Хидроизолация на ботуши – как да го направим правилно? Инструкции стъпка по стъпка

Sylwia Stwora-Petela 29.11.2022

Систематичното и правилно изпълнение на хидроизолацията на ботушите ви ще ви позволи да се наслаждавате на добрия им външен вид по-дълго време, но преди всичко ще осигури ефективна защита срещу вода и мръсотия. Нашето ръководство стъпка по стъпка ще ви помогне да изберете правилния хидроизолационен агент и да извършите ефективна хидроизолация на трекинг ботуши с вложки от Gore-Tex®, кожа или плат.

Какво представлява хидроизолацията?

Хидроизолацията на обувките е процес на насищане на външния материал с помощта на специални агенти, съдържащи химически или естествени вещества. Резултатът е хидрофобно покритие, което образува защитна бариера срещу неблагоприятни атмосферни условия (сняг, дъжд, вятър, ниски температури и др.) или околната среда (сол, кал, локви и др.).

Какво се постига с импрегнирането на обувките?

Благодарение на импрегнирането външната материя на обувките става непромокаема и по този начин ефективно предпазва краката от намокряне при дъжд или сняг или при ходене по мокри и кални пътеки. Влагата не прониква във вътрешността на обувката, като по този начин осигурява висок комфорт при ходене и предпазва от протриване, охлаждане или измръзване. Освен това хидроизолацията предотвратява изсъхването на материала, което в крайна сметка може да доведе до напукване или разрушаване на тъканта или до разпадане на ботушите. Хидроизолацията е важна и по отношение на дишането. Пропитият материал възпрепятства циркулацията на въздуха, което води до натрупване на влага в обувката и увеличава усещането за студ. Следователно хидроизолацията осигурява допълнителен предпазен буфер. Освен това помага на обувките ви да изсъхнат по-бързо, когато се върнете от поход, изкачване или друга физическа активност.

Кои обувки могат да бъдат хидроизолирани?

Хидроизолацията често се използва в контекста на обувките за трекинг, планина или открито, но ежедневните обувки, изработени от естествена кожа или велур, също ще бъдат по-издръжливи и ще се предпазват по-ефективно от влага или ниски температури след прилагането на специални препарати. Обувките могат да бъдат импрегнирани:

  • мембранни обувки – например с Gore-Tex®;
  • кожа – естествена и естествена кожа, набук, велур;
  • синтетични материали или такива с вложки от плат.

Кога да защитим обувките от вода?

Сигналът за хидроизолация на обувките е, когато вместо да образува капки (перли) върху материала и да се стича, водата започва да прониква в него и да причинява тъмни петна. Не си заслужава да чакате, дори ако обувките не се намокрят, защото всеки контакт с вода намалява водоотблъскващия слой. Колкото по-дълго отлагате, дишането на тъканта също ще бъде по-слабо, а това ще се отрази не само на комфорта на потребителя, но и на продължителността на живота на обувките. Честотата на хидроизолиране на обувките зависи от условията, при които ги използвате, и от начина, по който се грижите за тях. Ако ги използвате само върху сухи повърхности и ги почиствате от всякакви замърсявания след употреба, тогава хидроизолацията може да се прави по-рядко, например веднъж на няколко месеца. Добър момент за хидроизолация на обувките е есенно-зимният сезон.

Видове импрегнатори за обувки. Кой да изберете?

На пазара се предлага широка гама от хидроизолационни продукти под формата на спрей, пулверизатор, масло/восък или с апликатор (напр. гъба). Препоръчително е да избирате доказани препарати, разработени от водещи марки в областта на продуктите за грижа и поддръжка на обувки, например Nikwax или HOLMENKOL. Важно: преди да нанесете продукта, прочетете препоръките на производителя за употребата му и проверете за какъв цвят обувки може да се използва.

Хидроизолация чрез пръскане

Най-голямото му предимство е краткото време за съхнене (полезно, когато трябва да хидроизолирате обувките си веднага) и лесният процес на нанасяне. Просто го напръскайте върху повърхността на материала от разстояние 10-15 см и изчакайте, докато се абсорбира напълно (обикновено 15-20 минути). Необходимо е да се използва на проветриво място. Спрей хидроизолацията се използва предимно за обувки от плат, синтетика, велур или набук.

