Чек за алпинизъм или туризъм? Как да изберете брадва, подходяща за вашата дейност и ръст?

Sylwia Stwora-Petela 27.12.2022

Много хора свързват брадвата с алпинизма и изкачването на ледникови върхове. Той обаче е и един от основните елементи на екипировката за безопасна експедиция в Татрите или по време на ски туризъм. В това ръководство ще намерите отговори на въпроси като: коя брадва за алпинизъм или туризъм да изберете, как да я регулирате според ръста си и какво да вземете предвид, когато купувате брадва.

Какво представлява брадвата и за какво се използва?

Брадвата е многофункционален инструмент, който прилича на кирка. С него можете да изрязвате стъпки в снега, да забивате болтове в леда или да поставяте стълбове. Този инструмент подобрява и безопасността – може да се използва за балансиране, самоспасяване или спиране, за да се предотврати падане от височина. Брадвата за лед се използва за алпинизъм, ледено катерене, алпийски туризъм, скачане с парашут, катерене на микрофон или drytooling.

Конструкция на брадва за лед – дръжка, глава и връх

Дръжката е с форма на пръчка, изработена от стомана, алуминий или въглеродни влакна (напр. брадви за лед с марка Black Diamond). Обикновено дръжката е дълга между 50 и 75 см (но на пазара има и модели с дължина 40 или 90 см). Той може да бъде изцяло или частично покрит с гумена или пластмасова обвивка, за да се осигури по-сигурен захват и допълнителна изолация срещу контакт на ръката със студен метал. По отношение на степента на здравина се прави разграничение между тип B (основен, понастоящем обозначен като тип 1, здравина около 2,5 kN) и тип T (технически, понастоящем обозначен като тип 2, здравина около 3,5 kN), който е полезен не само върху лед и сняг, но и върху скали.

Главата, или хедстокът, обикновено е изработена от стомана (въглеродна или легирана), но в по-малка степен се изработва от алуминий или титан. В конструкцията на чекмеджетата за катерене има чук, който се използва за поставяне на куки или ледени винтове (модели за катерене). При туристическите чекове вместо чук има лопата за спиране на спускането или за изковаване на стъпала. Клюнът или върхът е острият край в предната част на главата.

В допълнение към това класическата туристическа брадва има шип (острие), който се намира в долната част на пръта и служи за следните цели: за закачане, за проникване в сняг или лед, за осигуряване на сигурна опора при ходене или за улесняване на проникването на брадвата в снега за привързване или спасяване.

Всеки вид чек може да бъде допълнително оборудван с примка/лонк/шайба, за да се избегне загубването на екипировката, а при моделите за катерене се използва и за почивка.

Чек за алпинизъм или туризъм? Видове брадви за лед и тяхното предназначение

Най-общо казано, се прави разлика между туристически, катерачни и ски-туристически брадви. В зависимост от предназначението си този вид зимно оборудване се различава по отношение на конструкцията, материала и обхвата на здравината.

Въже за катерене и алпийски туризъм

Пейката за алпинизъм и алпийски туризъм се характеризира с прав или леко извит прът, извит нагоре връх и ъгъл на закачане 65-70 градуса. Използва се предимно за спиране при загуба на сцепление по време на изкачване или за поддръжка – ще замени туристическите пръчки при по-стръмни и трудни терени (наклон >30 градуса). Изберете лекия модел тип 1 (сила около 2,5 kN) с класическа дължина (размер от основата на палеца до средата на прасеца), оборудван с алуминиев вал и стоманена глава. Наличието на широко острие ви позволява да копаете стъпки в снега.

Чек за ски туризъм

Чекът за скитуринг трябва да бъде много лек (по-малко от 300 г), къс (40-50 см) и с алуминиево острие (или изработен от ултралеки анодизирани сплави). Това се дължи на приложението – придържане при стръмни изкачвания и спиране при непланирани падания. През по-голямата част от времето тя ще бъде прикрепена към раницата, така че не би трябвало да пречи при движение. Вместо примка за китката е препоръчително да изберете модел с опора за ръката (т.нар. trigrest), която предотвратява изплъзването на дръжката в ръцете и изгубването на чека.

