски от време на време, добър вариант е да използвате опцията за наемане на ски в ски курорта, където отивате на семейното си пътуване.

Polecane produkty