Хидроизолация чрез пръскане

Ефективно покрива горната част на обувката – препаратът се поставя изцяло върху обувката. Обикновено хидроизолационната обработка с пулверизатор се предлага под формата на спрей с помпа и се използва за обувки от синтетика, велур или набук.

Хидроизолация под формата на восък или масло.

Използва се за импрегниране на естествена кожа, също и с мембрана Gore-Tex®. Той смазва добре кожата, като я прави подхранена и по-малко податлива на повреди, като например напукване. Най-подходящи са импрегнаторите с восък или масло на основата на растителни мазнини.

Импрегнатор с апликатор с гъба

Благодарение на специалния апликатор той позволява прецизно разпределение на препарата под формата на крем или восък и по-дълбокото му проникване в структурата на материала. Импрегнирането с апликатор обикновено е предназначено за кожени обувки (естествена кожа, велур или набук). Те помагат да се избегне замърсяването на ръцете.

Как да хидроизолираме обувки: инструкции стъпка по стъпка

Започнете с избора на правилния тип хидроизолация за материала на вашите обувки за преходи, планина или открито. След това се погрижете да почистите обувките си от всякакви замърсявания. Свалете връзките, измийте и подсушете подметките.

Подсушете, напр. с мека четка, и се отървете от праха и мръсотията. За малки петна избършете с кърпа или четка с мек косъм, напоена с хладка вода. За по-сериозни петна ще ви бъде полезен специален почистващ препарат. Оставете обувките да изсъхнат напълно.

Хидроизолация на кожени обувки

За нанасяне на восък или масло върху зърнеста кожа можете да използвате пръстите си (под въздействието на температурата восъкът леко променя консистенцията си и се абсорбира по-добре) или мека кърпа. Направете кръгови движения, като покриете добре с импрегнатора области като езика или шевовете. Ако използвате импрегнатор с апликатор за набук или велур, внимателно натиснете гъбата на продукта върху материала и го разнесете равномерно. Оставете достатъчно време, за да изсъхне обувката.

Хидроизолационни обувки от плат

За обувки от плат или ботуши с вложки най-често се използва спрей или пулверизатор, така че ви е необходимо проветриво място. Разпределете продукта равномерно върху цялата горна част, гънките и шевовете от достатъчно разстояние.

Водоустойчиви ботуши с мембрана Gore-Tex®

В зависимост от горния материал на мембранните ви ботуши следвайте горните препоръки. Не забравяйте да покриете не само горната част, но и извивките, връзката между подметката и горната част, както и езика и връзките. Отстранете излишната импрегнация с кърпа.

Най-често срещаните грешки при хидроизолацията на обувки

Основната грешка при хидроизолирането е, че обувките не се почистват старателно от замърсявания като прах, кал и др. Останалите частици могат да повредят материала по време на поддръжката и да намалят ефективността му. Освен че прилагате хидроизолационни препарати върху мокра тъкан, уверете се, че обувките ви са напълно изсушени, преди да започнете обработката. Струва си също така да не забравяте да отстранявате праха или по-големите петна от тъканта след всяка употреба на обувките и да ги сушите далеч от радиатора или пълното слънце (можете да подредите вътрешната страна на мокрите обувки с хартия). Това не само ще удължи живота на обувките, но и ще повлияе на честотата на хидроизолацията.

Друг проблем е свързан с избора на неподходящ за вида на материала хидроизолационен агент, който може да увреди свойствата на материала или да причини обезцветяване или деформация. Освен това използването на продукти за грижа от няколко марки вместо от един производител може да има отрицателно въздействие върху обувките. Това се дължи на различния състав на препаратите.

Както виждате, хидроизолацията на обувките, независимо дали са с мембрана Gore-Tex®, вложки от естествена кожа, набук или плат, е важен фактор за защита не само на обувките, но и на краката ви от въздействието на физическата активност в капризно време. В допълнение към комфорта, редовното и правилно изпълнение на хидроизолацията на обувките ще има положителен ефект върху техния външен вид и издръжливост, независимо дали ги използвате при екстремни температури на ледник, бягане в есенния порой или разходка с децата в зимен ден.

Polecane produkty