Катерене по лед, drytooling и mic катерачни брадви

Заради външния си вид чекът за ледено катерене е станал известен като копие. Техническите брадви за ледено катерене, обозначени с буквата Т (или цифрата 2), са предназначени, наред с други неща: за катерене на замръзнали водопади, ледени водопади или покрити с лед скални плочи. В сравнение с туристическите чекмеджета те са по-къси, имат силно извити дръжки и извит нагоре връх, за да се улесни максимално проникването в леда и снега при стръмни подходи. Този дизайн също така улеснява изваждането му от леда.

Поради високата степен на употреба техническите чекмеджета имат сменяеми остриета: за лед и мастика. Освен това в главата им има отвор за закачане на карабинер. За катерене по силно надвиснал, вертикален или труден терен добре ще се справят чекове за катерене с ергономичен средно до много висок извит връх, докато за алпийски терен изберете версия с леко извит връх.

При дейности като ледено катерене, drytooling или микрофони най-често се използват два чека (комплект с чук и острие или само с чук), за да се справят с различни ъгли на наклона и условия.

Как се избира дължината на брадвата?

Размерът на ледената шапка е разстоянието от края на дръжката до върха на главата. Посочва се в см и обикновено варира от 50 до 75 см. Предполага се, че хората с ръст 160-170 см трябва да изберат дължина 50 см, над 180 см – 60 см, а за тези с ръст над 195 см добър избор може да бъде 70 см. Въпреки това, най-добрата мярка ще бъде постигната чрез директно „пробутване“ на маската в магазина. За целта трябва да:

  • застанете изправени пред огледалото или помолете друг човек да ви помогне, за да избегнете накланяне, което може да доведе до лошо измерване;
  • хванете главата на брадвата така, че острието да сочи напред (палецът трябва да е опрян върху него);
  • поставете ръката, която държи главата, възможно най-близо до тялото (оставете дръжката да виси към земята);
  • проверете дали е на височина до средата на прасеца.

Какво се случва, ако изберете твърде дълга брадва? Когато го избутвате пред себе си на терен със значителен наклон, инструментът ще стане тромав и неудобен за използване и ще предизвика бърза умора. Освен това съществува риск брадва, закачена на раницата, да ви пречи по време на ходене и да доведе до опасни ситуации.

За какво да внимавате при покупка?

Вече знаете правилата за приспособяване на брадвата към вашия ръст и вид физическа активност. Какво още трябва да вземете предвид, когато купувате този инструмент за турист, катерач или парашутист?

  • тегло – колкото по-лек, толкова по-добре, особено ако избирате чекрък за туризъм или скачане с парашут, който през по-голямата част от времето ще бъде прикрепен към раницата ви (особено в местности с малък наклон);
  • каишка/примка – изберете модели, произведени от найлон и снабдени с регулируема дължина;
  • резервни остриета – за технически брадви за лед;
  • допълнителни аксесоари – изберете гумени капачки за върха, главата и човката или цялостен капак за чекръка. Това ще повиши безопасността при транспортирането и съхранението на чекръка и ще избегне повреди или наранявания от контакт с остри части;
  • сертификати и стандарти – брадвата трябва да отговаря на стандарта EN 13089 / EN 13089:2011+A2:2021 за алпинистка екипировка – инструменти за лед.

Как се използва брадва?

Изборът на подходяща брадва за лед все още не е гаранция, че тя ще функционира правилно. Важно е също така да имате знания и практически умения за правилното му използване в избрания терен. За тази цел е препоръчително да посетите курс по зимен туризъм, където под ръководството на експерти ще се научите как да използвате брадва (катерене, спиране, придържане, изграждане на стълбове, поставяне на винтове и куки и т.н.) и друго основно оборудване като ракли, лавинен апарат (сонда, детектор, лопата за сняг). Обикновено обучението включва и основите на навигацията или как да се държим в извънредна ситуация (например лавинни тренировки).

Брадвата и раковете са ключова част от екипировката на всеки любител на предизвикателните зимни планински терени, ледопадите или карането на ски в планината. Когато избирате брадва, уверете се, че тя е подходяща за вашия ръст и предназначение, в противен случай няма да изпълнява функциите си и няма да ви осигури достатъчна безопасност. В Sportano.bg ще откриете богат избор от брадви за ледено катерене, техническо катерене, ледено катерене и парашутизъм от известни марки като Black Diamond, Blue Ice, Climbing Technology, Grivel и Salewa.

Polecane produkty